خروج دولت از قیمتگذاری دارو
تعادل|
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز گذشته در صبحانهکاری اتاق ایران حضور یافت تا دغدغه و مشکلات فعالان اقتصادی را از نزدیک بشنود. «خروج دارو و تجهیزات پزشکی از شمول قیمتگذاری»، «توجه دولت به مطالبات بخشخصوصی» و «کنترل قاچاق محصولات دارویی» سه درخواست بخش خصوصی از حسن قاضیزادههاشمی بود. بنا به اظهارات آنها، دولت باید تنها نظارهگر بوده و در مساله قیمتگذاری دخالتی نکند. وزیر بهداشت، مهر تایید بر این مطالبه بخش خصوصی زد و تاکید کرد که روابط اقتصادی در کشور از قاعده خارج شده و دخالت دولت در امر قیمتگذاری کاهش کیفیت و بروز رفتارهای نامناسب را شکل میدهد. بنا به اظهارات او، نگاه وزارت بهداشت، کوچک کردن فهرست کالاهای سلامت از شمول قیمتگذاری است. او همچنین با اذعان به اینکه صنعت دارو در اختیار دولت و شبهدولتیهاست، خواهان واگذاری این صنعت به بخش خصوصی شد تا جدا از ارتقای کیفیت در زمینه صادرات بتوان عملکرد موفقی را به ثبت رساند. این مقام دولتی همچنین در خصوص «مبارزه با قاچاق دارو» خطاب به فعالان اقتصادی گفت: انگشت اتهام را به سمت وزارت بهداشت نگیرید، ما در این زمینه نمیتوانیم کاری انجام دهیم، چراکه وظیفه و قدرت در جای دیگر است. قاضیزادههاشمی همچنین از فعالان بخش خصوصی درخواست کرد که فهرستی از مقررات مزاحم بر سر راه فعالیت آنها تهیه شود تا وزارت بهداشت نسبت به حذف آنها اقدام کند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این نشست صبحانهکاری اتاق ایران در مورد مقرراتزدایی و آنچه مورد توجه پارلمان بخش خصوصی است، سخن گفت. حسن قاضیزادههاشمی در این نشست مشترک با خصوصیها گفت: اتاق ایران میتواند مواردی که مورد توجه فعالان اقتصادی است را شناسایی کرده و در اختیار وزارتخانه قرار دهد. البته در این مورد باید سلامت جامعه نیز مدنظر قرار بگیرد؛ هر آنچه به این موضوع خدشهیی وارد نکند، قابل حذف یا اصلاح خواهد بود. او در پاسخ به دغدغه یکی از فعالان بخشخصوصی درباره روند واردات پالم اظهار کرد که در مورد واردات پالم تنها عامل محدودکننده تعرفه است و حالا از فعالان اقتصادی میخواهیم که در صورت تعیین محدودیتهای دیگر در این حوزه، موارد را به وزارتخانه اعلام کنند.
قاضیزادههاشمی در بخش دیگر سخنانش به مساله «قیمتگذاری» اشاره کرد. او گفت: با دیدگاه بخش خصوصی مبنی بر اینکه دولت در قیمتگذاری دخالت نداشته باشد، موافق هستم اما دولت موظف است بر اساس قانون عمل کند؛ به همین دلیل، وزارت بهداشت مجبور است در خصوص یک خدمت ابتدایی هم هر ساله منتظر نظر هیات دولت باشد. بهطور حتم این اقدام میتواند کاهش کیفیت و بروز رفتارهای نامناسب را در پی داشته باشد. خواسته ما کوچک شدن لیست اقلام کالاهایی است که باید از سوی وزارت بهداشت شکل گیرد. در نهایت باید به سمت حذف کامل این روند پیش رفت. وزیر بهداشت و درمان، مشکل اصلی را در روابط اقتصادی نامنظم دانست. او در این باره تاکید کرد: متاسفانه روابط اقتصادی در این حوزه از قاعده خارج شده است.
