رشد ۶۸ درصدی مبادلات بازرگانی ایران و ایتالیا
بر اساس آمار منتشره از سوی گمرک ایران در هشت ماه اول سال جاری ۸۶۳ میلیون دلار کالا از ایتالیا وارد کرده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۸ درصد بیشتر شده است. این در شرایطی است که ایتالیاییها واردات کالا از ایران را ۳۲ درصد کاهش دادهاند. ایتالیا در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، شریک اول تجاری ایران است و کشورهای فرانسه و آلمان به ترتیب درمکانهای دوم و سوم قرار گرفتهاند.
مبادلات تجاری ایران و ایتالیا در سال 2017 با 68 درصد افزایش به دو میلیارد و 400 میلیون یورو رسیده که از این میزان یک میلیارد و 500 میلیون یورو واردات و 850 میلیون یورو صادرات بوده، این در حالی است که در 10سال اخیر در مبادلات دوجانبه تراز مثبت تجاری همواره به نفع ایتالیا بوده، اما طی دو سال گذشته با 200 درصد رشد به سود ایران مثبت شده است. همچنین صادرات به اروپا از 54/1میلیارد یورو در نیمه اول 2016 به 5میلیارد یورو در نیمه نخست 2017 رسید. مبادلات تجاری ایران و اروپا در نیمه نخست سال میلادی نشان از رشد 94 درصدی دارد. بر اساس گزارش پایگاه خبری کمیسیون اروپا، مبادلات تجاری ایران با اروپا به 9.9میلیارد یورو رسیده که این رقم در سال 2016، 5.1 میلیارد دلار اعلام شده بود.
بر اساس این آمار اعضای اتحادیه اروپا در نیمه نخست 2016 بالغ بر 1.54میلیارد یورو کالا از ایران وارد کردهاند که این رقم در نیمه نخست 2017 با رشد 224درصدی به 5میلیارد یورو رسیده است. همچنین صادرات اتحادیه اروپا به ایران در نیمه نخست 2017 نیز با رشد 37 درصدی روبهرو بود که بر این پایه به 4.9 میلیارد یورو رسیده است. اتحادیه اروپا در نیمه نخست سال 2016 بالغ بر 3.56 میلیارد یورو کالا به ایران صادر کرده است.
این گزارش میافزاید که آلمان نخستین صادرکننده به ایران و ایتالیا بزرگترین واردکننده از ایران در سه ماهه نخست 2017 در میان کشورهای اروپایی شناخته شدهاند. تا سال گذشته میلادی ایتالیا پس از آلمان شریک دوم تجاری ایران در اروپا بود. این در حالی است که در سال 2011 مبادلات تجاری بین ایران و ایتالیا از مرز تاریخی 7میلیارد یورو گذشت اما پس از اعمال تحریمها در سال 2013، به یک میلیارد و 200 میلیون یورو سقوط کرد.
احمد پورفلاح رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ایتالیا با بیان اینکه حجم تبادلات تجاری ایران و ایتالیا در سالهای گذشته در مرز 8 میلیارد یورو برآورد میشد اما این روند در چند سال گذشته با رکود چشمگیر به 1.4 میلیارد یورو کاهش پیدا کرد، اظهار داشت: ولی لغو تحریمها توانست پایانی بر روند کاهش تبادلات تجاری ایران و ایتالیا باشد.
وی در ادامه افزود: البته این ترمیم با توجه به برنامههای مورد نظر محقق نشد زیرا تحمیل فشارهای بینالمللی به کشورهای اروپایی درخصوص عدم برقراری امکان استفاده از سوئیفت برای ایران، امکان گردش پول بین دو کشور را با دشواری فراوان همراه کرد اما این فرایند کاهشی درچند ماه اخیر با همکاری چندین بانک درجه دو و سه ایتالیایی با بانکهای ایران تا حدودی برطرف شده است.
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ایتالیا با بیان اینکه ایتالیا به عنوان بزرگترین خریدار نفت ما در اروپا و شریک اول تجاری ما در اتحادیه اروپا و تنها کشوری است که تراز تجاری ما با آن مثبت بوده، عنوان کرد: نقل و انتقال پول، عدم بازگشایی سوییفت و عدم پذیرش السیهای ایران توسط بانکهای اروپایی سه مشکل اساسی گسترش روابط تجاری ایران و ایتالیا است.
پورفلاح تصریح کرد: بیش از آنکه کالا به ایران صادر کنند، واردکننده کالاهای ایرانی هستند، این در حالی است که بسیاری از زیرساختهای صنعتی و خطوط تولید ما را مثل صنایع فولاد، نفت، پتروشیمی و صنعت لوازم خانگی را ایتالیاییها پایهریزی، راهاندازی و تجهیز کردهاند.
وی با بیان اینکه ایتالیا در زمینه گردشگری و توریسم یکی از صاحبنامترین کشورهای دنیاست، گفت: در این زمینه هم میتوان برای گسترش صنعت توریسم کشور از تجربیات آنها استفاده کرد. ضمن اینکه این کشور درصنعت خودرو، صنعت مبلمان و دکوراسیون هم صاحب تجربه جهانی است.
پورفلاح عمده کالاهای صادراتی ایران به ایتالیا را بعد از نفت، سنگ، چرم، محصولات پتروشیمی، اتانول و پسته عنوان کرد و افزود: در حوزه زعفران نیز با وجود اینکه ایتالیا یکی از کشورهای صادرکننده در این زمینه است اما زعفران را از ایران خریداری میکند.