وزیر نیرو: نیازمند تعریف مساله واحد آب هستیم
وزیر نیرو خواستار اجتناب از تقسیم مساله واحد آب شد و گفت: اگر عالمانه و با تدبیر و احساس مسوولیت مشترک به مسائل آب کشور پرداخته نشود، قابلیت کور کردن گرههای زیادی را در سطح جامعه خواهد داشت.
به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، «رضا اردکانیان» در جمعبندی نتایج نخستین اجلاس هماندیشی با متخصصان علوم آب و محیط زیست افزود: امروز در جهان به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک این باور وجود دارد که نوع مدلی که کشورها و حکومتها برای حکمرانی و حل و فصل مسائل آب انتخاب میکنند، به نوعی معرف سطح توسعهیافتگی آن دولتها بوده است. اردکانیان خاطرنشان کرد: ما این فرصت را داریم که همچنان از همان موضع انگشت گذاشتن بر ضعفهای یکدیگر حرکت کنیم و ترجیح ما در این باشد که مساله واحد آب به بخشهای مختلف تقسیم شود و در بخشهای مختلف به زیربخشهای متعدد و این تقسیمبندی به همین شکل ادامه پیدا کند. وی ادامه داد: با انتخاب این روش در شرایط حاضر با جمعیت 80میلیونی کشور با تقاضاهای وسیع و بدمصرفیهای گسترده در کشور گرفتاریهای بزرگتری در پیش روی ما خواهد بود و این مشکلات تاثیر خود را بر سایر شؤون اجرای امور و برنامههای توسعه و مدیریت کشور نشان خواهد داد.
وزیر نیرو گفت: اگر حرکتی را در سطح ملی به صورت نظاممند و با برنامه شروع نکنیم و توجه جدی به کمبود فرصت و زمان نداشته باشیم، شیوههای دیگر همچون افزایش بارشها و منابع مالی نمیتوانند مسائل ما را حل و فصل کنند. وی تاکید کرد: هر چه سریعتر باید با روشهای مختلف هم در مجموعه وزارت نیرو و هم در داخل سازمان دولت بین وزارت نیرو و سایر دستگاهها و هم در مجموعههای پژوهشی و تحقیقاتی و همچنین در ارتباط با سایر قوا و در صحنه افکار عمومی به سمت تعریف مساله واحد آب برویم و نباید ظرفیتهای ارزشمند خود را در شرایط حاضر بیش از این تقسیم کنیم. اردکانیان به بایدهای این بخش اشاره کرد و گفت: ما هر چه سریعتر باید قادر باشیم و بتوانیم در مقیاسهای محلی منافع موجود در این بخش را تعریف کنیم که اگر این امر صورت نگیرد، گفتوگوی ذینفعان به جلسات اصحاب دعوا تبدیل خواهد شد.
وی ادامه داد: اگر بنا باشد، نفع مشترکی تعریف شود به یقین هر یک از طرفین موضوع با دعوای خود در پی منافع خود وارد بحث خواهند شد و هیچ فضای امکانپذیر قابل ملاحظهیی ایجاد نخواهد شد. اردکانیان تاکید کرد: ما ناگزیر از این هستیم که در عین اینکه در سطح کلان ملی تفکر و برنامهریزی میکنیم باید در حوزههای کوچکتر در مقیاس استانها، زیربخشها و دشتها قادر باشیم راهحلهایی برای حل مسائل کوچک در سطح مناطق داشته باشیم که تحقق این امر نیز مستلزم توانمندی در تعریف نفع مشترک است؛ با نفع مشترک و بیان نفع مشترک است که میتوان مصرفکنندگان به ویژه در بخش کشاورزی را به پای میز همکاری کشاند.
وزیر نیرو از تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی به عنوان تصمیم هیات وزیران سخن به میان آورد و افزود: باید توان خود را به کار بگیریم تا این سازوکار جواب دهد، براساس همین سازوکار میتوانیم اختیاراتی را از سطوح ستادی به سطوح اجرا در استانها تنفیذ کنیم. وی بیان داشت: اگر ظرفیت برنامهریزی، تولید راهکار و آیندهنگری کافی وجود داشته باشد، در سطح استانها قادر خواهیم بود برخی مسائل کهنه را هر چه سریعتر حل کنیم.
اردکانیان یادآور شد: طی مدت کوتاه آغاز به کار دولت دوازدهم چهار دستگاه اجرایی وزارت نیرو، جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و همچنین سازمان محیط زیست موفق شدند که قالبی را برای 14 طرح استانی به رییسجمهور معرفی کنند و در یک توافق چهارجانبه خود را متعهد به همکاری مشترک در اجرای این طرحها کردهاند.
وزیر نیرو خواستار نزدیک شدن متخصصان علوم آب و محیط زیست به بخش کشاورزی کشور شد و افزود: اینگونه اجلاسها باید با مشارکت سایر بخشها ادامه پیدا کند؛ یکی از راهکارهای موثر و عرصههایی که ما تجربه نکردهایم، نزدیکتر شدن و همکاری نزدیکتر با بخش کشاورزی کشور چه در سطح سازمانی میان وزارت نیرو و جهاد کشاورزی و چه در سطوح بخشهای مختلف مربوط به تحقیق و پژوهش است. وی همچنین به پیشنهاد تاسیس مرکز ملی مطالعات آب اشاره کرد و افزود: در این زمینه نیازمند یک فعالیت متمرکز هستیم، بحثهای مرتبط با این موضوع نیز با سازمان برنامه و بودجه مطرح شده است اما برای اینکه فرصتی وجود ندارد که با سعی و خطا این امر بگذرد، نیازمند آن هستیم که این شکل جدید را با یک آسیبشناسی از وضعیت موجود شروع کنیم و در قالب یک کارگروه میتوانیم گامهای اجرایی رفتن به سمت مجهز شدن یک مرکز ملی برای آمار و اطلاعات پایه را به عنوان زیربنایی بسیاری از فعالیتها فراهم کنیم.