صادرکنندگان طلا «پروانه کاربرد علامت اجباری استاندارد» دریافت کنند
«حذف ماده 41 قانون تامین اجتماعی» همچنین واکاوی«مسائل و مشکلات نمونهگیری از مواد اولیه طلا در زمان ترخیص کالا» دو موضوعی بود که اعضای کمیسیون تسهیل کسبوکار اتاق تهران در دهمین گردهمایی خود در دستور کار داشتند و این موارد را در حضور نمایندگان سازمان تامین اجتماعی و سازمان ملی استاندارد مورد بررسی قرار دادند. معاونت نظارت بر اجرای استاندارد و بخش ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد به تولیدکنندگان و صادرکنندگان مصنوعات طلا توصیه کردند برای حل مساله آزمایش در گمرک، پروانه کاربرد علامت اجباری استاندارد را دریافت کنند.
به گزارش پایگاه خبری اتاق تهران، این جلسه با توضیحات مقصود آرویش، معاون امور پیمانکاران سازمان تامین اجتماعی در مورد ماده 41 قانون تامین اجتماعی و تبعات حذف این ماده آغاز شد. در ماده 41 قانون تامین اجتماعی آمده است:«در مواردی که نوع کار ایجاب کند، سازمان میتواند به پیشنهاد هیاتمدیره و تصویب شورای عالی سازمان نسبت مزد را به کل کار انجام یافته تعیین و حق بیمه متعلق را به همان نسبت مطالبه وصول کنند.» آرویش گفت: قراردادهای پیمانکاری جزو نخستین قراردادهایی بوده که در ایران مشمول بیمه قرار گرفته است. فعالیتهای عمرانی از سال 1300 به این سو در کشور آغاز شده و اغلب این فعالیتها به صورت یدی انجام میشده است. در این فعالیتها کارگران دچار آسیب میشدند و در سالهای بعد مقرر شد 2درصد از حقوق کارگران در صندوقی تحت عنوان صندوق احتیاط کارگران انباشته شود و در زمان حادثه به حادثهدیدگان اختصاص پیدا کند.
او سپس با اشاره به شکلگیری ماده 41و مواد قانونی مرتبط با آن در دهههای گذشته گفت: مزیت این ماده آن است که پیمانکار در زمان انعقاد قرارداد از میزان حق بیمه آگاهی دارد. درحالی که با حذف این ماده، پیمانکاران از میزان حق بیمه بابت هزینههای بالاسری آگاهی نخواهد داشت. حذف این ماده در عین حال ممکن است کارفرما را به این سمت و سو سوق دهد که یا تعداد بیمهشدگان را غیرواقعی اعلام کند یا میزان دستمزد را پایین نشان دهد. بنابراین حذف این ماده به منزله ظلمی به بیمهشدگان خواهد بود. آرویش با بیان اینکه وجود این ماده به نفع پیمانکاران است، ادامه داد: وجود این ماده قانونی به نفع سازمان تامین اجتماعی نیز هست. به طوری که 18درصد منابع سازمان از ناحیه اعمال ضریبها تامین میشود که این رقم در گذشته 28درصد بود. کاهش این درآمد نشاندهنده آن است که از فعالیتهای عمرانی کاسته شده است. او عنوان کرد که پس از حذف این ماده اکنون این مهلت به سازمان داده شده که در آن بازنگری کند.
وجود دو مشکل
داریوش مهاجر، دبیر کنفدراسیون صنعت بر این عقیده است که ماده 41 با برخی قوانین دارای تعارض است. او گفت: براساس قانون بهبود مستمر فضای کسبوکار نهادهای دولتی در زمان مقررات و بخشنامهها باید اتاقهای بازرگانی را مورد مشورت قرار دهند. بر همین اساس لازم است که تعیین ضرایب بیمهیی توسط سازمان تامین اجتماعی با مشورت اتاقها صورت گیرد.
