ضرورت تعدیل کارمزد پایین بانکها
باقی ماندن محدودیتهای حوزه پرداخت بعد از برجام
گروه بانک وبیمه احسان شمشیری
رییس پژوهشکده پولی و بانکی گفت: انتشار پول بر بستر بلاکچین در ایران امکانپذیر است و انتشار آن با هدایت و نظارت بانکهای مرکزی در دنیابا پولهای موجود دربازار که نظارتی بر آن اعمال نمیشود، متفاوت خواهد بود.
به گزارش «تعادل»، علی دیواندری در نشست خبری هفتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت و در جمع خبرنگاران در پاسخ به اینکه با توجه به رواج پولهای مجازی در دنیا چه اقدامات و تحقیقاتی توسط بانک مرکزی و پژوهشکده پولی و بانکی انجام شده است؟ گفت: پژوهشکده به سفارش بانک مرکزی در ارتباط با پولهای مجازی و رمزنگار در حال مطالعه و تحقیق است و این مطالعه بیشتر از این بُعد صورت میگیرد که از فناوری بلاکچین چگونه میتوان برای صدور پولهای رسمی استفاده کرد.
وی با بیان اینکه ارزهای رمز نگار دو دسته هستند، افزود: یک دسته پولهایی هستند که بدون نام و نشان و سیستم مقرراتی خاصی که از ریسک محافظت کند منتشر شده و معامله میشود، هرچند در مقایسه با اقتصاد جهانی حجم آن کم است اما در برخی کشورها مانند کشور ما تب خاصی گرفته و مردم باید بدانند که سرمایهگذاری در این پولها ریسک بالایی دارد و بانک مرکزی نیز هشدارهای لازم را در این زمینه داده است. موضوع دیگر بستر تکنولوژی بلاکچین است که موضوعی علمی و تایید شده است که میتوان کنترل و حساب شده بر بستر این تکنولوژی پولهایی را منتشر کرد.
دیواندری افزود: همانطور که بانک مرکزی روسیه از این تکنولوژی استفاده میکند و قرار است نظارت شده پولهایی را منتشر کند، برای کشور ما نیز امکانپذیر است که در پژوهشکده به سفارش بانک مرکزی فعلا در فاز مطالعاتی هستیم. این پولها شبیه پولهای رسمی است فقط تکنولوژی متفاوتی دارد و از بستر «ایتی» و فناوری اطلاعات میتوان استفاده کرد و حالت رمزی به آن داد.
دیواندری افزود: در دنیا نگرانیهایی وجود دارد که برای مقاصد پولشویی، تامین مالی تروریسم و امثال آن استفاده شود که اگر چنین پولهایی تحت نظارت و کنترل بانکهای مرکزی دنیا و کشورهایی که علاقهمند هستند از این پولها استفاده کنند منتشر شود این نگرانیها برطرف میشود، چراکه قابلیت پیگیری خواهد داشت.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی در پاسخ به اینکه عدم اعلام موضع بانک مرکزی باعث عقبافتادگی نسبت به سایر کشورها نمیشود، گفت: اندازه ارزهای مجازی خیلی زیاد نیست که بگوییم اقتصاد دنیا توسط ارزهای مجازی اداره میشود، رییس کل و معاونت فناوری اطلاعات بانک مرکزی نیز در این باره اظهارنظر کردهاند و در آینده نیز حتما موضعگیری خواهند داشت. وی ادامه داد: ارزهای رمزنگار فعلی ظرفیت بالایی برای اقتصاد جهانی محسوب نمیشود و موضوع در اولویت بانکهای مرکزی دنیا هم نیست و فقط در دست مطالعه و تحقیق و بررسی قرار دارد.
میانگین بالای کارتهای بانکی در ایران
دیواندری در پاسخ به اینکه ۳. ۵ برابر جمعیت کشور کارت بانکی صادر شده و تجمیع کارتهای بانکی چه زمانی قرار است اتفاق بیفتد؟ گفت: در همه دنیا متعارف است که افراد از هر بانکی میتوانند کارت داشته باشند و محدودیت و مشکل خاصی ندارد، اما در ایران این میانگین بالا است و مطلوب نیست.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی در مورد اصلاح نظام کارمزد خاطرنشان کرد: در این زمینه یکی از بحثها کارمزدها است که آیا کفایت میکند یا خیر، باید گفت کارمزد در نظام بانکی نسبتا پایین است و با توجه به سرمایهگذاریها میزان آن کفایت نمیکند که نیاز است تعدیل شود. بحث دیگر پی اس پیها و مدل تجاری کسب درآمد آنها است که کارمزد را از بانکها میگیرند.
دبیر هفتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک ونظامهای پرداخت اعلام کرد این همایش باعنوان«نوآوری، بازیگران جدید و کارآیی در کسب و کار مالی» در روزهای دوم و سوم بهمن ماه در برج میلاد تهران برگزارمی شود.
علی دیواندری افزود: محورهای بخش کسب و کار هفتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت شامل بازیگران جدید (فینتک و...) ساختار درآمدی جدید بانکها (مدلهای کسب و کار جدید)، بانکداری باز، بانکداری دیجیتال، بانکداری بدون شعبه، بانکداری اجتماعی و بانکداری شناختی، یکپارچهسازی کسب و کارهای مختلف مالی، تاثیر فناوری بر کارایی بانکها و بررسی ابعاد اقتصادی تحولات جدید در بانکداری الکترونیک است.
