حذف موانع تعرفهای در تجارت
تعادل|
سکاندار وزارت صنعت، معدن و تجارت روز گذشته میزبان معاون نخستوزیر ازبکستان بود. از همین رو، در دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی، بازرگانی، علمی و فنی ایران و ازبکستان، چشمانداز تجاری دو کشور طی سالهای روبرو ترسیم شد. وزیر صنعت، معدن وتجارت، ضمن معرفی ظرفیتهای ایران در حوزههای مختلف برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری با ازبکها، به برخی از موانع پیش روی بین دو کشور نیز اشاره کرد. محمد شریعتمداری، بر رفع موانع بانکی وتجاری برای برقراری روابط تجاری از سوی دو کشور تاکید ورزید. البته متولی دستگاه صنعتی کشور، تحقق اهداف تجاری دوجانبه را نیازمند فراهمسازی زیرساختها دانست، که یکی از این زیرساختها مساله سهولت رفت و آمد است. زیرا به گفته او، چنانچه فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران و صاحبان سرمایه بتوانند به راحتی بین دو کشور به راحتی تردد کنند، آنها خودشان راه را باز خواهند کرد. از دیگر مسائل زیربنایی برای توسعه روابط در حوزه سند جامع تجارت از نگاه وزیر صنعت، تجارت آزاد است. چراکه برقراری تجارت آزاد تسهیلکننده روابط تجاری بین دو کشور است. در مقابل، معاون نخستوزیر ازبکستان نیز با تاکید بر اینکه موانع تجاری بین دو کشور زیاد است، خواهان خذف موانع با شیوههای جدید شد. این مقام تجاری ازبک در عین حال، تعرفههای بالای واردات را مانع صادرات برخی کالاهای تولید ازبکستان به ایران عنوان کرد، که خواستار تلاش دولتمردان ایرانی در راستای کاهش دیوار تعرفههای تجاری میان دو کشور شد.
روند تجارت با ازبکها
سیاست تعامل با همسایگان در کشورهای آُسیای مرکزی و منطقه سیاستی است که ایران طی دهههای اخیر ایران هم به اجرا گذاشته شده است. یکی از دستاوردهای تجاری ایران در تعامل با شرکای تجاری خود در منطقه را میتوان دستیابی حدود 52 میلیارد دلار درآمد نفتی در سال گذشته عنوان کرد. از آنسو، ۴۷ میلیارد دلار صادرات کالاهای غیرنفتی به بازارهای جهانی صورت گرفته است.
در همین راستا، وزیر صنعت، معدن وتجارت، در دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی، بازرگانی، علمی و فنی جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان، با اشاره اینکه همواره بین ایران با کشور دوست ازبکستان روابط بینظیری بوده، گفت: این را نمیتوان کتمان کرد که از زمان روی کارآمدن «شوکت میرزا اف» و حسن روحانی این روابط از روند رو به رشدی برخوردار بوده است. محمد شریعتمداری بیان کرد که از ملاقات اول دو رییسجمهور دو کشور نقشه راه جهش گونهیی را برای روابط دو کشور ترسیم کردهاند و ما مکلف به برداشتن قدمهای اساسی در این جهت هستیم.
حال به گفته این مقام دولتی، با محاسبه صدور و ورود خدمات مجموعه مبادلات ایران با سایر کشورها نزدیک به سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار است و طبیعتا ایران با چنین خصوصیاتی میتواند شریک تجاری خوبی برای ازبکستان باشد. وزیر صنعت در ادامه توانمندیهای ایران در حوزه صنعتی را برشمرد وگفت: در حوزه صنایع پتروشیمی پیشرفتهای خوبی به دست آوردهایم، که میتواند مورد بهرهبرداری همه همسایگان باشد و در حوزه تولید خودروهای سنگین سبک از حدود یک میلیون ۵۰۰ هزار دستگاه در سال عبور کردیم و در صنایع پایهیی مثل فولاد کشور ما در جایگاه بسیار خوبی در جهان است بطوری که خط تولید خودروهای ایرانی هم در بعضی کشورهای همسایه ایجاد شده و ایران در مجموع طی سالهای اخیر موفق شده، رشد منفی صنعتی خود را در سالهای گذشته به یک رشد مستمر تبدیل کند.
