نقاط کور اینترنت فعلی کدامند؟

۱۳۹۶/۰۹/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۲۸۳۹

اینترنت فعلی با وجود همه عظمت و گستردگی که پیدا کرده اما دچار ضعف‌هایی جدی در مباحث امنیتی، پردازشی و حتی انتقال داده‌هاست که به لحاظ کارکردی محدودیت‌هایی را موجب می‌شود. شبکه فعلی اینترنت به لحاظ گستردگی و ضریب نفوذ امروزه شاید تنها فناوری باشد که در همه کشورهای دنیا سوای از توسعه‌یافتگی یا نیافتگی آنها رشد کرده است. اینترنت امروزه یک حوزه به اکثر عرصه‌های علوم مختلف اضافه کرده است؛ در عرصه علوم نظامی حوزه جنگ سایبری، در علوم اجتماعی رسانه الکترونیک، در حقوق جرایم اینترنتی، در ریاضیات کنترل از راه دور اشیا و همینطور در دیگر عرصه‌های مختلف حوزه‌یی جدید توسط اینترنت گشوده شده است. با این حال اما این بستر مجازی دچار کاستی‌هایی اساسی هم هست که ممکن است در آینده تدبیری برای آن اندیشیده شود.

 محدودیت در پردازش داده‌ها

مرکز ملی فضای مجازی به محدودیت‌ها و ضعف‌های بنیادی اینترنت فعلی پرداخته و بر محدودیت در پردازش داده‌ها تاکید کرده است. عدم توانایی در توصیف اِشکال، دلایل ایجاد و چگونگی حل آن به ‌هاست‌ها، در صورت بروز خرابی در اینترنت کنونی یکی از این ضعف‌هاست. به علاوه اینکه فقدان روش‌های کلی برای تشخیص رفتارهای آسیب زا و تسکین اثرات آنها که می‌تواند برای روابط میان کاربران و ارائه‌دهندگان مخرب باشد.

 همچنین نبود هویت داده‌ها و سرویس‌ها که باعث حرکت چندین باره داده‌ها در زیرساخت‌های مخابراتی شده و به بهره وری سیستم‌های مخابراتی آسیب وارد می‌کند. علاوه بر این می‌توان به فقدان روش‌هایی برای پردازش قابل اعتماد و اطمینان زیرساخت سیستم‌ها، شبکه‌ها و سرویس‌های ضروری همچون بهداشت و حمل و نقل و همچنین نبود پردازش بلادرنگ (Real-time) برای بسیاری از اپلیکیشن‌ها مانند شبکه سنسورها نیز اشاره کرد.

 محدودیت در ذخیره داده‌ها

اینترنت فعلی دچار عدم مدیریت ذخیره‌سازی آگاه از محتوا هم هست به این معنی که تصمیم‌گیری در مورد ذخیره‌سازی، مدیریت، استخراج، نوشتن یا پاک کردن سریع برای انواع مختلف داده‌ها به لحاظ محتوا را پشتیبانی نمی‌کند. همینطور به علت نبود مدیریت ذخیره‌سازی آگاه از محتوا وجود حریم شخصی مناسبی برای کاربرها و داده‌های مختلف وجود ندارد.

نبود یکپارچگی، قابلیت اعتماد و اطمینان داده‌ها موجب کاهش امنیت و حفظ داده‌ها می‌شوند. علاوه بر این فقدان سیستم کش کردن و آینه کردن (caching & mirroring) موثر برای مقابله با پدیده‌هایی همچون افزایش ناگهانی ترافیک برای داده‌های خاص (flash crowding)؛ پردازش بسته‌ها در لایه شبکه، اجازه پردازش اطلاعات درون بسته‌ها را نمی‌دهد و بازرسی درون بسته‌ها در بین مسیر نیز می‌تواند اشکالات بنیادی در مقیاس‌پذیری، مقاومت و امنیت ایجاد کند.

همچنین راه‌حل‌های ذخیره‌سازی یکپارچه و متحد برای دسترسی به داده‌ها در منابع ذخیره توزیع شده متحد، به خصوص از دید فعالیت‌های مشترک (collaborative activities) و ترکیب سرویس‌های ad-hoc یا داده‌های جمع‌آوری شده از سنسورها هم در این فضا وجود ندارد.

در این مقوله نبود سیستم انتقال ترافیک موثر بر پایه محتوا مطرح است که CDN با استفاده از کش کردن توزیع شده اطلاعات تا حدودی بر مشکل انتقال اطلاعات چند رسانه‌یی که نسبت به دیگر اطلاعات، داده‌های بیشتری را تولید می‌کنند، فائق آمده اما قابلیت توسعه به کل اینترنت را ندارد.

در انتقال داده‌ها نبود یکپارچگی در تجهیزات با منابع محدود به عنوان ورودی‌های قابل آدرس دهی مستقل (autonomous addressable entities) به اینترنت در محیط‌هایی همچون شبکه سنسورها و محیط‌های ماشین به ماشین (machine-to-machine) محدودیت‌هایی در ظرفیت پردازش، ذخیره‌سازی و انتقال را به وجود می‌آورند که تنها برخی از پروتکل‌های مهم را برای ادغام با اینترنت بطور نسبی پیاده‌سازی می‌کنند.

همچنین در فضای فعلی اینترنت الزامات امنیتی در لینک‌های انتقالی بطور کامل وجود ندارد چرا که در لینک‌های انتقال کافی نیست که فقط از داده‌ها محافظت شود بلکه باید از خود لینک ارتباطی نیز بسته به وابستگی و تعاملات آن با دیگر بخش‌ها محافظت شود.

 محدودیت در کنترل پردازش و ذخیره‌سازی

کنترل انعطاف‌پذیر و وفق‌پذیر در اینترنت وجود ندارد به این معنی که سیستم باید در هنگام مواجهه با اتفاقات داخلی و خارجی، عکس العملی مناسب که از لحاظ زمانی و هزینه‌یی موثر است را از خود نشان دهد که در حال حاضر این قابلیت در اینترنت وجود ندارد. همچنین نبود معماری مرجع برای بخش کنترلی IP از دیگر ضعف‌های این فضاست؛ بخش داده IP نسبتا ساده است اما با اجزاء کنترلی زیادی ادغام شده که گاهی با هم تلاقی دارند و منجر به تعاملات هرچه پیچیده‌تر آنها در طول زمان شده است.

 فقدان کنترل ازدحام موثر

کنترل ازدحام ممکن است به اصل انتها به انتها صدمه وارد کند. به علاوه اینکه در مقوله پشتیبانی از تحرک مشخصه مکان (Location) در پروتکل TCP برای کاربر متحرک وجود ندارد. به علت تحرک در شبکه بی‌سیم، بسته‌ها می‌توانند به علت تداخل گم شوند.