نگاهی به تحولات بازار
بازار مشتقه ارزی بهزودی راهاندازی میشود: رییس کل بانک مرکزی از راهاندازی بازار مشتقه ارزی با هماهنگی بازار سرمایه و سازمان بورس در آینده نزدیک خبر داد. ولیالله سیف در حاشیه همایش ۵۰سالگی بازار سرمایه گفت: بازار مشتقه ارزی بهزودی راهاندازی میشود؛ منتهی راهاندازی این بازار پیششرطها و پیشنیازهایی دارد که باید تامین شود. وی افزود: با تامین این پیشنیازها میتوان این بازار را نیز برای کمک به تنظیم بازار ارز راهاندازی کرد. به گفته سیف، راهاندازی این بازار نیازمند یکسانسازی نرخ ارز است. رییس کل بانک مرکزی اظهار کرد: در حال حاضر برای راهاندازی بازار مشتقه ارزی در شرف تهیه نرمافزارهای معاملاتی لازم هستیم که در این رابطه هماهنگیهای موردنیاز را با سازمان بورس و بازار سرمایه صورت دادهایم. به گزارش میزان، وی در پاسخ به این پرسش که راهاندازی معاملات آتی ارز همانند معاملات آتی سکه خواهد بود، گفت: با راهاندازی این معاملات بهتدریج در قالب انجام معاملات آتی ارز نیز پیش خواهیم رفت. سیف
با اشاره به شرایط ایجاد شده در بازار آزاد ارز طی
دو ماه گذشته، از ادامه تعدیل قیمت ارز در کشور سخن گفت و افزود: بازار ارز در کشور شرایط خاص خود را دارد و بانک مرکزی نظارت خاص خود را روی این بازار دارد. به نظر میرسد التهاب یکی، دو ماه گذشته در حال تعدیل بوده و این روند تا جایی ادامه خواهد داشت که قیمت ارز در کشور به رقمی برسد که حبابی در آن وجود نداشته باشد. وی با بیان اینکه قرار بانک مرکزی بر یکسانسازی نرخ ارز در کشور است، گفت: این برنامه حتما عملیاتی خواهد شد، منتهی با توجه به اینکه هنوز در شرایطی هستیم که در حوزه ارتباطات بانکی بینالمللی وضعیت کاملی برقرار نیست و هنوز کمبودهایی در رابطه با این حوزه در برخی کشورها وجود دارد، بنابراین احتمال میدهیم با انجام این برنامه در شرایط فعلی یکسری ریسکهای جدید در بازار پیش بیاید. وی ادامه داد: ما نیاز به مانور کامل روی کل منابع و ذخایر ارزی خود داریم، چراکه در شرایطی که ذخایر ارزی در کشور وجود دارد، اما محدودیتها ایجاد میکند که این کار را به تاخیر انداختیم. وی در خاتمه سخنان خود گفت: امیدواریم در زمانی که شرایط لازم فراهم شود، یکسانسازی نرخ ارز را عملیاتی کنیم.