قاضیزادههاشمی در رابطه با مطالبات دولت به بخش خصوصی و اعطای اوراق به جای آن نیز گفت: بنده که در سمت وزیری قرار دارم، خیلی با موضوع اوراق آشنایی ندارم و برای نخستین بار در این دوره اوراقی شدیم. به نظر میرسد در زمینه مطالبه بخش خصوصی از دولت میتوانستیم از بانک استقراض کنیم که البته این کار از سوی اقتصاددانان مورد تایید نیست و معتقدند که اوراق راهکار بهتر و جهانی است. او در ادامه این نشست به مساله قاچاق دارو اشاره کرد. او در این باره افزود: سازمان عریض و طویلی مسوولیت مقابله با قاچاق را برعهده دارد و در عین حال دستگاههای نظارتی و نظامی میتوانند در این حوزه به این سازمان کمک کنند. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این باره مسوولیتی ندارد هرچند اقداماتی با کمک صنوف انجام داده که موفق بوده است. نظارت از طریق صنف اثرگذاری خوبی در زمینه کنترل قاچاق داشته است و ما هم میخواهیم که مطالبات در این زمینه از سوی صنوف و متولیان بخش خصوصی آغاز شود. قاضیزادههاشمی همچنین از پیشنهاد رییس اتاق ایران مبنی بر ایجاد کمیته مشترک بین اتاق و وزارت بهداشت و درمان استقبال کرد. او در این باره گفت: هر اقدامی که بتواند شرایط و محیط کسبوکار را برای بخش خصوصی بهبود بخشد، مورد حمایت وزارتخانه خواهد بود.
تجارت غذای حلال در دنیا
در همین حال رییس اتاق ایران در حضور وزیر بهداشت و درمان درباره سهم تجارت غذای حلال سخن گفت. غلامحسین شافعی اظهار کرد: در حالی که تجارت غذای حلال در دنیا رو به گسترش است، اما ایران از این تجارت سهم بالایی ندارد که امیدواریم با تعامل بین بخش خصوصی و وزارت بهداشت این بخش هم فعالتر شود. مهمترین سرمایه هر کشوری سرمایه نیروی انسانی آن کشور است و شاید تاثیرگذارترین موضوع مهم بر مسائل انسانی مساله بهداشت، درمان و تغذیه باشد. او افزود: بخش خصوصی و بخش مردمی مخصوصا فعالان اقتصادی در طول سالهای گذشته بر اساس مسوولیت اجتماعی در بخش درمان کارهای قابل توجهی انجام دادهاند و نمونه آن تشکیل موسسات نیکوکاری است که جهت بهرهوری بیشتر نیازمند تعامل بین بخش خصوصی و وزارت بهداشت است. او همچنین درباره پتانسیلهای نهفته در صنعت غذا عنوان کرد: در بخش غذا و صنایع غذایی به دلیل موقعیتهای قابل توجه کشورمان از پتانسیل خوبی برای فعالیتهای برونمرزی برخوردار هستیم که انتظار میرود این ظرفیتها با همکاری بیشتر تقویت یابد. شافعی با اشاره به بخش گردشگری سلامت نیز گفت: در بخش پزشکی در حال به دست آوردن نقاط مطلوب هستیم و کشورهای اطراف ایران هم نیازمند استفاده از این ظرفیت کشورمان هستند، بنابراین لازم است که این بخش با همکاری وزارت بهداشت و بخش خصوصی توسعه یابد.
چالش قیمتگذاری یکطرفه
در ادامه نایبرییس اتاق ایران در این نشست به موضوع مطالبات بخشخصوصی از وزارت بهداشت و درمان اشاره کرد. حسین سلاحورزی گفت: در سالهای گذشته شاهد پرداخت بخش بزرگی از مطالبات بخش خصوصی از وزارت بهداشت از طریق اسناد خزانه یا اوراق مشارکت بودیم اما این اوراق بدون در نظر گرفتن قدرت خرید آنها، پرداخت میشود. از اینرو دولت باید حداقل معادل نرخ سود بانکی را برای جبران قدرت خرید این اوراق در پرداخت مطالبات لحاظ کند.
نایبرییس اتاق ایران همچنین در بخش دیگر سخنانش از اقدامات و پیگیریهایی که اتاق ایران در حوزه مقرراتزدایی و بهبود محیط کسبوکار انجام میدهد، سخن گفت و خواستار همکاری بیشتر این وزارتخانه در این بخش با نمایندگان اتاق شد. سلاحورزی افزود: بدنه وزارت بهداشت و درمان با این استدلال که حوزه غذا و دارو بسیار حساس است، در مقابل حذف قوانین و بخشنامههای مزاحم کسبوکار جبههگیری میکند. از اینرو عدم ثبات در قوانین و غیرقابلپیشبینی بودن شرایط به نفع اقتصاد کشور نخواهد بود.
