گذر از حاشیهسازی منتقدان با اجرای راهبردهای اقتصادی
حاشیهسازی منتقدان در زمینه برنامههای اقتصادی دولت این روزها ابعاد تازهتری پیدا کرده است. راهکار غلبه بر این حاشیهسازی چشمانداز و راهبردهای بلندمدت اقتصادی است که به صورت شفاف نیز در اختیار مردم قرار گیرد.
به گزارش ایرنا، ارائه لایحه بودجه سال 1397 به مجلس شورای اسلامی، گنجاندن راهبردهای کارشناسی شده و اجرای برخی قوانین به جای مانده از دولتهای پیشین از سوی دولت دوازدهم به بهانهیی تبدیل شد تا برخی منتقدان گرانی حاملهای سوخت و قطع یارانه دهکهای پایین جامعه را به ابزاری برای انتقاد از دولت تبدیل کنند.
این انتقادات که همزمان از سوی برخی نمایندگان مجلس، شخصیتهای سیاسی و رسانههای وابسته به آنان به صورت هماهنگ و برنامهدار دنبال و در نهایت به فراخوان تجمع اعتراضی و شعار علیه دولت و رییسجمهوری منتخب مردم منتهی شد.
همزمان با این تجمعات و سوءاستفاده برخی جریانهای معاند، منتقدان دولت با برجسته کردن کلید واژه «گرانی» درصدد برآمدند تا برنامههای فوری و معیشت محور برای رفع مشکلات جامعه ارائه کنند. در این راستا و همزمان با فشار منتقدان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در کمیسیونهای مختلف بررسی کلیات لایحه بودجه 97، تغییراتی در برنامههای این لایحه ایجاد کرده که این تغییرات در نهایت به حذف برخی برنامههای پیشبینی شده دولت برای رونق تولید و اشتغال پایدار منجر میشود.
حال با این شرایط دولت برای رفع مشکلات اقتصادی باید چه برنامهیی داشته باشد؟
1- مقام معظم رهبری نوزدهم دی ماه امسال در دیدار خود با مردم قم با اعلام اینکه مشکلات مانند زخم بر بدنه جامعه است تاکید کردند: دشمنان مانند مگس روی زخم ناشی از مشکلات و ضعفها مینشینند، بنابراین باید زخم را خوب کنید و نگذارید به وجود آید.
زخمهایی که مقام معظم رهبری از آنان به عنوان دستاویز
فرصتطلبان یاد میکند در شرایط کنونی مشکلات اقتصادی هستند که در قالب بیکاری، کمبود درآمد، مشکلات تولید و رکود درجامعه نمایان شده است و برخی منتقدان این مشکلات را دستمایهیی برای انتقاد از دولت قرار دادهاند.
درمان ریشهیی چنین زخمهایی که به تدریج در طول چند دهه گذشته شکل گرفته، برنامههای آنی و معیشت محور نیست بلکه چاره آن طرحهای بلندمدت و ریشهیی است که در نهایت به سرمایهگذاری، رونق تولید و اشتغال پایدار ختم شود.
منتقدان دولت در 4 سال گذشته و با چشم بستن به واقعیتهای اقتصادی کشور در سالهای پیشین، بارها و بارها با انتقادات جهتدار توانستند حاشیههای فراوانی برای دولت ایجاد کنند حاشیههایی که فضا را آنچنان برای پیشبرد اهداف دولت نامساعد کرد که ناچار به واکنش در برابر آنان شد. این روزها منتقدان در برخورد با دولت تاکتیک حاشیهسازی را کنار گذاشته و با استفاده از برخی ناآرامیهای خشونتآمیز درتلاشند تا تحمیل برنامه به دولت را در دستور کار قرار دهند. تحمیل برنامههای معیشت محور و راضی نگه داشتن مردم در کوتاهمدت از سوی منتقدان و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نه تنها فضا را برای پیشبرد برنامههای دولت سخت کرده بلکه استمرار چنین روندی اصلاحات اقتصادی کشور و تامین بودجه برای رفع این مشکلات با کندی مواجه میکند.
همچنین ناهماهنگی قوه مقننه با دولت برای پیشبرد راهبردهای اقتصادی افزون بر آنکه نمیتواند نسخه شفابخش زخمهای جامعه باشد موجب استمرار وضعیت کنونی و حفظ مشکلات خواهد شد.
3- مردم از دولت به عنوان قوه اجرایی کشور انتظار دارند راهبردهایی در زمینه اقتصادی تدوین کند که در نهایت به رفاه اقتصادی و اشتغال پایدار منجر شود. برای انجام این مهم یکی از ضرورتهای پیش روی دولت قاطعیت در اجرای برنامههایی است که در زمان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری از سوی رییسجمهوری به مردم وعده داده شد. البته محدود کردن حل مشکلات به تیم اقتصادی دولت نمیتوانند پیش فرض درستی باشد بلکه برای هر مشکلی از سوی دولت لازم است کابینه را مجموعه منسجم و یکپارچه در نظر گرفت که برای حل مشکلات اهداف واحدی دارند.
4- هر چند که دولت از چهار سال گذشته تاکنون گامهای بلندی برای اجرایی شدن این وعده برداشته شده اما پیشینه مشکلات اقتصادی کشور، وجود منتقدان با نفوذ در قوه مقننه و برخی ناهماهنگیها در بدنه موجب شده روند اجرای برنامههای دولت تدبیر و امید به کندی پیش رود.
در این زمینه برخی کارشناسان به حاشیه رفتن برنامههای اقتصادی دولت را ناشی از شیوه چینش کابینه و سهم خواهی جناحهای سیاسی از دولت میدانند. این انتقاد در زمان معرفی وزرای دولت دوازدهم اوج گرفت و برخی حامیان انتخاباتی روحانی چنین چینشی را برخلاف وعدههای انتخاباتی و دهن کجی به رای مردم تلقی کردند.
اگر رییس دولت دوازدهم در ادامه این دولت نتواند هماهنگی لازم را در سطح وزیران و مدیران میانی دولت دوازدهم ایجاد کند به یقین در ادامه با کارشکنیهای فراوانی روبرو خواهد شد؛ مشکلی که «حسن روحانی» رییسجمهوری در زمان تبلیغات انتخاباتی از آنان به عنوان کسانی یاد کرد که در میدان دفاع از دولت کمکاری کردند.
5- بر کسی پوشیده نیست مشکلات عمده اقتصادی کشور در حال حاضر در زمینه معیشت خانوار و پایین آمدن قدرت خرید مردم، بیکاری، تورم و بیثباتی اقتصادی است که حل کامل این مشکلات به راهکار و برنامهریزیهای مجزا نیاز دارد.
مسالهیی که باعث استمرار یک چشمانداز اقتصادی در بلندمدت و در دولتهای مختلف خواهد شد وجود یک برنامهریزی اقتصادی و توسعهیی است که فقط محدود به یک تفکر یا جناح سیاسی وابسته نباشد بلکه سندی برای توسعه و رفاه اقتصادی باشد که متمرکز، جامع، توسعهگرا و کارآمدی بودن از ویژگی آن به شمار میرود. دولت همچنین میتواند برای غلبه بر حاشیهسازیهای منتقدان خود راهبرد شفافسازی و بیان و واقعیتهای اقتصادی را در دستور کار قرار دهد. در این راهبرد دولت به دور از اغراض سیاسی با تشریح وضعیت موجود زمینه را برای اصلاحات اقتصادی فراهم میکند اصلاحاتی که در نهایت موجب فراهم شدن وضعیت مطلوب باشد.