بروکسل در برابر «حمایتگرایی» ترامپ
گروه جهان طلا تسلیمی
مقامات ارشد اتحادیه اروپا فردا (30 ژانویه) در بروکسل با مقامات گروه مرکوسور دیدار و چشمانداز دستیابی به توافق تجارت آزاد با کشورهای عضو، یعنی آرژانتین، برزیل، پاراگوئه و اروگوئه را بررسی خواهند کرد. این در حالی است که انتظار میرود توافق با مرکوسور یک بسته تجاری بیسابقه با ژاپن و کانادا را نیز در پی داشته باشد. به نظر میرسد اروپا سعی دارد در مقابله با حمایتگرایی دونالد ترامپ رییسجمهوری امریکا، بازارهای آزاد خود را گسترش دهد. ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید در برابر سازمانهای بینالمللی و توافقهای چندجانبه موضع گرفته و به خروج از این توافقها تهدید کرده است.
به گزارش بلومبرگ، مذاکرات اتحادیه اروپا و مرکوسور حدود دو دهه پیش آغاز، برای مدتی متوقف و مجددا در سال 2010 از سر گرفته شد. اما ورود ترامپ به کاخ سفید و دستورکار
«اول امریکا»ی او از سال گذشته اتحادیه اروپا را به جمعبندی مذاکرات ترغیب کرده است. دو طرف پیشرفت بسیاری در گفتوگوها داشتند، اما ماه گذشته بر سر دو مساله حساس سیاسی، صنایع کشاورزی و خودروسازی، به بنبست رسیدند. سیسیلیا مالمستروم کمیسیونر تجاری اتحادیه اروپا هفته گذشته در مصاحبهیی در بروکسل گفت: «هدف ما نتیجهگیری از توافق تجاری بهشدت جاهطلبانه بین خودمان و مرکوسور طی هفتههای آتی است. قصد داریم این توافق را خیلی زود نهایی کنیم، چون زمان به سرعت میگذرد.»
ترامپ هفته گذشته از یک قانون «محافظتی» در اعمال تعرفههای بالا بر واردات صفحات خورشیدی و ماشینهای لباسشویی استفاده کرد؛ قانونی که بهندرت مورد استفاده قرار میگیرد و معمولا عواقب خوبی برای امریکا نداشته است. ترامپ همچنین از مذاکرات بر سر توافق تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام (ترنس پسیفیک) خارج شده است. اگرچه واشنگتن هنوز از توافق تجارت آزاد امریکایشمالی خارج نشده، اما مذاکرات در این زمینه نیز چندان خوب پیش نمیرود و کشورهای عضو نفتا را نگران کرده است. این اقدامات دولت ترامپ نظم جهانی را که از پایان جنگ جهانی دوم به بعد برقرار شده، تهدید میکند. سیاستگذاران اتحادیه اروپا بهدنبال آن هستند که در رویارویی با موضعگیری ترامپ علیه جهانیسازی، بازارهای سراسر دنیا را باز نگه دارند و در عین حال بر ادامه فعالیتهای تجاری این بلوک در عین تلاشهای بریتانیا برای جدایی، تاکید ورزند. دیگر توافقهای اتحادیه تجارت آزاد با سنگاپور، ویتنام و کرهشمالی را شامل میشود و اضافه شدن توافق تجارت آزاد میان اتحادیه اروپا با مرکوسور شرایط و مزیت سیاسی لازم را برای مقامات این اتحادیه برای آغاز مذاکرات با استرالیا و نیوزیلند فراهم میآورد.
باتوجه به اینکه ارزش تجارت اتحادیه اروپا و مرکوسور در سال 2016 به 85 میلیارد یور
(برابر با 105میلیارد دلار) بود، میتوان گفت توافق دوجانبه بازار آزاد ازجمله بزرگترین توافقهای اروپا خواهد بود. اما حجم مبادلات تجاری در مقایسه با سالهای 2015 و 2014 اندکی کاهش داشته و باید بار دیگر افزایش داده شود. جلسه روز سهشنبه در سطح وزرا خواهد بود و فرصت قائل شدن امتیازهای سیاسی را برای دو طرف فراهم میآورد که میتواند در حل بنبست مذاکرات تاثیرگذار باشد.
مرکوسور میگوید پیشنهاد اتحادیه اروپا مبنی بر بازگشایی بیشتر بازارهای کشاورزی از جمله بیف، نامناسب است. گروه مالمستروم در ماه دسامبر این پیشنهاد را مطرح کرده بود که مرکوسور صادرات سالانه بیف و اتانول و شکر را با کاهش تعرفهها، افزایش دهد.
ریگوبرتو گاتو ویلمان فرستاده پاراگوئه به اتحادیه اروپا در جلسه 23 ژانویه کمیته تجاری پارلمان اروپایی در بروکسل گفت: «اگر پیشنهاد قابلتوجهی در زمینه کشاورزی دریافت نکنیم، نمیتوانیم به توافق برسیم. اروپا باید اقدامات بیشتری در جهت کسب اطمینان از توافقی منطقی و منصفانه صورت دهد.» واکنش اتحادیه اروپا این بود که پیشنهادش در زمینه کشاورزی سخاوتمندانه است و مرکوسور باید با گشایش بازارهایش به روی صادرات بیشتر پنیرهای اروپایی، خودرو و قطعات خودرو در برابر افزایش واردات بیف به منطقه، موافقت کند.
حساسیت بر سر منافع کشاورزی که از دیرباز مسالهیی حساس در بروکسل بوده اخیرا حساستر هم شده چراکه ایرلند بهشدت نگران تاثیرات برنامه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر صادرات بیف خود است. مرکوسور در حال حاضر حدود سهچهارم بیف اتحادیه اروپا را تامین میکند و بر کاهش تعرفهها تمرکز دارد. ساندرا گالینا مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا با مرکوسور سهشنبه گذشته به قانونگذاران بلوک گفت: «شرایط و زمان در زمینه تجارت بیف برای اروپا بهشدت حساس است. شرکای ما به خوبی از این مساله آگاه هستند که برگزیت در حال رخ دادن است و این مساله میتواند بر واردات بیف از ایرلند تاثیر بگذارد؛ از این رو میخواهم بگویم شاید اکنون زمان خیلی مناسبی برای پیشبرد چنین توافقی نباشد.»
پِکّا پسونِن دبیرکل گروه اصلی لابیگری کشاورزی اروپا (کوپا-کوگِکا) 24 ژانویه به خبرنگاران گفت که توافق تجارت آزاد میان اتحادیه اروپا و مرکوسور میتواند به کشاورزان ساکن در کشورهای عضو اتحادیه میلیاردها دلار ضرر برساند. وی تاکید کرد: «در این مرحله زمانی هیچگونه اعطای امتیازی در این زمینه را نمیپذیریم.» مالمستروم کمیسیونر تجاری اتحادیه اروپا در اشاره به بنبست بر سر صنعت کشاورزی در مذاکرات گفت منافع کشاورزان همواره سبب طولانی شدن مذاکرات تجاری بینالمللی شده است. مالمستروم افزود: «این مساله همواره آخرین مسالهیی بوده که حل شده است. موضوعات در این زمینه دشوار است، اما امیدوارم برطرف شوند.»