به گفته رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، محورهای اصلی بخش نوآوری هفتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک بلاکچین، پرداختهای نزدیک و پرداختهای همراه، استانداردهای پرداخت EMV,PCI، نشانگذاری (Tokenization)، اینترنت اشیاء، واقعیت مجازی و هوش مصنوعی هستند. در محور فناوریهای نظارتی (Reg Tech) به موضوعاتی مانند چارچوبهای اقتصادی جدید (PSD)، استانداردهای IFRS و XBRL، مدیریت ریسک، سیستمهای نظارتی رگولاتور و سیستم تشخیص (تقلب و مبارزه با پولشویی) پرداخته خواهد شد.
دبیر هفتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک گفت: در محور امنیت، چارچوبهای مدیریت امنیت اطلاعات، استانداردهای امنیتی، نوآوری و فناوریهای جدید در حوزه امنیت، سرویسهای مدیریت شده امنیت، مدیریت حوادث امنیتی در شبکه بانکی، امنیت در پرداخت در بسترهای جدید مثل IOT و پایانههای فروش سیار و کاربردهای هوش امنیتی در شبکه بانکی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی، درباره محور هوشمندی نیز اظهارداشت: در این محور کلان دادهها، دادهکاوی و هوش تجاری (BI) و بازاریابی از طریق کانالهای همهکاره (Omni-Channel) بررسی خواهند شد. دیواندری اظهارداشت: امسال تغییراتی را در همایش صورت دادیم و فضای خوبی برای استارتآپها فینتکها و شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفتیم.
دیواندری با بیان اینکه ۱۳ سخنران مطرح خارجی در این همایش به ارائه سخنرانی خواهند پرداخت، گفت: بردکینگ، آینده پژوه بانکداری الکترونیک که کتابهای پُرفروشی از وی منتشر شده یکی از این سخنرانان است.
وی، انریکو لوچینتی از شرکت مک کنزی را دیگر سخنران این همایش عنوان کرد و افزود: جینا هوی چینگ طراح اکو سیستم فینتک مالزی نیز یکی دیگر از سخنرانان خارجی مراسم خواهد بود.
دیواندری با بیان اینکه آندریاس اسکوپال مدیر خدمات مالی دیجیتال (eBay) ارنستاند یانگ از دیگر سخنرانان این مراسم خواهد بود، گفت: در مجموع ۱۳ سخنران مطرح خارجی که دارای ایدههای خوبی برای پیشبرد بانکداری الکترونیک هستند در این همایش سخنرانی خواهند کرد.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به برگزاری ۹ میزگرد تخصصی در هفتمین همایش بانکداری دیجیتال و نظامهای پرداخت، اظهارداشت: محورهای همایش در این میزگردها پوشش داده شده و برخی موضوعات خاص نیز در نظر گرفته شده است.
دیواندری افزود: کارگاههای آموزشی همایش هفتم ۱۴ مورد است که از بین ۱۶۰ کارگاه متقاضی از طرف نظام بانکی و صنعت پرداخت انتخاب شدهاند که این کارگاهها بعد از ظهر برگزار میشود.
وی با بیان اینکه فضای نمایشگاهی امسال گسترش پیدا کرده است، گفت: یکی دیگر از تغییرات، اختصاص فضا به رسانههای متقاضی است و همچنین فضایی برای استارتآپها در نظر گرفته شده است.
دیواندری ادامه داد: همچنین بخش معرفی محصولات و خدمات در سالنهای مجزا اختصاص یافته تا شرکتهای قدرتمند حوزه پرداخت بتوانند محصولاتشان را ارائه دهند. وی با بیان اینکه جشنواره دکتر نوربخش امسال در چهار بخش برگزار میشود، گفت: نخستین بخش معرفی محصولات نوآورانه و برتر بانکها و شرکتها است که ۳۵ شرکت و ۱۰ بانک در این بخش شرکت کردند، داوریها به پایان رسیده و برگزیدگان در اختتامیه جشنواره معرفی و تجلیل میشوند.
دیواندری افزود: در بخش سوم که با همکاری و حمایت شرکت خدمات انفورماتیک برگزار میشود از استارتآپهای فعال در حوزه پرداخت و بانکها دعوت و ۷۰ مورد پذیرش شدهاند تا امکان حضور و ارائه محصولات شان را داشته باشند و برگزیدگان در جشنواره مورد تجدید قرار خواهند گرفت.
دیواندری ادامه دارد: بخش چهارم تقدیر از پیشگامان بانکداری الکترونیک است و یکی از افرادی که در این حوزه اثرگذار بوده در همایش دکتر نوربخش معرفی و تجلیل میشود. وی در ادامه نشست خبری خود درباره اینکه آیا پژوهشکده پولی و بانکی درباره بیت کوین پژوهشی در دست دارد یا نه، گفت: رییس کل و معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی اظهارنظرهایی درباره بیت کوین و ارزهای رمزنگار داشته اند؛ ما نیز در پژوهشکده درباره پولهای رمزنگار به سفارش بانک مرکزی در حال کار هستیم.