انتشار اوراق سلف موازی استاندارد گاز مایع: یک مقام مسوول از انتشار اوراق سلف موازی استاندارد گاز مایع (LPG) پتروشیمی بندر امام (ره) به ارزش ۴هزار میلیارد ریال خبر داد و گفت: مجموع کل اوراق منتشره برای ۱۷۴ هزار و ۹۷۸ تن خواهد بود. به گزارش مهر، محمودرضا خواجه نصیری، درباره مشخصات اوراق سلف موازی استاندارد گاز مایع (LPG) در دست انتشار تامین سرمایه تمدن گفت: در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و برای تامین مالی شرکت پتروشیمی بندر امام سلف موازی استاندارد گاز مایع (LPG) در بورس انرژی ایران عرضه خواهد شد. وی با اشاره به اینکه قیمت پایه بهعنوان مبنای محاسبات قیمت اعمال دراختیار فروش تبعی، قیمت اعمال اختیار خرید تبعی و همچنین قیمت خرید بازارگردان در معاملات ثانویه قرار خواهد گرفت گفت: قیمت اعمال در اختیار خرید تبعی قیمت دارایی پایه اوراق در عرضه اولیه به علاوه سود معادل ۱۸درصد سالانه و قیمت اعمال در اختیار فروش تبعی به قیمت دارایی پایه اوراق در عرضه اولیه بهعلاوه سود معادل 17.5درصد سالانه است. خواجهنصیری افزود: قیمت خرید بازارگردان در معاملات ثانویه نیز قیمت دارایی پایه اوراق در عرضه اولیه به علاوه سود معادل ۱۷ درصد سالانه بهصورت روزشمار است. معاون سابق سازمان بورس در زمینه بازده این اوراق تصریح کرد: در صورتی که قیمت دارایی پایه در سررسید بیشتر از 1.18 ضربدر قیمت دارایی پایه در عرضه اولیه باشد ناشر میتواند از اختیار خرید استفاده کرده و نسبت به خرید قرارداد گاز مایع به قیمت 1.18 ضربدر قیمت دارایی پایه در عرضه اولیه از دارندگان اوراق اقدام کنند که در این صورت، بازدهی سالانه اوراق سلف حداکثر ۱۸درصد خواهد بود اما در صورتی که قیمت دارایی پایه در سررسید کمتر از 1.175 ضربدر قیمت دارایی پایه در عرضه اولیه باشد سرمایهگذاران میتوانند از اختیار فروش استفاده کرده و نسبت به فروش قرارداد گاز مایع به قیمت 1.175 ضربدر قیمت دارایی پایه در عرضه اولیه به ناشر اقدام کنند و در نتیجه بازدهی سالانه اوراق سلف حداقل 17.5درصد خواهد بود. خواجهنصیری درباره چگونگی پرداخت سود این اوراق گفت: اوراق سلف موازی استاندارد سود بیندورهیی ندارد و خریدار میتواند در پایان دوره نسبت به تحویل فیزیکی یا تسویه نقدی باتوجه به قیمت گاز مایع در سررسید و بر اساس قیمت اعمال اختیار فروش تبعی یا اختیار خرید تبعی اقدام کند. مدت قرارداد یک سال از تاریخ شروع عرضه اولیه خواهد بود و دوره عرضه اولیه نیز در اطلاعیه عرضه اولیه مشخص و اعلام خواهد شد. وی افزود: بازارگردان براساس مدل بازارگردانی تضمین حداقل قیمت، نقد شوندگی اوراق را قبل از سررسید تعهد میکند و اوراق سلف را طی دوره معاملاتی با نرخ سود ۱۷درصد سالانه بهصورت روزشمار بهعلاوه قیمت پایه اوراق در عرضه اولیه، بازخرید خواهد کرد. کارمزد خرید و فروش اوراق نیز براساس مصوبه هیاتمدیره سازمان بورس اوراق بهادار تعیین میشود.
افزایش وجه تضمین اولیه قراردادهای آتی سکه طلا: وجه تضمین اولیه قراردادهای آتی سکه طلا در بورس کالا به دنبال افزایش پیاپی قیمت سکه در بازار آزاد، افزایش یافت. به گزارش ایبِنا، مطابق بند ۱۱ مشخصات قرارداد آتی سکه بهار آزادی طرح امام (ره) درخصوص تعیین وجه تضمین اولیه قرارداد آتی سکه طلا و با توجه به افزایش قیمت تسویه روزانه قراردادهای فعال طی روزهای آینده، از روز یکشنبه وجه تضمین اولیه برابر با ۱۶ میلیون و ۵۰۰هزار ریال است که به همراه وجه تضمین اضافی، در مجموع ۲۱میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تعیین میشود. گفتنی است قرارداد آتی، توافقنامهیی مبنی بر خرید و فروش یک دارایی در زمان معین در آینده و با قیمت مشخص است. به عبارت دیگر در بازار آتی، خرید و فروش دارایی پایه قرارداد براساس توافقنامهیی که به قرارداد استاندارد تبدیل شده است، صورت میگیرد که در آن به دارایی با مشخصات خاصی اشاره میشود. همچنین در بازارهای آتی الزامی نیست که کالا یا دارایی بهطور فیزیکی رد و بدل شود و برخلاف بازارهای نقدی، انتقال مالکیت فوری دارایی مطرح نمیشود. بنابراین در این بازارها بدون درنظر گرفتن اینکه فرد مالک دارایی باشد یا نباشد، قراردادها قابل خرید و فروش هستند. علاوه بر این برخلاف بازارهای نقد که پشتوانه آن تحویل دارایی است، بازارهای معاملات آتی مبتنی بر تسویه نقدی است و یکی از اهداف آن، خرید و فروش دارایی در آینده است. در توضیح مفهوم وجه تضمین اولیه در قرارداد آتی سکه طلا باید گفت برای اطمینان از انجام تعهدات، هر یک از طرفین معامله درصدی از ارزش قرارداد را بهعنوان «وجه تضمین اولیه» نزد کارگزار سپرده میکنند که متناسب با تغییر ارزش قراردادهای آتی، حساب هر یک از طرفین تعدیل میشود. مبلغ وجه تضمین اولیه متغیر و از طریق بورس کالا تعیین و اعلام میشود. بنابراین با کاهش قیمتها، از حساب سپرده خریدار کسر و به حساب سپرده فروشنده افزوده میشود و بالعکس. علاوه بر این عملیات بهروزرسانی حسابها در پایان هر روز معاملاتی توسط اتاق پایاپای انجام میگیرد. همواره باید در حساب سپرده سرمایهگذار مبلغی تحت عنوان «حداقل وجه تضمین» که معمولا ۶۰درصد وجه تضمین اولیه است، موجود باشد. چنانچه سپرده سرمایهگذار از حداقل وجه تضمین کمتر شود اصطلاحا
call margin شده و ایشان ملزم به واریز وجه تا سطح وجه تضمین اولیه یا بستن موقعیت خواهد بود. مبلغ واریزی «سپرده جبرانی» نامیده میشود. همچنین در صورتی که سپرده جبرانی واریز نگردد، کارگزاری اقدام به بستن موقعیت سرمایهگذار و جبران ضرر و زیان خود نموده و بقیه وجوه را به حساب وی واریز مینماید و در صورتی که امکان بستن موقعیت در ساعات عادی معاملات نباشد، معاملات وارد بازار جبرانی میشود.
۳۱ هزار قرارداد آتی سکه منعقد شد: معاملهگران بازار آتی سکه روز گذشته ۳۱ هزار و ۳۲۶ قرارداد برای تحویل ماههای آینده را به ارزش ۵ هزار و ۱۱۳میلیارد ریال منعقد کردند. به گزارش بورس کالای ایران، طی روزشنبه در سررسید اسفند ماه امسال یک هزار و ۷۳ قرارداد منعقد شد که قیمت تسویه سکه با افت 2.56درصدی به یکمیلیون و ۵۰۰هزار تومان رسید. در سررسیدهای اردیبهشت ماه ۹۷ و تیرماه سال آینده نیز بهترتیب ۱۵۱ و ۶۰۰قرارداد به ثبت رسید که بهای سکه برای تحویل اردیبهشت ماه با افت 2.98 درصدی به یک میلیون ۵۲۲هزار تومان و برای تحویل تیرماه سال آینده با افت 2.76درصدی به یک میلیون و ۵۵۱ هزار تومان رسید. همچنین دو سررسید دورتر بازار که بهطور معمول بیشترین حجم قراردادها به این دو سررسید اختصاص دارد، موعد تحویل شهریور و آبان ماه سال آینده هستند که روز گذشته در سررسید شهریور ۵هزار و ۲۱۵ قرارداد و در سررسید آبان ۹۷ بالغ بر ۲هزار و ۲۷۸ قرارداد بر تابلوی معاملات درج شد. بهای سکه در قرارداد تحویل شهریور سال آینده 2.12درصد افت یافت و یک میلیون و ۶۰۰هزار تومان معامله شد و در قرارداد آبان ماه سال آینده نیز معاملهگران شاهد ثبت سکه یک میلیون و ۶۴۷هزار تومانی با 2.15درصد افت بر تابلوی معاملات بودند.