اتحادیه اروپا تا حدودی از ماجرای دامپینگ عقبنشینی میکند
چند ماه پیش اتحادیه اروپا نام یکسری کشورها را در دامپینگ فولاد مطرح کرد و کار به شکایت کشید. در این لیست، ایران، روسیه، برزیل، اوکراین هم دیده میشدند. همان زمان بهرام سبحانی، رییس هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان درباره ماجرای اتهام دامپینگ به ایران به سایت خبری اتاق تهران گفته بود: «ما دامپینگ نمیکنیم. اما در ایران شرایطی وجود دارد که برای تولید فولاد مزیت بهحساب میآید. اما اتحادیه این مزیتها را به عنوان رقیب برای تولیدات خودش میداند. » مهدی کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو درباره ماجرای دامپینگ عنوان کرده بود یکسری به دلیل اینکه بازار خود را از دست میدهند و از سویی دیگر رکود هم بر بازار جهانی حاکم است، این بحثها را طرح کردهاند. کرباسیان در دفاع از فولاد مبارکه که در این لیست قرار گرفته، گفت: این موضوع در خصوص شرکت فولاد مبارکه مطرح شده است در حالی که این شرکت براساس ضوابط بینالمللی به اروپا صادرات انجام میدهد. ما وکیل گرفتهایم تا از حقانیت ایران حمایت کنیم ضمن آنکه آنها مدرکی علیه ایران ندارند بنابراین این اتهام ثابت نمیشود.
بهادر احرامیان، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و مدیرعامل فولاد یزد درباره آخرین وضعیت دامپینگ فولاد به سایت خبری اتاق تهران گفت: ماجرای دامپینگ فولاد که مطرح شده بود، مقداری با جوینت ونچر و همکاری فولادسازان اروپایی با فولادسازان خارج از اتحادیه حل شد. این ماجرا نشان داد که در عمل بیشتر از اینکه بحث دامپینگ مطرح باشد، مقداری بحث حمایت از فولادسازان اروپایی مطرح بود که در قالب دامپینگ بیان شد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اشاره به فروکش کردن ماجرای دامپینگ ادامه داد: علت آن این بود که با موج افزایش قیمتی که در بازار جهانی فولاد اتفاق افتاده، مصرفکنندگان فولاد هم مقداری لابی کردند و در حال حاضر، پیشروی بحث دامپینگ را کند کردند. چرا که در بازار کمبود وجود دارد و قیمتها هم رو به رشد است. به همین دلیل اگر آنها بخواهند تامینکنندگان فولاد اروپا در هر کشوری را با این شرایط محدود کنند، در نهایت این مصرفکنندگانشان هستند که آسیب میبینند. البته بحث قیمتها همچنان مطرح است، اما احتمالا تا حدودی عقبنشینی در اتحادیه اروپا را شاهد خواهیم بود.
به گفته احرامیان، باید دقت کرد که در این مساله فقط ایران مطرح نیست و در میان کشورهایی که به آنها اتهام دامپینگ زده شده است، چین، روسیه، برزیل، اوکراین هم وجود دارند و کلا هرکشوری که به اتحادیه اروپا، فولاد صادر میکند در این ماجرا تحت تاثیر قرار گرفته است. او تاکید کرد: این بحث تنها مربوط به ایران نیست و حتی تعرفههایی که روی محصولات ایران اعمال شده، در رنج و دامنه پایین قیمتی نسبت به تعرفههای تنبیهی دیگر کشورها قرار داشته است. در روسیه، اوکراین و برزیل رقمهای بالاتری برای تعرفهها نسبت به ایران اعمال شده است. این ماجرا نشان میدهد که انگیزه اصلی این عمل چه بوده است.