درآمدهای مردانه

۱۳۹۶/۱۲/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۸۶۸۶
درآمدهای مردانه

گروه گوناگون   این روزها، به بهانه روز جهانی زن، گزارش‌های بسیاری از بررسی وضعیت اجتماعی، سیاسی و آموزشی زنان در کشورهای مختلف منتشر شده است. در برخی از این گزارش‌ها، گفته شده، در بسیاری از کشورها، حتی کشورهای توسعه‌یافته، نگاه‌های سنتی و مردسالارانه به‌ زن‌ها وجود دارد و همین موضوع، منجر به نادیده گرفتن مهارت‌های آنها می‌شود. از طرفی، نگاه‌های سنتی و بی‌اعتمادی به توانایی زنان، تبعیض‌هایی در پرداخت دستمزد به زنان از سوی کارفرمایان شده است. به گفته بسیاری از تحلیلگران، از آنجا که مشاغلی که از سوی زنان انتخاب می‌شوند، در زمره مشاغل کم‌ارزش از دید کارفرمایان قرار دارند، این تبعیض به وجود می‌آید. براین اساس، در سال‌های اخیر، تلاش‌های بسیاری شده که با اتخاذ سیاست‌هایی در جهت استفاده بهینه از توانایی‌های تمامی افراد جامعه، نه تنها زنان، بلکه کارفرمایان و در نهایت دولت‌ها نیز سود ببرند. با این‌حال، همچنان شکاف جنسیتی به‌ویژه در کشورهای اروپایی وجود دارد. در تازه‌ترین گزارش‌ منتشر شده میانگین تفاوت دستمزد مردان و زنان در اتحادیه اروپا، حدود 16.2درصد اعلام شده است. براساس این گزارش که از سوی موسسه تحقیقاتی یورواستات، تفاوت درآمد مردان و زنان در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بررسی شده است. طبق این گزارش، بیشترین شکاف در پرداخت دستمزد، در کشورهای اتحادیه اروپا وجود دارد. آنطور که در این گزارش گفته شده در استونی، تفاوت درآمد مردان و زنان، حدود 25.3 درصد اعلام شده که این میزان تفاوت، استونی را در رتبه اول شکاف جنسیتی در اروپا قرار داده است. نکته قابل‌توجه این است که استونی به عنوان زنانه‌ترین کشور شناخته می‌شود. آنطور که در بسیاری از گزارش‌ها گفته شده در این کشور در مقابل هر 100 زن، 84 مرد وجود دارد. با توجه به این تفاوت چشمگیر در تعداد زنان و مردان، در سال 2013، نرخ بیکاری برای زنان 8 درصد -تنها یک‌درصد کمتر از مردان- اعلام شد. در این کشور، زنان بیشتر در مشاغل تمام وقت فعالیت دارند، اما با این‌حال، میزان درآمد آنها کمتر از مردان است؛ آنطور که گفته شده، زنان استونی معادل سه‌چهارم دستمزد مردان دریافت می‌کنند.

طبق این گزارش، تفاوت درآمد مردان و زنان در جمهوری چک، حدود 21.8درصد اعلام شده و براین اساس، این کشور رتبه دوم شکاف جنسیتی را بین کشورهای اروپایی به‌ خود اختصاص داده است. این آمار در حالی مطرح می‌شود که طبق آمار، شمار افراد تحصیلکرده در جمهوری چک در میان زنان، بیشتر از مردان بوده است. با این‌حال، با وجود افزایش فارغ‌التحصیلان زن در این کشور، مردان همچنان درآمد بیشتری نسبت به زنان دارند. آنطور که گفته شده، این موضوع به این دلیل است که زنان بیشتر در کارهایی مشغول به کار می‌شوند که میانگین دریافتی آنها پایین بوده و این در حالی است که مردان بیشتر در مشاغل مدیریتی به‌کار گرفته می‌شوند و درآمد آنها گاهی بیشتر از پنج برابر زنان است.

در این گزارش، آلمان نیز به عنوان سومین کشوری معرفی شده که تفاوت بسیاری در درآمد مردان و زنان وجود دارد. این در حالی است که در این کشور، جنبش‌های بسیاری برای برابری حقوق زنان و مردان صورت گرفته و زنان جوان آلمانی خود را شهروندانی همتراز مردان در جامعه امروز آلمان می‌پندارند. با این‌حال، تفاوت دستمزد مردان و زنان در این کشور، حدود 21.5درصد اعلام شده که این تفاوت در بریتانیا، به 21درصد و در اتریش، حدود 20.1درصد رسیده است. براساس بسیاری از گزارش‌ها، مبارزه با نابرابری دستمزد زنان با مردان در دستور کار دولت بریتانیا قرار گرفته و در این رابطه قانونی نیز به تصویب رسیده است. در این گزارش، فرانسه، اسپانیا و سوئد نیز در میان کشورهایی قرار دارند که همچنان میان دستمزد مردان و زنان تفاوت‌های قابل‌توجهی وجود دارد. آنطور که گفته شده، در سوئد، یک زن به‌طور متوسط، ۱۵درصد کمتر از یک مرد حقوق می‌گیرد.

آنطور که در ادامه این گزارش گفته شده، در میان کشورهای اروپایی، کمترین شکاف جنسیتی در لهستان، ایتالیا و رومانی وجود دارد. طبق این آمار، میزان تفاوت دستمزد مردان و زنان در این کشورها، حدود 5.2 تا 7.2درصد اعلام شده است.

همانطور که گفته شد، در سال‌های اخیر، تلاش‌های بسیاری برای برابری حقوق زنان و مردان در کشورهای مختلف شده است. براساس تازه‌ترین اخبار منتشر شده، تنها ایسلند توانسته قدم‌های ارزشمندی در تساوی دستمزد زنان و مردان بردارد. طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد ایسلند از نظر شاخص برابری جنسیتی رتبه اول را دارد. قانون جدیدی در این کشور به تصویب رسیده است که طبق آن دستمزد زنان و مردان باید در شرکت‌های خصوصی و دولتی با بیشتر از ۲۵ کارمند، مساوی باشد و شرکت باید این تساوی حقوق را ثابت کند؛ در غیر اینصورت جریمه می‌شود.