هیجان منفی بورس

۱۳۹۶/۱۰/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۳۹۸۸
هیجان منفی بورس

گروه بورس  مسعود کریمی

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات روز گذشته بزرگ‌ترین کاهش خود را طی سال جاری به ثبت رساند و با افت ۱,۷درصدی رکورد ریزشی خود را شکست.

بر این اساس، باتوجه به گزارش‌ روز یک‌شنبه «تعادل» مبنی بر اینکه همچنان سیگنال‌های بنیادی قوی در معاملات سهام وجود دارد اما در جریان داد و ستد‌های روز گذشته معامله‌گران بازار سهام تغییر رویکرد دادند و به نوعی در پی این موضوع بورس کشور از فاز احتیاط وارد فاز هیجانی در سمت فروش شد.

این درحالی است که صندوق تثبیت، صندوق‌های بازار و حقوقی‌ها به‌طور جدی در سمت خرید سهام در روز منفی تالار شیشه‌یی فعالیت می‌کردند و همین موضوع باعث شد نمادهای بزرگ‌تر بازار متعادل‌تر معامله شوند.

از طرفی، به عقیده برخی فعالان خرید سهام در شرایط فعلی می‌تواند تاثیر بسزایی در پرتفوی سرمایه‌گذاران در بلندمدت داشته باشد چراکه قیمت اکثر سهام‌های بورسی دوباره با کاهش چشمگیری مواجه شده است.

 رکورد سقوط

در عین حال، با نگاهی به آمار معاملات روز‌‌ یک‌شنبه مشاهده می‌شود که نماگر بازار سهام با کاهش یک‌هزار و ۶۴۹ واحدی یک عقب‌نشینی تمام‌عیار را تجربه کرد به‌طوری که پس از این نزول شاخص کل ۲ کانال حمایتی خود را از دست داد و وارد رقم ۹۵هزار و ۵۶۱ واحدی شد. در این بین، شرکت‌های کوچک‌تر بیشتر از شرکت‌های بزرگ‌تر دچار سقوط قیمتی شدند.

این درحالی است که، در داد و ستد‌های روز گذشته نه‌تنها تمام شاخص‌ها ریزشی بودند بلکه ۳۵ صنعت بورسی هم قرمزپوش شدند به‌طوری که صنایع ساخت دستگاه‌های ارتباطی، استخراج نفت و گاز، خدمات فنی و مهندسی، محصولات چوبی و استخراج زغال‌سنگ در انتهای جدول قرار گرفتند.

بر این اساس، مشاهده می‌شود که شرکت‌ فولاد مبارکه اصفهان با ۵۰ میلیارد تومان در رتبه نخست و سایر شرکت‌ها اعم از پالایش نفت اصفهان، گروه دارویی برکت و ملی صنایع مس ایران به‌ترتیب بیشترین ارزش معاملاتی را به خود اختصاص دادند. براساس این گزارش، ارزش معاملات دیروز بازار سهام ۴۷۲میلیارد تومان بود که ۳۵۴ میلیارد تومان آن را معاملات خرد سهام و حق تقدم در نماد‌های عادی به خود اختصاص داده‌اند.

در همین حال، شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان، گروه مپنا، س. نفت و گاز و پتروشیمی تامین، صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس و پالایش نفت اصفهان بیشترین تاثیر منفی را در ریزش روز گذشته شاخص کل بورس داشتند.

اگرچه جریان معاملاتی دیروز منفی بود و انتظار می‌رفت همانند سنت همیشگی ارزش معاملات هم با افت چشمگیری به کار خود پایان دهد اما مشاهده شد که ارزش معاملات در روز گذشته رقم قابل‌توجهی را تجربه کرد که این رشد نشان از حمایت همه‌جانبه طرف تقاضا، اغلب حقوقی‌ها، دارد.

 فرار همه‌جانبه حقیقی‌ها

تغییر مالکیت سهام از اشخاص حقیقی به حقوقی‌های بازار حدود ۱۷۲ میلیارد تومان برآورد می‌شود که این مهم نشان از رفتار هیجانی معامله‌گران حقیقی بورس دارد، زیرا باتوجه به اعتراضات چند روز اخیر اغلب سرمایه‌گذاران بازار سهام تصمیم به خروج از روند معاملاتی گرفتند.