به گفته شریعتمداری، ایران نخستین تولیدکننده فولاد سنگین در دنیا است و در مجموع نزدک ۱۱۰ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد در کشور در ایران در حال اجراست. همچنین در زمینه تولید مصالح ساختمانی در حدود ۱۲۰ صنعت در کشور ما فعال است و در حوزه صنایع خانگی و برق و الکترونیک پیشرفتهای خوبی داریم و صنایع دارویی ایران امسال جایگاه بسیار خوبی پیدا کرده است. همچنین بنابه اظهارات شریعتمداری، 96 درصد مصرف داخلی داروی کشوری را در داخل تولید میکنیم و علاوه بر صادرات دارو به کشورهای همسایه، در کشورهای همسایه هم دارو تولید میکنیم.
شریعتمداری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پیشبینی صندوق جهانی پول از رشد اقتصادی ایران که بالای ۴ درصد گزارش شده، گفت: اینها همه افق مناسبی را نشان میدهد و گویای این است یک همکاری گسترده در مورد صدور و ورود کالا و صدورخدمات فنی و مهندسی در کشور مستقر کنیم. او در عین حال، یکی از مهمترین زمینههای توسعه همکاریهای را توسعه همکاریهای ترانزیتی بین ایران و ازبکستان، با توجه به موقعیت سوق الجیشی که هر دو کشور از آن برخوردار هستند، عنوان کرد. البته وزیر صنعت، چشمانداز بلندمدتی بین ایران و ازبکستان ترسیم کرد و بر رفع موانع برای برای برقراری روابط تجاری از سوی دو کشور تاکید ورزید. شریعتمداری، البته تحقق اهداف تجاری را نیازمند فراهمسازی زیرساختها دانست، که یکی از این زیر ساختها مساله سهولت رفت و آمد است که اگر فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران و صاحبان سرمایه بتوانند به راحتی بین دو کشور به راحتی تردد کنند، آنها خودشان راه را باز خواهند کرد. او همچنین با اشاره به مسائل زیربنایی برای توسعه روابط گفت: در حوزه سند جامع تجارت موضوع مهم تجارت آزاد مطرح است و برقراری تجارت آزاد تسهیلکننده روابط تجاری بین دو کشور است و این تصمیم هیچ منافاتی ندارد که ما برخی کالاها را از مجموع تجارت آزاد اسثتنا کنیم، اما با اجرای سند موافقنامه همکاریهای تجارت آزاد میتوانیم این روابط را گسترش داد. اگرچه این مذاکرات زمان بر است، ولی میخواهم در کمیسیون مشترک بین دو کشور به این توافق کلی دست یابیم که مذاکرات را در زمینه تجارت آزاد بین دو کشور آغاز کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت به روابط بانکی بین دو کشور اشاره وگفت: نمیخواهیم این روابط در حد افتتاح یک یا دو شعبه باشد بلکه خواهان بالاترین روابط بانکی بین دو کشور هستیم، زیرا برای شفافسازی مناسبات تجاری برقراری روابط شفاف تجاری لازم است.
شریعتمداری ادامه داد: با کشور دوست روسیه به جمعبندی رسیدهایم تا کارتهای بانکی ایرانیها در پوزهای مورد شناسایی بانکهای آنها به راحتی کار کند و همچنین کارتهای بانکی آنها در پوزهای مورد شناسایی بانک ایران به راحتی کار کند و با ترکیه هم در این زمینه در حال گفتوگو هستیم. وزیر صنعت به تسهیل همکاریهای گمرکی نیز اشاره و گفت: باید بتوانیم حمل و نقل کالا بین دو کشور را سهل کرد و امیدواریم در این سفر قدمهای خوبی در این زمینه برداشته شود.
او در مورد تاسیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ازبکستان گفت: درباره این موضوع حدود ۲۰ سال پیش صحبتهایی شده است و امیدواریم در این سفر بعد از ۲۰ مقدمات تشکیل اتاق بازرگانی مشترک بین دو کشور فراهم شود. وزیر صنعت، در ادامه به معرفی ظرفیتهای ایران در زمینه خدمات فنی و مهندسی، تولید مصالح ساختمانی از جمله سیمان، آجر و گچ، تولید ماشین الات کشاورزی و حوزه معدن پرداخت.
