اخبار
دولت احیاگر صادرات باشد
پایگاه خبری اتاق ایران عضو هیات رییسه اتاق ایران در مراسم سالروز استانی صادرات و تجلیل از صادرکنندگان برگزیده اردبیل گفت: صادرکنندگان و صاحبان واحدهای تولیدی پیشانی نظام هستند. باید این افراد در کشور حمایت شود. حسین پیرموذن اظهار کرد: صادرکنندگان به عنوان سفیران اقتصادی کشور نقش عمدهیی در تحولات اقتصادی کشور بازی میکنند و حمایت دولتمردان و سردمداران بخشخصوصی از صادرات جلادهنده سیمای صادرات در کشور است. او با اشاره به آمار صادرات در کشور و استان اردبیل افزود: در دولت قبلی با مصوبهیی که حاصل تصمیمات یکشبه دولت وقت بود. ارز صادراتی را با قیمت ارز مبادلاتی تحویل دولت دادیم و صادرات کشور از این باب متحمل ضرر و زیان فراوان شد.
عضو هیات رییسه اتاق ایران اضافه کرد: در دولت دهم با یک تصمیم عجولانه صادرات کشور تحتالشعاع قرار گرفت. اما امروز دولت با تمام توان واستفاده از قانون محیط کسب وکار که بخشخصوصی را شریک تصمیمات خود میداند، توانست فضای صادرات را مهیا کرده و از وضعیت چهار سال نجات دهد. پیرموذن با بیان اینکه دولت تدبیر و امید احیاگر صادرات در سطح کشور بود، گفت: در حال حاضر با وجود برخی محدودیتهای بانکی گشایش اعتبار اسنادی صورت میگیرد.
رییس اتاق اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود توجه به تولیدات صادرات محور را مورد تاکید قرار داد وبیان کرد: در طول یک سال گذشته 5 واحد تولیدی در استان وارد جرگه تولید شده و توانستند 50 درصد آمار صادرات استان را ارتقا دهند اما با تمام این تفاسیر در سالهای گذشته در بحث محصولات صادرات محور فرصتها را از دست دادیم.
پیرموذن با بیان اینکه استان اردبیل نتوانسته از صندوق توسعه ملی بهره کافی را ببرد، افزود: این مشکل بزرگی برای تولید و صادرات استان است؛ چراکه صندوق توسعه ملی باید منطقهیی تعریف شده و در راستای کمک به استانهای کمتربرخوردار وارد عمل شود. به گفته او، این تنها مشکل این استان نیست، بلکه کل کشور با این مشکل دست به گریبان هستند که باید راهکاری در این راستا اندیشیده شود. پیرموذن با تقدیر از سیستم بانکی استان اردبیل در اعطای تسهیلات به واحدهای تولیدی اظهار کرد: بهرغم تلاش تمام بانکها در این راستا مصارف و منابع ما جوابگوی پرداخت تسهیلات در استان نیست. در کنار آن توسعه نامتوازن صنعت در کشور و بهره بانکی بیشتر سبب شده تا ما شاهد حضور کمتر سرمایهگذاری در بخشها و شهرستانهای محروم استان باشیم. عضو هیات رییسه اتاق ایران با تاکید بر اینکه نباید توسعه نامتوازن را در کشور شاهد باشیم، گفت: بهره بانکی در تهران با خلخال اردبیل یکی است و این رغبت سرمایهگذاران را از بین برده است. پیرموذن اذعان کرد: در استانهای بزرگ کشورهای اروپایی بهره بانکی نسبت به رشد مناطق تقسیمبندی شده، اما متاسفانه ما هنوز نتوانستیم این را نهادینه کنیم که استانهای کمتربرخوردار باید از مابهالتفاوت بهرههای بانکی استفاده کنند و در کنار آن از معافیت تامین اجتماعی که جزو مشوقهای سرمایهگذاری است بهرهمند شوند.