از طرفی، در بازار‌های موازی ازجمله سکه و دلار یک روند جهشی مشاهده می‌شود چراکه با افزایش ریسک‌های سیستماتیک، سرمایه به سمت بازار‌هایی که ریسک کمتری دارند حرکت می‌کند. به هر حال، باتوجه به اینکه نمی‌توان اعتراضات را تحلیل کرد، پیش‌بینی می‌شود که به محض آرام شدن شرایط در کشور فرصت برای رشد دوباره بازار سهام فراهم شود. در این بین، افراد ریسک‌پذیر اقدام به خرید سهام در قیمت‌‌های فعلی می‌کنند.

 مروری بر معاملات دیروز

در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص کل با افت یک‌هزار و ۶۴۹ واحدی رقم ۹۵هزار و ۵۶۱واحدی را به خود اختصاص داد. این درحالی است که، شاخص کل هم‌وزن نیز با ۴۴۱ واحد کاهش رقم ۱۷ هزار و ۲۲۰ واحدی را تجربه کرد. بر این اساس، بازار اول با ریزش یک‌هزار و ۲۵۱ واحد رقم ۶۷هزار و ۷۶۴ واحد و بازار دوم با ۳ هزار و ۹۰واحد افت، به رقم ۲۰۴ هزار و ۱۰۵ واحدی کاهش پیدا کرد. در این بین، شاخص صنعت با یک‌هزار و ۵۲۰واحد ریزش به رقم ۴ هزار و ۱۶۶ واحدی رسید. این در حالی است که در داد و ستد‌های منفی روز یک‌شنبه نماد شرکت‌های ایران‌خودرو، ح.دارویی لقمان، بانک سینا، فروسیلیس ایران و ایران‌خودرو دیزل طولانی‌ترین صف‌های خرید را تجربه کردند.

در نقطه مقابل نیز، نماد شرکت‌های ح.شرکت ارتباطات سیار ایران، پارس دارو، سیمان اصفهان، بانک اقتصاد نوین و لوله و ماشین‌سازی ایران بیشترین عرضه را در جریان معاملاتی روز گذشته داشتند.

براساس این گزارش، نماد شرکت‌های بانک سینا، ح. لیزینگ رایان سایپا، فروسیلیس ایران و گلوکوزان بیشترین افزایش قیمت و شرکت‌های ح. توسعه شهری توس گستر،

 ح. لبنیات کالبر، ح. بیمه ما و صندوق کاغذ‌سازی کاوه بیشترین کاهش قیمتی را تجربه کردند. افزون بر این، در دومین روز ‌کاری بازار سهام یک میلیارد و ۹۰۱میلیون سهم به ارزش ۴۷۳ میلیارد تومان در ۱۲۶هزار و ۹۵۴ نوبت دست به دست شد.

 در بازار چه گذشت

در داد و ستد‌های دیروز نماد معاملاتی شرکت فرآورده‌های نسوز پارس (کفپارس) باتوجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۳۰/۰۹/۱۳۹۶و ۳۰/۰۹/۱۳۹۷ و مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده مبنی بر انتخاب اعضای هیات‌مدیره بدون محدودیت نوسان قیمت بازگشایی شد. این درحالی است که، نماد معاملاتی شرکت بانک کارآفرین (وکار) پس از برگزاری مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده مبنی بر انتخاب اعضای هیات‌مدیره و اعلام تنفس مجمع عمومی عادی سالانه همچنین، تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۵ و ارائه اطلاعات شفاف‌سازی بازگشایی شد. همچنین، در پایان معاملات روز گذشته نماد معاملاتی شرکت سرمایه‌گذاری بوعلی (وبوعلی) جهت برگزاری مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده برای انتخاب اعضای هیات‌مدیره متوقف شد. افزون بر این، نماد معاملاتی شرکت کارخانجات پارس الکتریک (لپارس)، کارخانه‌های تولیدی و صنعتی ثابت خراسان (قثابت)، کارخانجات نساجی بروجرد (نبروج) و صنایع کاغذ‌سازی کاوه (چکاوه) باتوجه به عدم کشف قیمت در روز معاملاتی ماقبل بدون محدودیت نوسان قیمت معامله شدند.

