صورتهای مالی جدید شرط بازگشایی بانکها
معاون بورس تهران با بیان اینکه تصمیم بانک مرکزی این است که نرخ بهره تسهیلات برای تامین مالی شرکتها در بازار سرمایه باید کاهش پیدا کند، گفت: پس از بررسی صورتهای مالی جدید برخی بانکها نسبت به بازگشایی نمادهای آنها تصمیمگیری میشود. روحالله حسینیمقدم با اشاره به نرخ سود و بهره تامین مالی در بازار سرمایه اظهار اشت: لزوما نرخ بهره و سود را بازار پول تعیین نمیکند و نمیتوان گفت تنها یک بخش از اقتصاد تعیینکننده نرخ بهره است. معاون بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه نرخ بهره را عرضه و تقاضا در عمومیت اقتصاد تعیین میکند، گفت: با توجه به سطح ریسک پذیرفته شده هر بخشی که جذابیت بیشتری داشته باشد، سرمایه به آن سمت هدایت میشود برای مثال اگر امروز به این نتیجه برسند که نرخ بدون ریسک بازار پول عدد بیشتری باشد این بازار جذابیت بیشتری پیدا میکند بنابراین، این عرضه و تقاضاست که تعیینکننده خواهد بود. وی افزود: این نرخ بهره که از سوی عرضه و تقاضا تعیین میشود بر اقتصاد بسیار تاثیرگذار است و نرخ تورم، ارز، متغیرهای اقتصادی و اجتماعی و... را تحت تاثیر خود قرار میدهد. به گزارش ایلنا، حسینیمقدم با تاکید بر اینکه نرخ سود در بازار سرمایه هم عمدتا از بازار پول گرفته میشود، اظهار داشت: در بازار پول نرخ بهره بدون ریسکی وجود داشته و سپردههای بلندمدت و کوتاهمدت یک عدد ثابتی را دریافت میکردند بنابراین، این عدد مبنای تصمیمگیری و محاسبات تمام افرادی است که در بازار سرمایه حضور دارند.
معاون بورس افزود: البته سرمایهگذاری هم که در بازار مسکن فعال است نرخ بدون ریسک خود را از بازار پول میگیرد و بنابراین نمیتوان گفت چه نرخی از بهره در اقتصاد میتواند نرخ دقیقی باشد. وی تاکید کرد: باید توجه داشته باشیم که آیا نرخ بهره تحت عنوان نرخ بهره بدون ریسک به همه قابل تسری است یا خیر. در حال حاضر بهطور اسمی نرخ 18درصد به عنوان نرخ بهره و در نهایت تسهیلات با سود 24 الی 25درصد پرداخت میشود. حسینیمقدم با تاکید بر اینکه در بازار سرمایه نرخ بهره تامین مالیها به سمت کاهش رفته است، اظهار داشت: سال گذشته نرخ بهره 31درصد بود اما امسال نرخ بهره موثر در بازار سرمایه به سمت 20درصد عقبگرد داشته است. وی ادامه داد: سیاستهای بانک مرکزی این است که نرخ سود در بازار سرمایه هم کاهش پیدا کند و با یک پریمیومی به نرخ تورم برسد. معاون ناشران سازمان بورس همچنین درباره توقف طولانی مدت برخی نمادها در بازار سرمایه گفت: در حال حاضر 11نماد توقف آنها طولانی مدت بوده که بخش عمده آنها بانکها هستند. قرار بر این بود که مجمع بانکها برگزار شود و صورتهای مالی جدید این بانکها مورد ارزیابی قرار بگیرد و بعد از طی این روندها میتوان درباره بازگشایی تصمیم گرفت.
حسینیمقدم درباره انتقال ریسک سرمایهگذاری به سهامداران با دستورالعمل جدید بازگشایی نمادها گفت: وقتی ناشری از طریق بازار سرمایه شریک میگیرد باید نسبت به آن تمام تعهدات را بهطور کامل انجام دهد. در حال حاضر هم با این دستورالعمل همین اتفاق میافتد و براساس دستورالعمل ناشر باید به سرمایهگذاران پاسخگو باشد. وی همچنین درباره علامتهایی که نشانگر هشدار برای خرید سهام از برخی شرکتها هستند، گفت: بهطور قطع این علامتها به سهامداران کمک میکنند که بدانند کدام ناشران به مقررات متعهد هستند و کدام یک نتوانسته به تعهدات خود عمل کند. این مقام مسوول تاکید کرد: برخی علامتها معنیدار است و یعنی در خرید سهام این شرکت ریسکی وجود دارد و شرکت گزارشهای مهم مالی را ارائه نکرده است، بنابراین ریسکی متوجه سرمایهگذار است اما درباره اینکه همه این علامتها باید یکسان باشد باید بیشتر بررسی شود.