فضا برای اصلاحات اقتصادی وجود دارد
پایگاه خبری اتاق ایران «جراحی بزرگ اقتصاد» کلیدواژهیی بود که اوایل دیماه حسن روحانی، رییسجمهوری ایران در جمع روسای کمیسیونهای مجلس از آن استفاده کرد. اما این واژه بارها از سوی فعالان اقتصادی مورد تاکید قرار گرفته است. رییس اتاق بیرجند از ضرورت جراحی و اصلاح اقتصادی در ایران میگوید و از دلایل شیوع ناامیدی در میان فعالان بخش خصوصی بهدلیل ساختار نامطلوب اقتصادی. محسن احتشام، ادامه میدهد: در دولت دوازدهم امکان گفتوگو برای اصلاحات اقتصادی وجود دارد؛ رییس دولت خود به این اصلاح یا جراحی اقتصادی معتقد است. باید تمام ارکان اقتصادی دولت اراده اصلاح را داشته باشند، او میگوید: به اطراف خود نگاه کنید، با فعالان اقتصادی نظرسنجی را انجام دهید و ببینید آنها از چه گله دارند؛ عدهیی از محیط کسبوکار میگویند و عدهیی دیگر، از قوانین، از بروکراسی پیچیده و تودرتو؛ از عملکرد سازمان مالیات، تامین اجتماعی، بیمه، گمرک گله میکنند و از شاخصهای تاثیرگذار بر محیط کسبوکار ناراحتند. اما همه اینها را باید در یک مساله مشاهده کرد.
رییس اتاق بیرجند معتقد است: اقتصاد ایران از سالها پیش نیازمند تغییر اصلاحی اساسی بوده است تا به وضعیتی برسد که تمام اصول و قواعد آن شفاف و روشن باشد و تمام دستاندرکاران اقتصادی کشور با کمترین بروکراسی در فضایی برابر و یکسان به فعالیت بپردازند؛ اما این تغییر همواره به تاخیر افتاده است.» او ادامه میدهد: «حالا خیلی از فعالان اقتصادی امید کمتری به تغییر سریع شرایط دارند؛ اما باید همچنان روبهجلو گام گذاشت و به اصلاح راهکارها و ساختارهای اقتصادی اقدام کرد. به گفته احتشام، قبل از هر اقدامی، اقتصاد ایران به استراتژی و راهبرد منسجمی نیاز دارد؛ در سایه همین راهبرد منسجم و منظم است که میتوان امیدوار به تغییر درست و بهجا بود؛ وگرنه تغییرات سلیقهیی نمیتواند اقتصاد را به راه درست راهبری کند.
او این استراتژی منسجم را در برنامه پنجساله توسعه و برنامه بودجه جستوجو میکند و میگوید: برنامه ششم توسعه و بودجه سال 1397 به وجود نقدهایی که به آن شده است، میتواند راه را برای اقتصاد کشور در کوتاهمدت و بلندمدت نشان دهد. اگرچه یکی از بزرگترین مشکل اقتصاد ما عدم اجرای درست و بهموقع برنامهها است.
رییس اتاق بیرجند همچنین اخذ مالیات ارزشافزوده را یکی از سیاستهایی عنوان میکند که میتواند به اصلاحات اقتصادی کمک کند اما اجرای نادرست، آن را به مشکلی در اقتصاد ایران تبدیل کرد. او معتقد است: نظام مالیاتگیری ما با مشکلاتی مواجه است؛ مثلاً اگر مالیات ارزشافزوده باید به مالیات بر مصرف تبدیل شود تا بهراحتی کسانی که در حلقه نهایی کالا را برای استفاده خود تهیه میکنند، مالیات آن را نیز بپردازند و بهصورت آنلاین بهحساب سازمان امور مالیاتی واریز شود. عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با انتقاد از برابری در اخذ مالیات ارزشافزوده از همه کالاها و خدمات، تاکید میکند: تبدیل مالیات ارزشافزوده به مالیات بر مصرف هم میتواند جلوی بسیاری از نابسامانیهای فعلی را بگیرد و هم میتواند زمینه را برای مالیاتستانی بر مبنای عملی هموار کند بهگونهیی که فرضاً کالاهای اساسی معاف از مالیات مصرف باشند و کالاهای لوکس بیشترین مالیات را بپردازند.