تصمیم‌های مشکل‌ساز کارگروه آلودگی هوا

۱۳۹۶/۱۱/۱۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۶۵۷۰
تصمیم‌های مشکل‌ساز کارگروه آلودگی هوا

روز دوشنبه مثل خیلی از روزها هوای تهران به‌شدت آلوده بود، باز هم اعضای کارگروه شرایط ویژه آلودگی هوا تصمیم به تشکیل جلسه گرفتند، اما انجام همین کار ساده را تا ساعت ۷ شب به تعویق انداختند و همین تعویق‌ها و تعلل‌ها در برگزاری به موقع جلسه بود که انتشار اخبار خروجی جلسه را با حاشیه‌هایی همراه کرد. این در حالی است که تهران از ابتدای سال تاکنون ۸۱ روز ناسالم برای گروه‌های حساس، ۶ روز ناسالم برای همه گروه‌ها داشته است.

بر اساس دستورالعمل‌ها و ضوابط داخلی کشور هنگام بروز هوای ناسالم برای همه گروه‌های سنی یا وضعیت هشدار، کارگروه شرایط ویژه آلودگی هوای تهران به ریاست استاندار و با حضور مهم‌ترین دستگاه متولی مربوط به آلودگی هوا، یعنی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار می‌شود؛ اما آلودگی هوای تهران در روز دوشنبه و انتشار خبرهای ضد و نقیض در ساعات منتهی به شب به عنوان مصوبات کارگروه شرایط ویژه که چندبار دیگر هم تکرار شده، موضوعی است که نمی‌توان از کنار آن به راحتی عبور کرد. شاید مهم‌ترین دلیل بروز چنین بی‌نظمی‌ای در اطلاع‌رسانی اخبار مربوط به مصوبات این کارگروه از اینجا ناشی شود که تشکیل این جلسه در بیشتر اوقات به دلیلی نامعلوم به آخرین ساعات روز موکول می‌شود. روز دوشنبه نیز تصمیم‌گیری کارگروه شرایط ویژه کاهش آلودگی هوای تهران برای تعطیلی مدارس و اتخاذ سایر تصمیمات برای حفظ جان و سلامت شهروندان به دقیقه ۹۰ که نه، به وقت اضافه کشید و با وجود پیش‌بینی‌های چند روز قبل سازمان هواشناسی و شرکت کنترل کیفیت هوای تهران مبنی بر تداوم آلودگی، همچنین درخواست وزارت بهداشت برای تعطیلی، به تعویق انداخته و نتیجه آن شد که از نخستین ساعات غروب چندین خبر مبنی بر تعطیلی منتشر شد اما دوباره گفته شد هنوز درباره تعطیلی تصمیم قطعی گرفته نشده، اما به فاصله کمتر از یک ساعت دوباره خبر تعطیلی اعلام شد که موجب سردرگمی رسانه‌ها و مردم شد. به گزارش ایسنا، شاید مسوولان متولی ادعا کنند که همیشه جلسات کمیته به ساعات پایانی واگذار نمی‌شود و حتی روز یک‌شنبه نزدیک به ظهر این کمیته تشکیل جلسه داده و تکلیف شهروندان را برای روز دوشنبه روشن کرد؛ اما سوال اصلی این است که در شرایطی که سازمان هواشناسی از روز جمعه (۱۳ بهمن ماه) نسبت به صدور اطلاعیه آلودگی هوا در تهران و چند کلان‌شهر دیگر اقدام کرده و به جزییات، تصریح کرده که در تهران به دلیل سکون جوی، در روز شنبه هوا برای گروه‌های حساس و در روز یک‌شنبه برای همه گروه‌های سنی، ناسالم است، چرا جلسات کارگروه ویژه در ساعات پایانی روز برگزار شد و چرا با وجود پیش‌بینی‌های صورت گرفته این جلسه روز به روز تشکیل می‌شود و برای کل روزهای آلوده این مقطع زمانی تصمیم‌گیری نمی‌کند؟

