کاهش زمان ایست کالا در گمرک با پیشاظهاری
اخیرا گمرک جمهوری اسلامی ایران در راستای اهداف خود در جهت بهبود فضای کسب و کار و رفع موانع تولید، اقدام به راهاندازی اظهار پیش از ورود کالا در بنادر تجاری خود کرده است. دستورالعمل اظهار پیش از ورود کالا به گمرکهای سراسر کشور ابلاغ شده تا روند ترخیص کالاهای وارداتی به ویژه کالاهای واسطهیی و سرمایهیی با سرعت بیشتری انجام شود.
در همین خصوص علیرضا مناقبی، رییس مجمع عالی واردات با اشاره به اینکه اظهار قبل از ورود در گمرک با هدف تسهیل و توسعه تجارت صورت گرفته است، گفت: هر سیاستی که به جریان امور اقتصادی کشور چه در بخش تولید و چه در بخشهای دیگر چون صادرات و واردات سرعت ببخشد، به نفع جامعه و همچنین اقتصاد کشور خواهد بود. وی افزود: امکان پیش اظهاری قبل از واردات کالا، یکی از اقدامات مثبت و مفید برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان است که هیچ لطمهیی به اقتصاد کشور نخواهد زد.رییس مجمع عالی واردات ادامه داد: در واقع این سامانه اجازه میدهد تا تجار و بازرگانان و همچنین صاحبان کالا پیش از ورود کالا به بنادر محمولههای خود را در سامانه اظهار کنند و از سوی دیگر این دستورالعمل موجب میشود صاحبان کالا در مدت زمان کوتاهتری کالای خود را ترخیص کرده و دیگر کالایی در گمرک نماند. مناقبی با اشاره به الکترونیکی شدن فرآیندهای گمرکی گفت: اتخاذ سیاستهای الکترونیکی موجب شفافیت در حوزه تجارت کشور و نیز مبارزه سیستمی با قاچاق کالا و ارز از جمله دستاوردهای راهاندازی پنجره واحد امور گمرکی به شمار میرود.
وی در خصوص اسناد و مدارک لازم جهت اظهار قبل از ورود کالا گفت: اسناد مورد نیاز جهت شروع عملیات اظهار قبل از ورود کالا شامل بارنامه، فاکتور، بیمه نامه، گواهی مبدا، قبض انبار و همچنین اگر کالا، محصول سلامت محور باشد نیاز به تاییدیه مقامات و دستگاههای ذی ربط دارد. رییس مجمع عالی واردات در خصوص عملکرد سامانه اظهار قبل از ورود کالا تصریح کرد: در واقع قبل از اینکه محموله از کشور مبدأ حرکت کند میبایست تجار و بازرگانان اطلاعاتشان را پیش از رسیدن کالا به مرزهای کشور در سامانه اظهار کنند این اقدام باعث میشود اطلاعات اولیه را از کشور مرجع دریافت کرده و ارزیابی اطلاعات با شرایط بهتری انجام شود. وی ادامه داد: با این روش فرد پیش اظهاریاش را از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی انجام میدهد و اگر هم احتیاج به مجوزهایی داشته باشد، این اطلاعات به صورت کاملا اتوماتیک به سمت سازمانهای مجوزدهنده ارجاع داده و آنها نیز موظف هستند موارد لازم را بررسی و اقدامات بعدی را انجام دهند. به گفته مناقبی در این زمینه وزارت صنعت و گمرک وارد عمل شدهاند و این دستورالعمل با توافق و تایید این دو سازمان طراحی و ارجاع داده شده است و هرگونه کوتاهی در این مهم به این دو سازمان بر میگردد. وی با اشاره به اینکه دستورالعمل فوق مورد استقبال کلیه تجار و بازرگانان قرار گرفته است، گفت: پیش از این میانگین ماندگاری کالاها در گمرکها به 26 روز میرسید که به ازای هر روز توقف محمولهها در گمرک، یک درصد به ارزش کل محموله اضافه میشد، از سوی دیگر حضور خود واردکننده و صادرکننده به گمرک و ارزیابی و کارشناسی ارزش کالا باعث میشد تا ماندگاری کالا در گمرکها افزایش پیدا کند. وی ادامه داد: اما اجرای این دستورالعمل یک سیاست برد – برد محسوب میشود چرا که با اجرای این سامانه زمان فوق کاهش بسزایی داشته و از سوی دیگر از هزینههای سربار و اضافی نیز کاسته شده است. مناقبی افزود: معتقدم اظهار قبل از ورود کالا هم برای واحدهای تولیدی، هم واردکنندگان و تجار به صرفه بوده و همچنین منافع اقتصادی کشور را نیز در بردارد. رییس مجمع عالی واردات با تاکید بر اینکه طرح فوق بر روی کاهش هزینهها تاثیر چشمگیری دارد، گفت: زمانی که هزینههای اضافی از کالا حذف شود قیمت تمام شده کالا نیز کاهش مییابد بنابراین کالا با قیمت کمتری به دست مصرفکننده میرسد پس این طرح منافع تمام بخشها را حفظ میکند.