تسهیلات اشتغال روستایی و مهاجرت معکوس
چرا توسعه در روستاها مهم است؟ این پرسشی است که به نظر میرسد، پاسخگویی به آن برای شرایط امروز کشور ما ضروری است. در حالی که کلانشهرها و شهرهای کشورمان با گرههای ناگشودهیی چون انفجار جمعیتی، حاشیهنشینی، گسترش آسیبهای اجتماعی، کمبود زمین و مسکن، بیکاری و... مواجهند، راهکار معقولانه آن است که از طریق ساماندهی معیشتی و اشتغالزایی در روستاها جریان مهاجرت به روستاها معکوس شود.
اما واقعیت آن است، موضوع توسعه در روستاها به عنوان رکن رکین توسعه پایدار طی دهههای گذشته کمتر مورد توجه ساختارهای اجرایی کشور قرار گرفته بود، دولت تدبیر و امید از ابتدای زعامت بر راس هرم اجرایی کشور روستاها را به عنوان کانون تولید و تاثیرگذار در اقتصاد مورد توجه قرار داد.
افزایش ۱۵درصدی سهم روستاها از اعتبارات ارزش افزوده در برنامه ششم توسعه و اختصاص اعتبارات ویژه برای رونق روستا در قالب برداشت 1.5میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی و... بخشی از برنامههایی است که دولت یازدهم و دوازدهم برای بحث توسعه در روستاها در پیش گرفته است.
در آخرین مرحله از عملیاتی کردن برنامههای توسعه روستایی از روز گذشته ثبتنام برای دریافت تسهیلات توسعه اشتغال روستایی با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی با امضای تفاهمنامه همکاری بین سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی، پست بانک و شرکت توسن آغاز شد.
به گزارش «تعادل» از شبکه تولید و تجارت ایران (شاتا)، براساس این تفاهمنامه سهجانبه، کمیتهیی با عضویت نمایندگان این نهادها در استانها تشکیل و تا دو هفته دیگر اقدامات لازم برای شناسایی و معرفی متقاضیان به بانک انجام میشود. متقاضیان برای دریافت تسهیلات میتوانند در سامانه کارا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبتنام کنند.
پیش از این سید ابوالفضل رضوی با اشاره به اینکه دستور کار دولت دوازدهم ایجاد اشتغال برای مردم است که به صورت جدی پیگیری و انجام خواهد شد، گفت: دولت باید به قشر تولیدکننده روستایی توجه جدی کند، چرا که روستاییان ما به شایستگی مورد لطف قرار نگرفتهاند و قصد داریم با وامهای کم بهره به افزایش ثروت و تولید ملی برای این قشر تولیدکننده کمک کنیم.
رضوی ضمن دعوت از مردم روستاها برای فعالیت در حوزههای گردشگری، صنایعدستی، بومگردی، مزرعه و دام و دریافت تسهیلات در این زمینه با مقایسه عملکرد استانها در دریافت وام و ایجاد اشتغال گفت: استان خراسان پیشتاز استانهای کشور بوده، استان کرمانشاه با ایجاد 230 شغل رتبه اول و لرستان با ارائه 140 طرح اشتغال رتبه بعدی را از آن خود کرده است.
او خاطرنشان کرد: در دولت یازدهم ما به استان سیستان و بلوچستان شهرستان خاش و در استان خراسان شهرستان نهبندان تسهیلات صفر درصد برای تشویق سکونت و ایجاد اشتغال مردم پرداخت کردهایم.
تشکیل کمیته استانی برای پرداخت تسهیلات اشتغالزایی روستایی
معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در مراسم آغاز به کار ستاد تسهیلات روستایی گفت: این تفاهمنامه در راستای اجرای قانون ایجاد و توسعه اشتغال در روستاها و شهرهای زیر10 هزار نفر جمعیت با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی اجرا خواهد شد. غلامرضا سلیمانی افزود: منابع مورد نیاز برای اجرای آن با تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی و تصویب قانون تامین میشود.
وی افزود: بر اساس آییننامه تهیه شده 10درصد منابع 1.5میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای طرحهای اشتغالزایی روستایی در نظر گرفته شده است و معادل ریالی این رقم از منابع بانکها در اختیار طرحهای اشتغالزایی قرار خواهد گرفت.