افزون بر این سازمان هواشناسی روز یک‌شنبه پانزدهم بهمن دوباره طی اطلاعیه‌یی از تداوم آلودگی در شهرهای بزرگ از جمله تهران تا روز سه‌شنبه هفدهم بهمن خبر داد. در این میان شرکت کنترل کیفیت هوای تهران هم که مسوولیت اصلی را در پایش و پیش بینی کیفیت هوای تهران برعهده دارد، طی روزهای اخیر از طرق سامانه‌های در اختیار وضعیت آلودگی هوا را در این شهر پیش بینی کرد. چرا نسبت به این پیش بینی بی‌توجهی شده و برگزاری جلسه کارگروه شرایط ویژه آلودگی هوای تهران تا وقوع شرایط شدیدا آلوده به تعویق افتاده است؟

متاسفانه عملکردها در این حوزه با توجه به آنچه گفته شد قابل قبول نیست و این پرسش بزرگ پیش می‌آید که در شرایطی که برای گرفتن تصمیمی که بر اساس شواهد از قبل، ماهیت آن مشخص است یعنی تعطیلی در موقع برای شهر در مواقع اضطرار، اینگونه عمل می‌شود، چطور می‌توان توقع داشت در اجرای بند به بند قانون هوای پاک و سایر مصوبات کاهش آلودگی هوا به درستی عمل شود؟

 پاسخ محیط زیست به تعلل در اعلام تعطیلی

اما کیومرث کلانتری مدیرکل محیط زیست استان تهران، درباره چرایی اعلام دیرهنگام تعطیلات مدارس هنگام آلودگی هوا گفته است: با توجه به افزایش غلظت آلاینده‌ها در سطح شهر تهران این کمیته روز یک‌شنبه پانزدهم بهمن تشکیل جلسه داد و تصمیماتی گرفتیم که تا ۲۴ ساعت بعد قابل اجرا بودند بنابراین ما عصر دوشنبه جلسه‌یی برای اتخاذ تمهیداتی در ۲۴ ساعت بعد تشکیل دادیم. تصمیماتی که برای جلوگیری از افزایش آلودگی هوا در عصر دیروز گرفته شد تا عصر امروز قابل اجرا است و پس از آن اگر لازم باشد برای ۲۴ ساعت بعد تصمیم‌گیری می‌کنیم.

مدیرکل محیط زیست استان تهران درباره اطلاع‌رسانی در زمینه مصوبات کارگروه شرایط ویژه آلودگی هوای تهران به ایسنا گفت: هیچ‌گونه ناهماهنگی در اعلام مصوبات کمیته هماهنگی شرایط ویژه آلودگی هوا وجود ندارد و پخش اخبار ضد و نقیض در این باره به دلیل عجله برخی از دوستان رسانه‌یی است. شب گذشته یکی از خبرگزاری‌ها متاسفانه پیش از شروع جلسه از تعطیلی مدارس خبر داد که من بلافاصله در گفت‌وگو با شبکه خبر آن را تکذیب و اعلام کردم که جلسه هنوز تشکیل نشده است.

او ادامه داد: بر اساس دستورالعمل کمیته هماهنگی شرایط ویژه آلودگی هوا پس از تصمیم‌گیری درباره مصوبات جلسه فقط دو نفر می‌توانند مصوبات را اعلام کنند که یکی از آنها استاندار تهران و دیگری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران است بنابراین هر خبری که به جز از این دو نهاد منتشر شود قابل اعتنا نیست. کلانتری با بیان اینکه در خواست می‌کنم در اعلام مصوبات جلسه عجله نشود، گفت: مرجع اصلی اعلام مصوبات کمیته شرایط ویژه آلودگی هوای تهران استانداری و محیط زیست است بنابراین از نظر من هیچ‌گونه ناهماهنگی در اعلام مصوبات نبوده است و آنچه سبب پخش اخبار ضد و نقیض شد شیطنت برخی از کانال‌های تلگرامی بود. مدیرکل محیط زیست استان تهران در پایان تصریح کرد: تعطیلی مدارس به منزله این نیست که شهروندان بار سفر ببندند ومدارس به این دلیل تعطیل می‌شود که رفت و آمد خودرو در سطح شهر کم شود و ترافیک کاهش یابد.