فریدون طلاییزاده، مشاور رییس اتاق تهران نیز با اشاره به اینکه تصویب قانون تامین اجتماعی در سال 1354 در شرایطی صورت گرفته که صنعت و تولید متکی بر نیروی کار بوده است، ادامه داد: اکنون در صنایع، تکنولوژی ارتقا یافته و از سهم نیروی کار در تولید کاسته است. درحالی که سازمان تامین اجتماعی در ابلاغیههای خود به این تغییرات توجهی نشان نمیدهد و این مانع توسعه صنایع تکنولوژیک است ضمن آنکه قوانین موجود نیز به صورت سلیقهیی در هیاتهای حل اختلاف اجرا میشود. در ادامه محمد محمدی، عضو هیاتمدیره موسسه حسابرسی و مشاور معاونت فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه اقدامات خوبی در ارتباط با حل مشکلات کارفرمایان صورت گرفته است، گفت: بعید است که حذف ماده 41 رای بیاورد؛ چراکه منابعی از ناحیه این ماده در اختیار سازمان تامین اجتماعی قرار میگیرد و شورای نگهبان با حذف آن موافقت نمیکند. او در پاسخ به پرسش یکی از حاضران این نشست در مورد سرنوشت بخشنامههای صادره در مورد الزام سازمان تامین اجتماعی برای بازرسیهای یک ساله گفت: از تاریخ اردیبهشت 96 هر درخواستی که به سازمان ارجاع یافته به صورت یک ساله مورد بازرسی قرار گرفته است. او در ادامه این پیشنهاد را مطرح کرد که کارگروهی مشترک با نمایندگان سازمان تامین اجتماعی و معاونت کسبوکار اتاق تهران تشکیل شود که به صورت ماهانه تشکیل جلسه داده و به مسائل و مشکلات مربوط به پروندههای بیمهیی فعالان اقتصادی رسیدگی کند.
تخریب مصنوعات طلا در گمرک
از سوی دیگر عبدالنبی مکابر، عضو هیاتمدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر به برخی مشکلات صادرکنندگان این صنعت اشاره کرد و گفت: مسالهیی که صادرکنندگان و واردکنندگان با آن مواجه هستند، آن است که در فرودگاه از زیورآلات صادراتی نمونهبرداری میشود و با این روش به این مصنوعات صادراتی لطمه وارد میکند. در عین حال صادرکنندگانی که اقدام به شمش معوض میکنند، مشمول این آزمایشها میشود و تا زمانی که نتایج آزمایشها صادر شود، این واردکنندگان باید به ازای هر روز 700هزار تومان هزینه انبارداری به گمرک بپردازند. او گفت: در زمانی که مسعود کرباسیان، رییس گمرک بودند با ایشان مذاکراتی صورت گرفت و این مساله درحال حل شدن بود اما با تغییر رییس گمرک لاینحل باقی ماند. در همین حال فرامرز فرهمند که به نمایندگی از معاونت نظارت بر اجرای استاندارد در این نشست حضور یافته بود با بیان اینکه مصنوعات طلا در شمول استاندارد اجباری قرار دارد، گفت: اگر واحدی پروانه کاربرد علامت اجباری استاندارد را دریافت کند، دیگر نیازی به آزمایش مصنوعات در گمرک نخواهد بود. عیارسنجی نیز اگرچه با روشهای تخریبی صورت میگیرد اما روشی بینالمللی است. مکابر نیز در پاسخ عنوان کرد: حدود 7هزار تولیدکننده طلا و جواهر در کشور وجود دارد که530 واحد تولیدی عضو اتحادیه ما هستند. از این میان حدود 1600تا 1700واحد در تهران دارای کد استاندارد هستند. برای ما مشخص نیست که منظور گمرک از شمش استاندارد چه نوع شمشی است. بنابراین لازم است گمرک استانداردهای مورد نظر خود را اعلام کند. گلناز موسوی نیز که از بخش ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد به این جلسه آمده بود به تولیدکنندگان و صادرکنندگان توصیه کرد که پروانه کاربرد علامت اجباری استاندارد را دریافت کنند. در عین حال تاکید کرد که شمشهایی که دارای سرتیفیکیتهای بینالمللی است مورد تست و آزمون قرار نمیگیرد. پس از طرح دیدگاهها و نظرات تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و نمایندگان سازمان استاندارد، مقرر شد، جلسه دیگری با حضور نمایندگانی از بانک مرکزی و گمرک به بررسی مشکلات این صنعت اختصاص پیدا کند.