به گفته سلیمانی، 10درصد از این منابع در قالب سرمایه در گردش با نرخ بهره 10درصدی و بازپرداخت حداکثر 18ماه به متقاضیان پرداخت خواهد شد.
معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی تصریح کرد: برای اینکه تسهیلات سرمایه در گردش به صورت متمرکز پرداخت و مدیریت شود، این تفاهمنامه امضا شد تا فقط شاهد توزیع پول نباشیم و اشتغالزایی بدون هدررفت منابع انجام شود و تسهیلات در ایجاد اشتغال اثرگذار باشد. به گفته این مقام مسوول، شبکه پست بانک با وجود 8 هزار و 200 شعبه بسیار گسترده است و میتوان از این ظرفیت در خدمات الکترونیک و توزیع منابع تسهیلات در نظر گرفته شده استفاده کرد.
وی افزود: اکنون 2هزار و 800 واحد صنعتی در شهرکها و نواحی صنعتی وجود دارد که پس از ابلاغ تفاهمنامه، کمیتهیی با عضویت نمایندگان شرکت شهرکهای صنعتی و پست بانک در استانها تشکیل میشود و با بررسی مدارک و مستندات متقاضیان، اطلاعات جمعآوری شده را نهایی و به سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ارسال کنند.
آغاز مقابله با بیکاری از روستاها
رییس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در آیین امضای این تفاهمنامه اظهار داشت: کشور اکنون در شرایطی است که هر فردی در هر جایگاهی باید در معیشت مردم و اشتغال جوانان کمک کند.
صادق نجفی با تاکید بر اینکه برای رفع بیکاری باید در ایجاد و توسعه اشتغال روستایی تلاش کرد، افزود: تسهیلات در نظر گرفته شده باید در شرایطی توزیع شود که نتیجه آن تحقق اهداف در نظر گرفته شده باشد و اثر آن در بهبود معیشت مردم و اشتغال جوانان دیده شود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، متولی واحدهای صنعتی کوچک و متوسط در کشور است و باید برای بهبود تولید در این واحدها تلاش شود.
وی افزود: تسهیلات در نظر گرفته شده باید به طرحها و واحدهایی اختصاص یابد تا بازار داشته یا امکان رونق بازاری داشته باشند.
نجفی با بیان اینکه رقم در نظر گرفته شده برای تسهیلات اشتغالزایی روستایی مناسب است، افزود: اولویت پرداخت این تسهیلات به طرحها و واحدهای صنعتی مستقر در روستاها و شهرهای با جمعیت زیر10 هزار نفر قرار دارد.
رییس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با اشاره به فرصت بازار شب عید برای فروش کالای ایرانی تصریح کرد: این روزهای آخر سال بهترین فرصت برای ترویج فرهنگ مصرف کالای ایرانی است بنابراین مسوولان و تولیدکنندگان باید از این فرصت استفاده کنند.
گرهگشایی از بیکاری با توسعه صنایع کوچک
در ادامه خسرو فرحی مدیرعامل و عضو هیاتمدیره پست بانک، مشکل اصلی کشور را اشتغال عنوان کرد و افزود: رفع این مشکل از مسیر توسعه صنایع کوچک و متوسط میگذرد و هر حمایتی از این بخش از صنعت در رفع مشکل اشتغال کشور موثر و گرهگشا خواهد بود.
مجموعه این فعل و انفعالات نشان میدهد مشکلاتی که حاشیهنشینی و مهاجرتهای بیرویه برای کشور ایجاد کرده در نهایت مسوولان اجرایی و تقنینی را به این نتیجه رسانده که برای جلوگیری از آسیبهای اجتماعی ریشهدار، بهترین راهکار اجرایی ایجاد شرایط مناسب در روستاهاست تا با اشتغالزایی و سرمایهگذاریهای پایدار در روستاها روند مهاجرت به شهرها و کلانشهرها معکوس شود. با این الگوی اجرایی است که دولت دوازدهم تلاش میکند با سرمایهگذاری مولد در روستاها مردم را متوجه این واقعیت عینی کند که نهتنها فرآیند اشتغال در روستاها مسدود نشده بلکه شرایط تسهیلاتی و حمایتی از کسب و کارهای کوچک و متوسط در روستاها به مراتب بیشتر از محیطهای شهری است.