او قیمتگذاری یکطرفه در مورد محصولات پزشکی و دارویی را غیرمنصفانه ارزیابی کرد و افزود: برای تعیین قیمت باید نظرات مصرفکننده نیز دخیل باشد.
در ادامه موضوع اعطای اوراق خزانه اسلامی به جای مطالبات بخش خصوصی از وزارت بهداشت و درمان مطرح شد و سلاحورزی در این مورد گفت: استفاده از این اوراق بدون در نظر گرفتن قدرت خرید آن، اشتباه است و باید این روند متوقف شود. او از وزیر بهداشت و درمان خواست که این موضوع را با طرح در هیات دولت پیگیری و حل کند.
سلاحورزی همچنین با اشاره به اتخاذ برخی تصمیمها از سوی وزارت بهداشت گفت: در موضوع پالم، در سالهای گذشته سیاستهای کنترل واردات به درستی از سوی وزارتخانه اتخاذ شد و واردات آن از سالانه 750 هزار تن به کمتر از 450هزار تن رسید. اما در مقطع دیگر، فعالان اقتصادی این حوزه با افزایش تعرفه واردات پالم به 40درصد مواجه شدند که در مجموع این سیاستها، ناپایداری و از بین رفتن ثبات در بازار را به دنبال داشت.
نظرات خصوصیها
در ادامه نشست هریک از اعضا به نظراتشان درباره حوزه بهداشت و درمان پرداختند. رییس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در ابتدای سخنانش به اقدامات وزارت بهداشت و درمان در ارائه دفترچه بیمه خدمات درمانی به کارگران و اقشار ضعیف جامعه اشاره کرد. کاوه زرگران گفت که امروز خوشحالی را در چشمان این اقشار شاهدیم و امیدواریم نهادهای مسوول نیز در عمل به تعهدات خود و تامین نقدینگی این طرح کوتاهی نکنند، زیرا برگ زرینی از افتخارات نظام است. به گفته این مقام مسوول امروز قانون «کالاهای آسیبرسان» در بخشی از وزارت بهداشت و درمان مورد رسیدگی قرار میگیرد که متولیان امر اشراف کافی به آن ندارند. در این راستا شاهدیم بخش خصوصی در این جلسات دعوت نمیشود یا چنانچه دعوت میشود به آرا و نظرات آنها توجهی نمیشود. از اینرو مامعتقدیم که سیاستگذاریها باید به گونهیی باشد که برای بخش صنعت به خوبی قابل اجرا باشد. همچنین رییس اتاق شیراز به اشکالاتی که در حوزه غذا وجود دارد، پرداخت. جمال رازقی گفت: اشکال اساسی در صنعت غذا وجود دارد که وزارت بهداشت و درمان را به عنوان مسوول سلامت نمیبینیم و داروسازان را حاکم بر صنعت غذا میدانیم.
او با طرح این سوال که چرا آشنایان به حوزه دارو را بر سرنوشت صنعت غذای کشور حاکم میکنید، افزود: چنانچه میگوییم پیشگیری بهتر از درمان است، پس چرا داروسازان حاکم بر صنعت غذا هستند و فلسفه این موضوع مشخص نیست؛ ضوابط حاکم در این حوزه باید بازنگری شود. در حال حاضر هزینه تمام شده محصولات غذایی بسیار بالا بوده و قدرت رقابت در بازارهای صادراتی را از تولیدکنندگان گرفته است.
رازقی خطاب به وزیر بهداشت و درمان گفت: مطالبه ما از وزارتخانه این است که بر مساله قاچاق محصولات سلامتمحور نظارت اساسی شود. در عین حال دبیر انجمن ملی شرکتهای زنجیرهیی تولید گوشت مرغ گفت: دست بروکراسی اداری از نصب لوگوی حلال بر محصولات تولید کشورمان باید حذف شود. علی صابری در مورد رفع مشکل خمیر مرغ اظهار کرد که این مشکل با درایت دوستان در سازمان غذا و دارو حل شده، اما مشکل جدیدی تحت عنوان هورمون شروع شده است.
به گفته صابری سالهاست که ما مجادله علمی در این زمینه با پزشکان در وزارت بهداشت و درمان داریم که در تولید مرغ از هورمون استفاده نمیشود و عملا پذیرفته شده است، اما نمیدانیم چرا هر چند یکبار این بحث دوباره مطرح میشود. در حال حاضر مدیر نظارت بر غذا و دارو استان خراسانشمالی مصاحبهیی داشته است که در تولید مرغ از هورمون
استفاده میشود.