ایران؛ شریک مهم تجاری ازبکستان
اما از آنسو، معاون نخستوزیر ازبکستان، ایران را یکی از شرکای مهم تجاری ازبکستان برشمرد و حجم تبادل کالا بین دو کشور در سال گذشته میلادی را ۳۲۵ میلیون دلار عنوان کرد. «آچیلبای رحمت اف» در دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی، بازرگانی علمی و فنی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان در محل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: ما ایران را به عنوان همکار نزدیک و قابل اعتماد خود در منطقه میشناسیم و برقراری روابط در سطح مقامات عالی دو کشور در گسترش این روابط نقش بسیار مهمی دارد و ما در حال آماده شدن برای پذیرایی از رییسجمهور ایران در کشورمان هستیم. او اظهار کرد: با توجه به عواملی مانند موقعیت جغرافیایی دو کشور و حمل و نقل پیشرفته بینالمللی ما دارای امکانات و ذخایر کافی برای رساندن حجم مبادلات تجاری بین دو کشور تا 500 میلیون دلار هستیم. «رحمت اف» گفت: ما اعلام آمادگی میکنیم که فرآوردههای آماده نساجی از قبیل نخ، ابریشم، پارچه، کفش و کالاهایی مثل حبوبات، گردو، گندم، میوه و کالاهایی در خانواده صنایع نفت و پتروشیمی از قبیل پلی اتیلن و همچنین فرآوردههای صنایع ماشینسازی مانند انتقالدهندهها و ترانسفورماتورها و اتومبیلها سواری و باربری و فرآوردههای صنایع متالوژی و سایر کالاهای مورد نیاز بازار ایران را بدون توقف و سریع تحویل دهیم.
او در ادامه با اشاره به اینکه این کشور خواهان خریداری اجناس متنوعی از ایران گفت: ما خواهان خرید سالانه یک میلیون تن مواد خام نفت از ایران هستیم که در آینده به 3 میلیون تن میرسد. «رحمت اف» بیان با بیان اینکه موانع تجاری زیاد است و آمدهایم تا این موانع رابرداریم، گفت: ایران و ازبکستان هر دو کشورهای بزرگ و پرجمعیتی هستند و بنابراین باید با شیوههای جدید موانع را حذف کنیم و تا زمان ملاقات روسای جمهور دو کشور تمام مسائل و موانع حل شود. او در عین حال ترانزیت را ار یکی از زمینههای همکاری دو کشور دانست، که در سال گذشته حدود 911. 2 هزارتن بار میان دو کشور ترانزیت شد. «خوجایف» وزیر تجارت خارجی ازبکستان هم در این نشست گفت: ایران در جایگاه هشتم شرکای تجاری و بازرگانی ازبکستان قرار دارد و ما آماده چند برابر شدن گردش تجارت بین دو کشور هستیم. او بیان کرد که برقراری تجارت آزاد بین دو کشور بسیار مهم است و در این زمینه کارهای مشخص باید در زمینه عقد توافقنامه کامله الوداد انجام شود که این توافقنامه حتما منجر به تحکیم روابط تجاری بین دو کشور میشود و آمادگی خود را برای انعقاد قرارداد در ماه ژوئیه که روسای دو کشور در ازبکستان یکدیگر را ملاقات میکنند اعلام میکنیم. این مقام تجاری ازبک با بیان اینکه تعرفههای بالای واردات مانع صادرات برخی کالاهای تولید ازبکستان به ایران است، اظهار کرد: برای وارات گندم، حبوبات و نفت به ترتیب 45، 55 و 20 درصد تعرفه واردات تعیین شده است در حالی که قصد داریم در مذاکرات کنونی برای تحویل 100 هزارتن گندم و 5 هزار تن نفت به ایران مذاکراتی را انجام دهیم. او فزود: در آسیای خاور نزدیک تقاضا برای حبوبات ازبکستان بسیار زیاد است بطوریکه در سال گذشته 131 هزارتن حبوبات به کشورهای مختلف صادر شد و امسال قصد صادرات 200 هزار تن حبوبات را به کشورهای مختلف داریم. وزیر تجارت خارجی ازبکستان به توسعه سیستم بانکی بین دو کشور نیز اشاره کرد و گفت: در چارچوب کارگروه افای تی اف برای همکاری با جانب ایرانی دستورالعملهای مشخصی داده میشود و ما آماده هستیم تا پروژههای بانکی که با روسیه و ترکیه برقرار کردهایم در چارچوب این سازمان برقرار کنیم. در ادامه این نشست عظیم اف رییس گروه حقوق و پیمان وزارت امور خارجه ازبکستان در خصوص صدور ویزا گفت: این مساله در هنگام ملاقات وزرای خارجه دو کشور پیشنهاد شده بود و ما در خصوص این مساله قراردادی تنظیم کردهایم که براساس این قرارداد سه نوع ویزای تجاری، توریستی و مسوولان رسمی دولت در نظر گرفته شده است.