آغاز روابط کارگزاری بانکهای ایرانی با قطر
گروه بانک و بیمه محسن شمشیری
7ماه پس از بروز بحران در روابط قطر و برخی کشورهای عربی و تحریم آن، چند بانک خصوصی ایران به تازگی روابط کارگزاری با بانک ملی قطر(الوطنی) را ایجاد و حسابهای خود را افتتاح کردهاند و آمادگی ارائه خدمات مورد نیاز تجار ایرانی و قطری را دارند.
کارشناسان معتقدند که گسترش روابط بانکی دو کشور ایران و قطر میتواند زمینههای لازم برای رشد روابط تجاری ایران و قطر را به خصوص پس از واکنشهای عربستان و برخی کشورهای عربی به قطر را فراهم کند و زمینهیی برای حضور بازرگانان ایرانی و رشد صادرات ایران به قطر خواهد بود و برای توسعه حضور بانکهای ایران در منطقه نیز موثر خواهد بود.
به گزارش«تعادل» روز چهارشنبه 22 آذر ماه 96 رییس کانون بانکهای خصوصی به همراه نمایندگان بانکهای پاسارگاد، پارسیان و سامان در بانک مرکزی قطر حاضر و با شیخ عبدالله بن سعود آل ثانی، رییس کل و مدیران ارشد بانک مرکزی قطر ملاقات کردند.
نیمه خرداد امسال بود که با قطع روابط دیپلماتیک ائتلاف عربی به رهبری عربستان با قطر، دروازههای بازار این کشور به روی صادرکنندگان کشورهای منطقه به ویژه ایران و ترکیه باز شد؛ زیرا قطر سالانه نزدیک به 3میلیارد دلار واردات مواد غذایی دارد که پیش از محاصره اقتصادی، یکسوم آن را به طور مستقیم از طریق عربستان و امارات تامین میکرد.
با این حال، نبود روابط بانکی میان ایران و قطر مانع اصلی صادرکنندگان ایرانی برای حضور پررنگتر در بازارهای این کشور عربی حوزه خلیج فارس به شمار میرفت و به همین دلیل طی 7ماه گذشته، بهبود روابط بانکی یکی از موضوعات رایزنیهای مسوولان دو کشور بوده است.
در همین پیوند، هفته گذشته «شیخ عبدالله بن سعود آل ثانی» با کوروش پرویزیان، رییس کانون بانکهای خصوصی و موسسات اعتباری ایران و جمعی از مدیران بانکی ایران در قطر دیدار کرد؛ در این ملاقات نمایندگان بانکهای پاسارگاد، پارسیان و سامان از ایران و مدیران ارشد بانک مرکزی قطر حضور داشتند. شیخ عبداله بن سعود آل ثانی در این دیدار با بیان اینکه چشمانداز روشن همکاری بانکهای قطر با بانکهای ایرانی در پیش روست، اظهار کرد: بانکهای قطری تلاش خواهند کرد تا موانع موجود برای همکاریهای متقابل را هر چه سریعتر برطرف کنند.
رییس کانون بانکهای خصوصی و موسسات اعتباری ایران نیز با قدردانی از بانک مرکزی قطر برای میزبانی این نشست اظهار کرد: چند بانک خصوصی ایران به تازگی روابط کارگزاری با بانک قطر الوطنی را ایجاد و حسابهای خود را افتتاح کردهاند و آمادگی ارائه خدمات مورد نیاز تجار ایرانی و قطری را دارند.
در این نشست حل مشکلات موجود در تعاملات بین دو کشور به دستور شیخ عبداله خطاب به معاون نظارتی بانک مرکزی این کشور در دستور کار معاون نظارتی بانک مرکزی قطر قرار گرفت.
همچنین در نشست جداگانهیی با حضور معاون نظارتی بانک مرکزی قطر و نمایندگان بانکهای قطر الوطنی، الخیجی و الریان همچنین رییس کانون بانکهای خصوصی ایران به همراه نمایندگان بانکهای خصوصی ایران تشکیل و در این جلسه ارتقای سطح مبادلات بانکی دو کشور و برطرف کردن محدودیتهای موجود مورد تاکید قرار گرفت. همچنین در این نشست پیشنهاد انجام مبادلات بین دو کشور با ارزهای منطقهیی به جای ارزهای دیگر مانند یورو مطرح و مورد استقبال شرکتکنندگان قرار گرفت.
در این دیدارها دو طرف ضمن اعلام آمادگی جهت پیگیری نکات و پیشنهادات ارائه شده، اظهار امیدواری کردند که روابط دو کشور را در مدت زمان کوتاه برای توسعه فعالیتهای تجاری و تسهیل صادرات و واردات دو کشور و نیز امکان صادرات مجدد به سطح مطلوب افزایش دهند.
به گفته محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران اکنون سطح مراودات تجاری تهران- دوحه کمتر از یک میلیارد دلار است اما قطر قصد دارد این رقم را به سقف 5 میلیارد دلار برساند. به گفته وی، ایران در 7ماه گذشته و پس از بروز بحران در روابط قطر با برخی کشورهای عربی نزدیک به 97میلیون دلار صادرات به این کشور داشته است.
در این دیدار، شیخ عبداله بن سعود آل ثانی ضمن خوشامدگویی به هیات بانکی ایران با بیان اینکه چشمانداز روشن همکاری بانکهای قطر با بانکهای ایرانی در پیش روست، اظهار کرد: بانکهای قطری تلاش خواهند کرد تا موانع موجود برای همکاریهای متقابل را هر چه سریعتر برطرف کنند.
در ادامه کورش پرویزیان، رییس کانون بانکهای خصوصی و موسسات اعتباری ایران ضمن تشکر از شیخ عبداله بن سعود آل ثانی به واسطه میزبانی ایشان و برگزاری نشست اظهار کرد: چند بانک خصوصی ایران به تازگی روابط کارگزاری با بانک قطر الوطنی را ایجاد و حسابهای خود را افتتاح کردهاند و آمادگی ارائه خدمات مورد نیاز تجار ایرانی و قطری را دارند.
در این نشست حل مشکلات موجود در تعاملات بین دو کشور به دستور شیخ عبدالله خطاب به حشام، معاون نظارتی بانک مرکزی این کشور در دستور کار معاون نظارتی بانک مرکزی قطر قرار گرفت.
همچنین در نشست جداگانهیی در همان روز چهارشنبه با حضور معاون نظارتی بانک مرکزی قطر و نمایندگان بانکهای قطر الوطنی، الخیجی و الریان همچنین رییس کانون بانکهای خصوصی ایران به همراه نمایندگان بانکهای خصوصی ایران تشکیل و در این جلسه ارتقای سطح مبادلات بانکی دو کشور و برطرف کردن محدودیتهای موجود مورد تاکید قرار گرفت.
همچنین در این نشست پیشنهاد انجام مبادلات بین دو کشور با ارزهای منطقهیی به جای ارزهای دیگر مانند یورو مطرح و مورد استقبال شرکتکنندگان قرار گرفت.
در خاتمه دو طرف ضمن اعلام آمادگی جهت پیگیری نکات و پیشنهادات ارائه شده، اظهار امیدواری کردند که روابط فیمابین را در مدت زمان کوتاه برای توسعه فعالیتهای تجاری و تسهیل صادرات و واردات دو کشور و نیز امکان صادرات مجدد به سطح مطلوب افزایش دهند.