اخبار

۱۳۹۶/۱۰/۱۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۴۲۲۰

۱۴ میلیون قطعه طیور آلوده به آنفلوآنزا معدوم شدند

رییس سازمان دامپزشکی از معدوم‌سازی ۱۴میلیون قطعه طیور در کشور که عمدتا روستایی و تخم‌گذار بودند برای جلوگیری و کنترل بیماری آنفلوآنزا خبر داد و گفت: به گونه‌یی برنامه‌ریزی که از سال آینده دیگر شاهد اپیدمی شدن این بیماری در کشور نباشیم.

به گزارش ایسنا، علیرضا رفیعی‌پور در نشست خبری اظهار کرد: بیماری آنفلوآنزای طیور که امسال رخ داد، ادامه همان سویه سال گذشته بود که تاکنون ادامه داشت و امسال ۱۴ میلیون قطعه تلفات داشتیم. البته این تلفات در واقع معدوم‌سازی کانون‌های شناسایی شده و آلوده به این بیماری بود تا بتوانیم از گسترش طیورها جلوگیری کنیم.

وی افزود: پس از آنکه آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در زمینه تصمیم‌گیری، اطلاع‌رسانی و برنامه‌ریزی برای برخورد با آنفلوآنزای پرندگان به عنوان یکی از بیماری‌های حساس در جمعیت طیور کشور ردیف بودجه جداگانه اختصاص می‌یابد و در ستاد آنفلوآنزا که به ریاست معاون رییس‌جمهور و در سطح استانی به ریاست استانداران برگزار می‌شود، تصمیم‌گیری‌های لازم اتخاذ شد و در دستور کار قرار می‌گیرد.

رییس سازمان دامپزشکی ادامه داد: سازمان دامپزشکی به صورت مستمر و دایم همه طیور روستایی و صنعتی را رصد و پایش می‌کند و بر این اساس می‌توان اعلام کرد که در سال جاری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان که در سویه‌های گذشته آن بین انسان و طیور مشترک بود، گزارش نشده و نگرانی بابت آن فعلا وجود ندارد اما در سال جاری این بیماری دقیقا مانند سال گذشته از ۱۵ استان کشور تلفات زیادی گرفت و امیدواریم بتوانیم از طریق صندوق بیمه و ردیف‌های اعتباری اختصاص یافته خسارت مرغداران را جبران کنیم، چرا که در سال گذشته ۱۰۰میلیارد تومان ردیف بودجه به این سازمان برای مدیریت بیماری اختصاص پیدا کرد که ۳۵ درصد آن به پرداخت غرامت به تولیدکنندگان اختصاص خواهد یافت و تاکنون ۵۰ میلیارد تومان آن را از طریق اسناد خزانه و خط اعتباری نقدی از سوی سازمان برنامه و بودجه دریافت کرده‌ایم.

رفیعی‌پور ضمن ابراز نگرانی از شیوع سویه جدید بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کشور گفت: گرچه در سال جاری ۱۴میلیون قطعه طیور تخم‌گذار روستایی معدوم شد اما تقریبا ۱۰میلیون قطعه پالت جایگزین قطعه‌های معدوم شده، شد. اما اگر با افزایش قیمت تخم‌مرغ مواجه شدیم به دلیل این بود که از جایگزینی تا تولید تخم‌مرغ و عرضه به بازار ۲۰ هفته طول می‌کشد.

مرغداری‌ها خالی نیست

معاون بهداشت و پیشگیری سازمان دامپزشکی گفت: درحال حاضر از حدود ۱۴میلیون قطعه مرغی که به‌دلیل آنفلوانزای پرندگان، از چرخه تولید حذف شده است، تقریباً ۱۰میلیون قطعه آن جایگزین شده است.

به گزارش مهر، علی صفر ماکنعلی در نشستی خبری با بیان اینکه بعد از آنکه کانون‌های بیماری شناسایی می‌شود، برای جلوگیری از پخش شدن ویروس آنفلوانز و مهار آن برخی مرغداری‌های مجاور نیز حذف و معدوم می‌شود، اظهارداشت: درحال حاضر که حدود ۱۴میلیون قطعه مرغ از چرخه حذف شده، تقریباً ۱۰میلیون قطعه آن جایگزین شده است و این‌طورنیست که مرغداری‌های مرغ تخم‌گذار خالی شود چون سازمان طرحی دارد که ۲۰میلیون پولت (مرغ در دوره پیش از تولید) را جایگزین کنیم.

وی افزود: از زمان جوجه‌ریزی ۲۰ هفته زمان لازم است تا مرغ به مرحله تخم‌گذاری برسد و قاعدتا یک وقفه‌یی در تولید تخم‌مرغ ایجاد می‌کند.

این مقام مسوول اضافه کرد: طی استراتژی ۳ ساله‌یی که داریم امیدوار هستیم بتوانیم طغیان بیماری آنفلوانز را در کشور کنترل کنیم؛ چون این بیماری همواره ممکن است وجود داشته باشد و یک تا دو میلیون حذف و معدوم‌سازی مرغ تخم‌گذار در یک جمعیت ۶۵ میلیونی مرغ تخم‌گذار بحران محسوب نشده و طبیعی است.

وی ادامه داد: این نگرانی وجود دارد که با ورود پرندگان مهاجر به کشور که در ۳۲۰ نقطه ایران پراکنده می‌شوند، سویه جدیدی از بیماری آنفلوانزا در کشور شیوع یابد.

ماکنعلی درباره اینکه گفته می‌شود میزان حذف و معدوم‌سازی طیور در کشور بسیار بالاتر از ارقامی است که سازمان دامپزشکی اعلام کرده است، اضافه کرد: آمارهای ما براساس اطلاعات دریافتی از میدان‌های عملیات ماست؛ چراکه برای پرداخت بیمه و غرامت هر قطعه مرغ شمارش می‌شود و آمارهای دیگر در این زمینه مورد تایید ما نیست.

وی با اشاره به اینکه در استان‌هایی مانند گیلان، آذربایجان غربی، گلستان و مازندران تعداد واحدهای مرغ تخم گذار زیاد نیست، گفت: در استانی مانند آذربایجان شرقی تعداد واحدهای مرغ تخم گذار زیاد است به عنوان مثال ما در این استان ۳۰۰ واحد مرغ تخم‌گذار داریم که در مجاورت یکدیگر قرار دارند که همین مساله باعث می‌شود در زمان شیوع بیماری انفجار به وجود آید.

این مقام مسوول گفت: با اقداماتی که انجام گرفته سال آینده ما چیزی به عنوان انفجار بیماری نخواهیم داشت و از سال ۹۷ بحران‌ها و انفجارهای اینچنینی را مدیریت خواهیم کرد.

ماکنعلی درباره اینکه آیا ایران به سازمان جهانی بهداشت دام اعلام کرده که این ویروس در کشورمان شیوع یافته است؟، افزود: هماهنگی‌هایی با مجامع ذی‌صلاح بین‌المللی در این زمینه انجام گرفته؛ ما نمونه‌هایی را از تمامی استان‌هایی که گزارش وقوع آنفلوآنزا پرندگان در آنها اعلام شده تهیه کرده‌ایم تا بتوانیم با ارسال آن به کشور ایتالیا نقشه اطلاعات ژنتیکی ویروس را دربیاوریم.