 از فرابورس چه خبر

مبادلات دومین روز کاری هفته دوم دی‌ماه در فرابورس به نقل‌وانتقال بیش از ۵۹۶ میلیون ورقه به ارزش بالغ بر یک‌هزار و ۵۱۱ میلیون ریال در

 ۵۱ هزار و ۵۳۹ نوبت دادوستدی منتهی شد. بر این اساس، بیش از ۶۰ درصد از حجم و ۴۰درصد ارزش کل دادوستدهای فرابورس در روز دهم دی‌ماه به بازارهای اول و دوم اختصاص یافت به‌گونه‌یی که در این دو بازار شاهد دست به دست شدن نزدیک به ۳۸۵میلیون سهم به ارزش افزون بر ۶۲۵میلیارد ریال بودیم. در این میان نماد معاملاتی «ذوب» ضمن آنکه در صدر جدول پربیننده‌ترین نمادهای فرابورسی ایستاد، بیشترین حجم و ارزش مبادلاتی را در بازار سهام نیز به دست آورد.

همچنین، نمادهای «اپرداز» و «میدکو» بعد از نماد ذوب، بیشتر از سایر نمادها در مرکز توجه معامله‌گران فرابورس قرار گرفتند که البته با افت قیمت نیز مواجه شدند. در همین حال نمادهای «افرا» و «بپاس» به‌ترتیب متعلق به شرکت‌های افرانت و بیمه پاسارگاد، بیشترین رشد قیمتی را به همراه داشتند. این درحالی است که نمادهای «ولشرق» از گروه واسطه‌گری‌های مالی و پولی‌ و «اوان» متعلق به گروه اطلاعات و ارتباطات با بیشترین افت قیمتی روبه‌رو شدند.

براساس این گزارش، با رصد پرتاثیرترین نمادها در روز گذشته بر آیفکس مشاهده می‌کنیم که نماد «مارون» ۱۰ واحد اثر منفی بر این نماگر گذاشته است. افزون بر این، معاملات منفی در نمادهای «زاگرس» و «میدکو» با فشار ۶ واحدی، منجر به ریزش شاخص کل فرابورس شد تا این نماگر با افت سنگین ۳۵ واحدی در ارتفاع ۱۰۳۳ واحدی قرار گیرد. در سمت دیگر بازار، بررسی تغییر مالکیت‌های انجام‌ شده در بازار پایه حاکی از آن است که در مجموع تابلوهای معاملاتی «پایه الف»، «پایه ب» و «پایه ج» حدود ۱۶۲ میلیون سهم به ارزش بیش از ۱۸۹میلیارد ریال در بیش از ۱۶ هزار دفعه معاملاتی، دست به دست شده است. از سوی دیگر بازار اوراق با درآمد ثابت میزبان جابه‌جایی بیش از ۵۷۶ هزار ورقه بود که این حجم از دادوستدها ارزش افزون بر ۵۴۱میلیارد ریالی را به همراه داشت.

در این میان در دهمین روز از دی‌ماه، معامله‌گران با نقل‌وانتقال بیش از ۲۰۹ هزار ورقه به ارزش بیش از ۲۰۸ میلیارد ریال در نماد «سخاب۴» بیشترین اقبال را نسبت به این سری از اسناد خزانه اسلامی که در روز بیستم همین ‌ماه سررسید می‌شود، نشان دادند.

علاوه بر این، همزمان با اجرای دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در فرابورس ایران اصلاحیه مورخ ۱۴/۰۹/۱۳۹۶ هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، اعلام شد که آن دسته از نمادهای معاملاتی بازار ابزارهای نوین مالی که مشمول پرداخت سود، اجاره‌بها و اقساط در سررسیدهای اعلامی هستند از این پس برای پرداخت سود، اجاره‌بها یا اقساط متوقف نمی‌شوند. گفتنی است نمادهای معاملاتی یاد شده همواره قابل معامله بوده و سود، اجاره‌بها و اقساط به آخرین دارندگان اوراق در روز قبل از سررسید تعلق می‌گیرد.

در پایان، معامله‌گران بازار تسهیلات مسکن شاهد جابه‌جایی ۶۶ هزار و ۵۰۵ ورقه تسهیلات مسکن در ۵هزار و ۵۲۹ نوبت معاملاتی بودند که این میزان معاملات، ارزشی بالغ بر ۴۸ میلیارد ریال را نشان می‌دهد.

در میان این اوراق، امتیاز تسهیلات مسکن فروردین ۹۵ با بیشترین قیمت یعنی ۷۶۰ هزار ریال خرید و فروش شد. همچنین جابه‌جایی بیش از ۴۵هزار ورقه تسهیلات مسکن آذرماه ۹۶ به ارزش افزون بر ۳۲ میلیارد ریال، آن را در صدر بیشترین حجم و ارزش معاملات روز یک‌شنبه این بازار نشاند.