خروج صندوق بازنشستگی از ۳ هلدینگ
معاون اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری ضمن اعلام اینکه مجموعا ۱۱۴ شرکت مشمول طرح خروج از بنگاهداری خواهند شد، گفت: بهتدریج از ۳ هلدینگ صنعت و معدن، ساختمانی و غذا و دارو خارج خواهیم شد.
محمود شهشهانیپور با اشاره به تصویب پرداخت اعتبار ۵۰هزار میلیارد تومانی در بودجه ۹۷ برای تسویه بدهی دولت به صندوقهای بازنشستگی اظهار کرد: عمده این رقم مربوط به سازمان تامین اجتماعی است و سهم صندوق بازنشستگی در آن بالا نیست و شاید به سه تا چهار هزار میلیارد تومان برسد که در راستای رد دیون تا سال ۹۲ است. هرچند این دیون نیز به نرخ سالهای گذشته است و ارقام بهروز شده نیست. او افزود: علاقهمندی و تمایل ما به دریافت نقدی این رقم است، البته روشها متفاوت خواهد شد.
معاون امور اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری با بیان اینکه معتقدیم رقم واقعی مطالبات ما که طبق محاسبات اکچوال و به واسطه تصمیمات اتخاذ شده بیرونی چون افزایش حقوقهای بازنشستگی بدون تامین بودجه و برداشتهایی از صندوق در سنوات گذشته از سال ۱۳۵۴ برای صندوق بازنشستگی ایجاد شده باید به نرخ روز محاسبه شود، گفت: چنانچه سازمان حسابرسی محاسبات اکچوئری صندوق را بپذیرد، رقم مطالبات واقعی صندوق بسیار بالا خواهد بود و به بیش از چند هزار میلیارد تومان میرسد و بسیار قابل توجه است.
شهشهانیپور درباره سیاست خروج از بنگاهداری در دولت دوازدهم اظهار کرد: اکنون مکلف به خروج از مدیریت بنگاهداری هستیم، زیرا سهام خرد ریسکهایی دارد و نمیتوانیم حداکثر بازده را در مجامع آنها داشته باشیم. بنابراین از خرید و مدیریت سهام کلان منع شدهایم. بر اساس قانون برنامه پنجم و ششم توسعه، صندوقهای بازنشستگی مجاز هستند حداکثر تا ۴۰ درصد سهام یک شرکت را دارا باشند و سهم حداکثری در شرکتها نداشته باشند و بنگاهداری نکنند، بلکه سرمایهگذاری انجام دهند. ما از سرمایهگذاری منع نشدیم.
او افزود: رییسجمهور دستور داده از بنگاهداری خارج شویم و در همین راستا کارگروهی در وزارت رفاه تشکیل و سازوکار آن مشخص شده است. وزیر رفاه در راس این کارگروه است و هر هفته جلساتی برگزار میشود. در حال آمادهسازی بنگاهها برای کاهش تصدیگری هستیم. بنابراین از هرجا که بیش از ۴۰ درصد سهام داریم، همچنین از شرکتهایی که برای ما کم مزیت هستند خارج و سرمایهگذاری هایمان را به سمت موارد با مزیت بالاتر خواهیم برد.
معاون اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری ضمن اعلام اینکه مجموعا ۱۱۴ شرکت مشمول این طرح خواهند شد، گفت: از این تعداد بیش از ۵۶ مورد بالای ۴۰درصد سهام دارند و حق کنترل آنجا را داریم. مابقی هم مواردی است که ممکن است بالای ۴۰ درصد سهام داشته باشیم یا نداشته باشیم، ولی خارج از استراتژی ما باشند یا بازدهی پایینی داشته باشد.
شهشهانیپور افزود: بر این اساس میخواهیم در مزیتهای بازار سرمایه و هلدینگ مالی، هلدینگ انرژی شامل نفت و گاز و پتروشیمی و هلدینگ گردشگری باقی مانده و از مابقی خارج شویم. در واقع قصد داریم از سه هلدینگ دیگر صنعت و معدن، ساختمانی و غذا و دارو خارج شویم. البته خروج لزوما به معنای تعطیلی نیست بلکه ساماندهی میکنیم. یکی از شیوهها انحلال، یک شیوه دیگر ادغام یا فروش و واگذاری مدیریت است. چند شیوه پیش بینی شده و برای هر یک نقشه راهی در دست تهیه است.
او با اشاره به تشکیل جلسات منظم خروج از بنگاهداری در وزارت رفاه گفت: سیاست بهبود نظام بنگاهداری و ساماندهی هلدینگها ۱۰۰ درصد برای صندوق نافع است و شکی نداریم که باید پرتفوی خود را به سمت اقلام با مزیت ببریم و سرمایهگذاریهایمان پراکنده نباشد. معاون اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری ادامه داد: ترجیح میدهیم در چند جای با مزیت به صورت قوی حضور داشته باشیم. حفظ ارزش سهام و ارتقای آن برای ما حایز اهمیت بوده و اقدام مناسبی است.
شهشهانیپور درباره میزان سود شرکتهای صندوق بازنشستگی اظهار کرد: جمع پرتفوی بورسی و غیربورسی ما حدود ۱۶هزار میلیارد تومان است. قواعد جهانی میگوید ۷۰درصد تعهدات آتی یک صندوق باید از طریق مانده سرمایهگذاریها تامین شود، اکنون این رقم کمتر از یک درصد است و بالا نیست. به همین علت به بودجه دولت متکی هستیم و هرساله بازده سرمایهگذاریهای ما سهم اندکی از تعهدات همان سال را پوشش میدهد. اگر چه نسبت به مانده سرمایهگذاریهایمان بازده خیلی پایینی در قیاس با وضعیت کسب و کار فعلی و سایر صندوقها نداریم. میزان پوشش سرمایهگذاری ما در بودجه ۴، ۵ درصد است.