خط و نشان شرکای سابق، رقبای امروز

۱۳۹۶/۱۱/۱۷ - ۰۰:۳۹:۴۵
کد خبر: ۱۱۶۴۶۶
خط و نشان شرکای سابق، رقبای امروز

گروه جهان

خطر تشدید تنش‌ها میان ایالات‌متحده و اروپا در عرصه اقتصادی جدی است. چند روز پس از اینکه رییس‌جمهوری امریکا گفت به رویه‌های غیرمنصفانه تجاری اتحادیه اروپا پاسخ خواهد داد، کمیسر امور بودجه اتحادیه اروپا نیز هشدار داد که اگر دونالد ترامپ اقدامات تجاری علیه این نهاد اتخاذ کند، بروکسل اقدامی تلافی‌جویانه در پیش خواهد گرفت.

به گزارش آسوشیتدپرس، گونتر اوتینگر گفته است: «چنانچه صادرکنندگان اروپایی وادار به پرداخت تعرفه شوند، این امر راهی دوطرفه خواهد بود و در آن صورت، صادرکنندگان امریکایی نیز در اینجا (اروپا) مجبور به پرداخت تعرفه خواهند شد. هر کس که از ابزار تجاری بهره گیرد، باید بداند که ما نیز از آن برخوردار هستیم و اندازه بازار اروپا دست‌کم به بزرگی بازار امریکاست.»

هشدار کمیسر امور بودجه اتحادیه اروپا به دولت امریکا درباره اعمال تعرفه‌های جدید تجاری پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ رییس‌جمهوری امریکا، در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس، اتحادیه اروپا را به تجارت غیرمنصفانه متهم و این نهاد را به اعمال محدودیت‌هایی در این زمینه تهدید کرده بود. ترامپ در مصاحبه با شبکه‌ ای‌تی‌وی گفته بود: «مشکلات زیادی با اتحادیه اروپا از نظر تجارت دارم. من در برابر اقدامات و سیاست‌های تجاری اتحادیه اروپا می‌ایستم چراکه این سیاست‌ها در قبال امریکا تبعیض‌آمیز بوده است. سیاست کاهش ارزش یورو از سوی اتحادیه اروپا موجب تشدید کسری تجاری خارجی امریکا طی دو دهه گذشته شده است.»

دولت ترامپ اقدامات عملی نیز داشته و اخیرا تعرفه ۲۰درصدی را برای واردات ماشین لباسشویی و تعرفه ۳۰درصدی را برای واردات قطعات تجهیزات خورشیدی وضع کرد که نخستین محدودیت‌های تجاری یکجانبه تصویب شده از سوی دولت امریکا

در راستای برنامه حمایت‌گرایی است. چین و کره‌جنوبی این تعرفه‌ها را محکوم کردند و سئول قصد دارد به سازمان تجارت جهانی شکایت ببرد. کمیسیون اروپا نیز اعلام کرد از اقدام امریکا متاسف است و تردید دارد که این اقدامات مطابق با شرایط سازمان تجارت جهانی باشد و تاثیر آنها بر صادرات اتحادیه اروپا را مورد بررسی قرار خواهد داد.

ترامپ همچنین سال گذشته وعده داده بود حدود 300درصد تعرفه تنبیهی بر هواپیماهای ساخت شرکت کانادایی «بمباردیه» اعمال می‌کند. این مناقشه، روابط بین امریکا و کانادا و در سطحی پایین‌تر روابط واشنگتن با لندن را پرتنش کرده است. شرکت بمباردیه از نیروی کاری بالایی در بریتانیا برخوردار است. ژان کلود یونکر رییس کمیسیون اروپا، پیش‌تر هشدار داده بود که اتحادیه اروپا باید برای سیاست‌های حمایت‌گرایانه اقتصاد داخلی امریکا خود را آماده کند. براساس گزارش مرکز آمار اتحادیه اروپا، صادرات کالای کشورهای عضو اتحادیه اروپا به امریکا در سال 2016 میلادی 362 میلیارد یورو بوده است. در مقابل، واردات کالای اتحادیه اروپا از امریکا به اروپا 246میلیارد دلار بوده است. در بخش خدمات نیز اتحادیه اروپا، 225 میلیارد یورو سود از صادرات خدمات به امریکا داشته در حالی که در مقابل، این اتحادیه، 212 میلیارد یورو از امریکا خدمات دریافت کرده است.

 جنگ تجاری، این‌بار اروپا

در حالی که کارشناسان و مفسران در پایان سال 2017 از احتمال جنگ تجاری میان چین و ایالات‌متحده به‌دلیل اصرار دولت ترامپ بر اجرای سیاست‌های حمایت‌گرایانه خبر می‌دادند، اکنون گمانه‌زنی‌ها درباره تقابل تجاری امریکا و اتحادیه اروپا، این متحدان قدیمی و رقبای امروز بالا گرفته است.

اسپوتنیک با اشاره به تعرفه‌های حاصل از سیاست «اول امریکا» و سخنان ترامپ مبنی بر مشکلاتش با سیاست تجاری اروپا نوشته: «اقدامات دولت امریکا بسیاری را به این فکر واداشته که متحدان قدیمی به‌زودی وارد یک جنگ تجاری خواهند شد. همان‌طور که اغلب ناظران پس از انتخابات ریاست‌جمهوری 2016 در ایالات‌متحده پیش‌بینی کرده بودند، ترامپ امریکا و اتحادیه اروپا را در مسیر یک جنگ تجاری تمام‌عیار قرار داده است. به‌نظر می‌رسد رهبر امریکا که نظراتش درباره اقتصاد ملی‌گرایانه کاملا در تضاد با ایده جهانی‌سازی رهبران اروپاست، برداشتن گام‌های عملی‌اش را برای تحقق وعده‌های انتخاباتی مبنی بر بازنگری در رویه‌های تجاری و برابرتر شدن توافقنامه‌های تجاری به نفع امریکا آغاز کرده است، راهی که درنهایت به جنگ اقتصادی اتحادیه اروپا با این متحد قدیمی ختم خواهد شد.»

نشریه ویرتشافتز ووخه آلمان نیز نوشته: «در بروکسل هیچ‌کس خواهان جنگ اقتصادی با امریکا نیست اما ظاهرا این جنگ در آستانه شکل‌گیری است. حالا بروکسل به اظهارات خشن ترامپ پیام روشنی را داده و کارشناسان تجاری اروپا باید ده‌ها هزار مورد از محصولات امریکایی را ارزیابی کنند تا ببینند کجا می‌توانند ضربه‌یی دردناک به ایالات‌متحده بزنند بدون اینکه اقتصاد اروپا صدمه ببیند.»

تنش‌های تجاری اروپا و امریکا در شرایطی بالا گرفته که کمیسر تجاری اتحادیه اروپا به همراه هیاتی سه‌شنبه (امروز) به کشورهای برزیل، آرژانتین، پاراگوئه و اوروگوئه سفر خواهد کرد تا شرایط عقد قرارداد تجارت آزاد را فراهم کند. کمیسر امور تجاری اتحادیه اروپا بر این عقیده است که تمام دنیا نگران این مساله هستند که ایالات‌متحده از عرصه تجارت جهانی خارج شود. در بروکسل و همچنین در ژنو و در سازمان تجارت جهانی کارشناسان با نگرانی به این مساله می‌نگرند که امریکا معماری تجاری سابق را تضعیف می‌کند. در این میان اقتصاد آلمان هم با دیده شک و تردید بیشتری به سیاست‌های اقتصادی ترامپ می‌نگرد.