جعبه سیاه نفتکش سانچی باز شد
گروه انرژی
آن طور که مقامات ایرانی روز گذشته عنوان کردهاند، جعبه سیاه نفتکش سانچی حدود 20روز پس از وقوع سانحه، دیروز و با حضور نمایندگان کشورهایی که به اشکال مختلف در آن درگیر بودهاند، باز شده است. هر چند بررسی «تعادل» از چند رسانه چینی اطلاعاتی در این زمینه به دنبال نداشت.
صبح دیروز چهارشنبه 4 بهمن ماه، خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران به نقل از سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در شانگهای نوشت که صبح چهارشنبه، جعبه سیاه نفتکش سانچی با حضور نمایندگان کشورهای ذینفع با هدف استخراج دادهها در شانگهای باز شده است. به دنبال این اظهارات هادی حقشناس، معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی نیز از طریق روابط عمومی شرکت نفتکش اعلام کرد که نمایندگان کشور پاناما به عنوان کشور صاحب پرچم نفتکش سانچی، کشور هنگگنک به عنوان کشور صاحب پرچم کشتی فلهبر کریستال، کشور چین که در آبهای آن این حادثه اتفاق افتاده و کشور ایران که اکثر نفرات جانباخته به آن اختصاص دارد در جلسه فک پلمب حضور داشتند.
حقشناس در ادامه اظهارات خود عنوان کرد:«تا ساعاتی دیگر نتایج این نشست مشترک و جزییات شروع فرآیند رمزخوانی جعبه سیاه دو کشتی را اعلام خواهیم کرد اما مشخص شدن نتیجه نهایی رمزخوانی زمانبر است و ممکن است ماهها طول بکشد.»
درحالی که پیش از این عنوان شده بود که جعبه سیاه نفتکش سانچی و کشتی تجاری سی اف کریستال همزمان باز خواهد شد، اظهارات روز گذشته علی ربیعی در حاشیه جلسه هیات دولت نشان داد که ایران درخواست بازگشایی جعبه سیاه سانچی قبل از سی اف کریستال را داشته که مورد موافقت قرار گرفته است. ربیعی در حاشیه جلسه هیات دولت عنوان کرد: «نمایندگان ایران ازجمله سازمان بنادر، سازمان کشتیرانی و طرف سوئدی و پانامایی برای بازگشایی جعبه سیاه سانچی حضور داشتند. البته قرار بود جعبه سیاه هر دو کشتی با هم باز شود اما ما گفتیم اول سانچی باز شود.» مشخص نیست انگیزه ایران از چنین خواستهیی چه بوده است.
آن طور که به نظر میرسد بیشترین انگیزه ایران از پیگیری وضعیت سانچی، امیدی است که به پیدا شدن پیکر دریانوردان وجود دارد. بخشی از اظهارات روز گذشته علی ربیعی و اشاره او به اینکه روباتهای زیردریایی قابلیت ورود به داخل نفتکش را نداشته و صرفا امکان عکسبرداری دارند نیز در همین راستا مطرح شده است. در تکمیل این مدعا باید افزود که دیروز محسن بهرامی، سخنگوی شرکت ملی نفتکش به ایرنا گفته است که ایران آمادگی اعزام غواصان را برای جستوجوی پیکرها دارد.
بهرامی نخستین فردی به حساب میآید که موضوع «کمکاری چین» در عملیات نجات دریانوردان را از تریبون رسمی شرکت نفتکش مطرح کرد. ادعایی که در ادامه هم توسط وزارت امور خارجه چین و هم توسط مسوولان دولتی ایران رد شد و هرگز مشخص نشد، سخنگوی شرکت ملی نفتکش حسب چه مستنداتی چنین موضوع حساسی را مطرح کرده بود.
بهرامی اکنون نیز درحالی از آمادگی «ایران» برای ارسال تیم غواصی صحبت کرده که آخرین پیگیریهای «تعادل» حاکی است که بهدلیل گستردگی لکه نفتی ایجاد شده در اطراف سانچی امکان نزدیکی به آن وجود ندارد. همچنین این پرسش نیز به وجود میآید که اگر از لحاظ فنی امکان ارسال تیم غواصی وجود داشته باشد چرا ایران هزینه ارسال این تیم را تقبل کرده و از تیم غواصی چین استفاده نشود؟ ایران پیش از این نیز تیمی را تحت عنوان«تکاوران» به محل حادثه سانچی ارسال کرده بود اما در ادامه علی ربیعی، رییس کمیته ویژه پیگیری سانچی اعلام کرد که این تیم به دلیل تعدد انفجارها و دمای روی عرشه نتوانستد به سانچی نزدیک شوند.
این موضوعی بود که پیش از ارسال تیم تکاوران ایرانی نیز توسط تیم عملیات چین از یک سو و گارد ساحلی کره جنوبی از سوی دیگر مطرح شده بود. به نظر میرسد اکنون و در مورد یافتن اجساد جانباختگان سانچی نیز ایران قصد اعتماد به منابع محلی را ندارد. برخی بر این باور هستند که این تصمیم ایران به دلیل فشار شدید خانواده جانباختگان سانچی به مسوولان اتخاذ شده است.
به هر روی و با گشایش جعبه سیاه نفتکش سانچی اکنون عملیات رمزخوانی آن آغاز میشود. مسوولان چینی و ایرانی گفتهاند که این عملیات ممکن است هفتهها یا ماهها به طول بینجامد.