10 فرمان برای آب شهرکهای صنعتی
ایسنا وزارت صنعت، معدن و تجارت با وزارت نیرو برای تامین کسری آب شهرکها و نواحی صنعتی به ۱۰ تفاهم رسیدند. در جلسه برگزار شده بین صادق نجفی، معاون وزیر و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفای وزارت نیرو راهکارهای تامین کسری آب ضروری مورد نیاز شهرکها و نواحی صنعتی بررسی و تصمیمات مربوطه در جهت تامین کسری آب ضروری مورد نیاز این مناطق اتخاذ شد.
در ابتدای امر مقرر شد براساس توافقات به عمل آمده بین دو وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز وزارت نیرو در جلسات بررسی راهکارهای تامین آب با توجه به نیازهای کم آبی شهرکها و نواحی صنعتی و سهم بالای آب تامین شده در ایجاد ارزش افزوده و اشتغال بحث تخصیص آب به این نقاط از محل صرفهجوییهای حاصل شده از اجرای طرح تعادلبخشی در اولویت قرار داده شود و آب مورد نیاز واحدهای صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی تا سقف مصوبه مجلس شورای اسلامی تامین شود.
دومین تصمیم اتخاذ شده در مورد نرخ خدمات ارائه شده به منابع آب زیرزمینی(موسوم به حقالنظاره) چاههای آب شهرکها و نواحی صنعتی به جای محاسبه براساس پروانه بهرهبرداری براساس میزان آب واقعی برداشتی(طبق کنتور) محاسبه شده بود تا با توجه به اعتراضات موجود تعرفه آن نیز مورد بازنگری و اصلاح قرار داده شود.
سومین تفاهم در جهت تسهیل در فرآیند تامین آب مورد نیاز بخش صنعت و شهرکها و نواحی صنعتی کشور بود و مقرر شد با توجه به خلأهای موجود برای تسهیل در کار و پیگیری اثربخش مسائل تخصیص آب و تامین آب مورد نیاز بخش صنعت و نیز اجرای مفاد منشور حقوق شهروندی از سوی دیگر در ساختار سازمانی و تشکیلاتی شرکت مدیریت منابع آب ایران و شرکتهای آب منطقهیی استانها حداقل یک نفر مدیر یا کارشناس مسوول به عنوان پیگیر و متولی موضوع تامین آب مورد نیاز بخش صنعت و شهرکها و نواحی صنعتی تعیین شود.
همچنین مقرر شد که در طرحهای تامین آب که توسط دولت تامین اعتبار شده، وزارت نیرو هزینههای سرمایهگذاری اولیه را از شهرکها و نواحی صنعتی اخذ کند و با توجه به محدودیتهای موجود در زمینه تامین آب، ضرورت تلاش هر چه بیشتر در جهت مدیریت بهینه مصرف آب همچنین ایجاد سیستمهای بازچرخانی و توسعه سیستمهای استحصال آب صنعتی و استفاده مجدد از پساب تصفیه شده، تصفیهخانههای فاضلاب شهرکها و نواحی صنعتی مورد تاکید قرار داده شد.
علاوه بر این دو طرف تفاهم کردند که در راستای اجرای دستورالعمل اصلاحی نحوه اجرای مواد ۲۷و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب، تغییر کاربری مجوز چاههای آب کشاورزی خریداری شده به صنعتی به گونهیی صورت پذیرد که میزان آب چاههای خریداری شده بدون کاهش مطابق میزان آب چاه طبق پروانه بهرهبرداری قبلی منتقل شود.
در ششمین تصمیم اتخاذ شده، مقرر شد در راستای اجرای آییننامه اصلاحی مواد ۱۰، ۱۱و ۱۳ آییننامه اجرایی فصل دوم قانون توزیع عادلانه آب، شهرکها و نواحی صنعتی از اعمال محدودیت عمق حفاری برای چاههای آبی که نیاز به کفشکنی و لایروبی دارند، مستثنا شوند و مطالعات مورد نیاز برای اجرای طرحهای آبرسانی شهرکها و نواحی صنعتی از محل منابع در اختیار وزارت نیرو توسط این وزارتخانه صورت پذیرد.
هفتمین مورد در راستای اجرای مفاد ماده ۸۱ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیمبخشی از مقررات مالی دولت ۲ همچنین ماده ۵۴ قانون احکام دایمی برنامههای توسعه بود و مقرر شد هر دو دستگاه با پیگیری مشترک از سازمان برنامه و بودجه به نحوی موضوع را پیگیری کنند که هر ساله براساس برنامههای عملیاتی، اعتبارات مورد نیاز جهت آبرسانی به شهرکها و نواحی صنعتی در بودجههای سنواتی پیشبینی شود.
همچنین تصمیم بر این شد که با توجه به انتقال واحدهای صنعتی موجود اعم از داخل و بیرون شعاع ۱۲۰کیلومتری تهران و ۵۰کیلومتری اصفهان و ۳۰کیلومتری سایر کلانشهرها به شهرکها و نواحی صنعتی پیگیریهای لازم جهت انتقال میزان سهم آب آنها نیز از مصارف شهری به مصارف شهرکها و نواحی صنعتی نیز در دستورکار وزارت نیرو قرار گیرد.
در نهمین تفاهم صورت گرفته، مقرر شد در جهت تامین کسری آب ضروری مورد نیاز شهرکها و نواحی صنعتی کشور به میزان ۲۶۰۰ لیتر بر ثانیه در سال مزین به نام «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» مساعدتهای لازم توسط همکاران معاونت امور آب و آبفای وزارت نیرو صورت پذیرد.
دهمین و آخرین تفاهم نیز در جهت اجرای بند ۴ بخش الف ماده ۲۷ قانون برنامه ششم توسعه کشور جهت ایجاد ۹۸ناحیه صنعتی در مراکز دهستانها بود که مقرر شد، موضوع تامین آب مورد نیاز برای نواحی صنعتی نیز توسط وزارت نیرو در دستورکار قرار داده شود.