هشدار درباره عوارض مخدر جدیدی به نام «دستمال»
هر روز ماده مخدر جدیدی در حال ورود به بازار است؛ موادی که تا شناسایی و کشفشان شاید چند ماه طول بکشد. سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر نسبت به خطرات و عوارض مخدر صنعتی NPS که این روزها نوعی از آن تحت عنوان «دستمال» خبرساز شده است، هشدار داد.
پرویز افشار درباره مخدر جدیدی تحت عنوان دستمال اظهارکرد: آنچه در فضای مجازی و سایتها منتشر شده حکایت از نوعی مواد روانگردان جدید درگروه NPSها یا نیوسایکو اسیدها دارد که به نام دستمال مشهور شده است.
او با بیان اینکه عمده ترکیبات این مواد صنعتی جدید ترکیبات محرکی است، اظهار کرد: اثرات این مواد نیز از اثرات محرکهای قدیمیتر مانند آمفتامینها و متافتامینها بیشتر است و اثرات تخریبی آن هم بالاتر است. به گفته سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر، بررسیها نشان میدهد که این مواد از دسته کانابینوئیدهای صنعتی است؛ موادی که از نظر ساختار شبیه ماری جوانا است، اما مانند ماری جوانا و علف و گرس و حشیش کاشتنی نیست، بلکه موادی است که در آزمایشگاه سنتز میشود و اثرات توهمزایی و تخریبش از حشیش خیلی خیلی بیشتر است و اثرات تخریبیاش هم شدیدتر است.
افشار با بیان اینکه در حال حاضر این مواد در اندازهیی نیست که اندازه حشیش فراگیری داشته باشد، به ایسنا گفت: اما آینده تغییر الگوی مصرف در دنیا بیشتر به سمت و سوی این مواد است و مردم باید در جریان باشند این مواد در قالب دستمال، قرص، اسپری و... عرضه میشوند و حتی ممکن است این مواد در آینده بیشتر در قالب عطریات و بوخور و... مصرف شود که باید مراقب اینها باشیم.
او در مورد نحوه و کشور تولیدکننده این مواد گفت: معمولا NPSها جای خاصی در دنیا ندارند و اینطور نیست که یک NPS در همه جای دنیا شایع باشد و بیشتر در هر منطقه جغرافیایی یکی از انواع آن شایع است. مثلا در اروپای غربی و آسیای جنوب شرقی و... نوعی خاص از آن شایع است اما چون این مواد از نوع صنعتی هستند، میزان عرضه و تولید آن در کشورهای آسیای شرقی و آن منطقه بیشتر است. پارهیی از NPSها ممکن است در محافل و پارتیها و... در قالب بخور عرضه شود.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره آمار کشفیات این مواد نیز گفت: کشفیات تجاری نداشتیم اما در حد مصرف شخصی یا کمی بیشتر از آن بوده است. او در مورد شکل ظاهری این مواد توصیح داد: این مواد هر روز به یک شکل در میآیند و چیزی بیشتر از 700 نوع NPS تا امروز در دنیا شناسایی شده و روزانه چندعدد به آن اضافه میشود. مردم به دنبال شکل و فرم خاصی از یک ماده نباشند و هرچیزی که در قالب قرص، شربت، موادگیاهی و... به غیر از موادی که پزشک تجویز کرده، ماده اعتیاد آور است مگر اینکه خلافش ثابت شود. در واقع هرچیزی که غیر از کانونهای اصلی و مجاز توزیع شود، میتواند این ویژگیها را داشته باشد.