اخبار
شرط تحقق رشد 8 درصدی
پایگاه خبری اتاق ایران| غلامعلی فارغی میگوید: رشد 8 درصد برای کشور ما غیردستیافتنی نیست اما متاسفانه چون اقتصاد سیاسی کشور حاکم بر اقتصاد مالی و پولی است، در نتیجه نمیتوانیم به این رشد دست یابیم.
غلامعلی فارغی، رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق ایران معتقد است رشد 4 درصدی در سال 96 محسوس و کارساز نبوده است. او به «پایگاه خبری اتاق ایران» میگوید: اگر بخواهیم در اقتصاد نشاط ایجاد شده و بازارهای داخلی رونق بگیرند، باید به رشد بالای 6 درصد دست یابیم.
فارغی با بیان اینکه خرید و فروش مغازهها عید امسال نسبت به پارسال رونق کمتری داشت، ادامه داد: این امر حاکی از آن است که رشد اقتصادی 4 درصدی اثرگذار نبوده است. اگر سال آینده همین رشد 4 درصدی ثابت باشد جای شکر دارد، اما با اخبار منفی که از برجام و روابط بینالمللی به گوش میرسد احتمالا با کاهش شدید رشد مواجه خواهیم بود. رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق ایران با اشاره به پیشبینی تحقق رشد 8 درصدی در سال جدید گفت: برنامه توسعه بر اساس آرزوها نوشته میشود، اما رسیده به این آرزوها الزاماتی دارد. یکی از الزامات رسیدن به 8 درصد همسویی و هماهنگی بین سیاسیون و اقتصادیون است. رشد 8 درصد برای کشور ما غیر دستیافتنی نیست اما متاسفانه چون اقتصاد سیاسی کشور حاکم بر اقتصاد مالی و پولی است، در نتیجه نمیتوانیم به این رشد دست یابیم. شرط آن است که همسویی در کل عوامل نظام ایجاد شود. او ادامه داد: برای تحقق رشد 8 درصدی نیاز به چندین میلیارد دلار سرمایه وجود دارد. سرمایه لازم را داخل کشور نداریم و لذا باید از کشورهای خارجی جذب شود. اگر بتوانیم در منطقه آرامش و ثبات سیاسی به وجود آوریم، امکان جذب این سرمایه فراهم میشود و با تزریق آن به بدنه اقتصاد، حتما زمینه رشد اقتصادی فراهم خواهد شد.
غلامحسین شافعی، رییس اتاق ایران در دی ماه 96 پیشنهاد کرد تا نهادی فراقوهیی و مقتدر برای برونرفت از بحران اقتصادی کشور در بازه زمانی 5 تا 10 ساله تشکیل شود. فارغی با تاکید بر لزوم اجرایی شدن چنین تصمیمی بیان کرد: این نهاد باید بتواند تمام افکار را همسو با رشد اقتصادی کند. رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق ایران با اشاره به وضعیت بنگاههای اقتصادی این بخش در سال 96 گفت: کشاورزی توانست به رشد 4.5 درصدی برسد، اما خشکسالی موجود ممکن است در این زمینه ما را دچار پسرفت کند. رشد کشاورزی در سال 97 منوط به سیاستهای پولی و مالی است؛ اینکه آیا نرخ ارز نرخ واقعی خواهد بود یا دستوری تعیین میشود. در صورتی که نرخ بر اساس عرضه و تقاضا و به قیمت واقعی باشد، صادرات محصولات رونق خواهد یافت در غیر این صورت رشد به اندازه امسال هم نخواهد بود.
دلار هیجانی شده؛ همهچیز به نفع سوداگران است
ایسنا| نایبرییس اتاق بازرگانی ایران از عملکرد ارزی بانک مرکزی انتقاد کرد و گفت: افزایش قیمت دلار هیجانی است و در واکنش به نگرانی مردم نسبت به آینده اقتصادی کشور که با خرید ارز به دنبال حفظ نقدینگیشان هستند، ایجاد شده که شرایط را فقط به نفع سوداگری و سوداگران کرده است.
شیب صعودی قیمت دلار ادامه دارد و با التهابی که در بازار ارز به وجود آمده اکنون دیگر صرافیها و حتی دستفروشان ارز نیز دلاری نمیفروشند و میگویند «دلاری در بازار وجود ندارد». در این شرایط که قیمت دلار به ۵۸۵۰ تومان رسیده است اظهارنظرهایی درباره نحوه عملکرد بانک مرکزی صورت میگیرد که در یکی از آنها پدرام سلطانی با انتقاد از روش عملکرد بانک مرکزی به ایسنا گفت: روندی در حال، اتفاق افتاده پیش از این نیز به اجرا درآمده و انتقاداتی نسبت به آن وارد بوده است؛ یعنی اینکه مردم بخواهند جلوی در صرافیها صف بندند و بانک مرکزی با تزریق ارز بخواهد جلوی تقاضای بازار را بگیرد یعنی به نوعی دولت، تقاضای کسانی را که فعالیت تجاری و تولیدی ندارند را تامین کند که کار درستی نیست.
وی افزود: بانک مرکزی باید به جای توزیع دلار به شکل فعلی آنها را در اختیار مسافران، تاجران و افرادی که قصد عملکرد موجه دارند، بگذارد.
نایبرییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به صحبت برخی از افراد که «افزایش قیمت ارز را کمک به صادرات دانستهاند»، تصریح کرد: افزایش بدون توجیه قیمت ارز و فضایی که ایجاد شده است نه تنها به اقتصاد مولد کمک نخواهد کرد بلکه فقط به نفع سوداگری و سوداگران خواهد بود. سلطانی ادامه داد: شاید افزایش قیمت دلار به نفع برخی حوزهها مانند صادرات مواد معدنی خام یا صادرات محصولات کشاورزی در کوتاهمدت باشد ولی طبیعتا نگرانی که این شرایط برای شهروندان ایجاد میکند برای تولیدکننده نیز ایجاد خواهد کرد و ممکن است تولیدکنندگان دست به رفتارهای بزنند که برای حفظ ارزش کالاهای تولیدی مواد اولیه بیشتری را خرید و انبار کنند. وی با بیان اینکه صحبت درباره حبابی بودن قیمت دلار در شرایط فعلی چندان امکانپذیر نیست، گفت: از آنجاکه درآمدهای دقیق کشور در حوزه ارزی چندان مشخص نیست و قطعا داراییهای بانک مرکزی از موجودی بازار بسیار بیشتر است و از طرفی دیگر شرکتهای صادراتی بخش عمدهیی از درآمدهای ارزی خود را در حساب کشورهای دیگر نگهداری میکنند تا به علت مشکل تحریمها و انتقال پول به مشکل نخورند، نمیتوان جواب دقیقی به حبابی بودن قیمت دلار داد.
نایبرییس اول اتاق بازرگانی ایران در ادامه افزود: البته در شرایط فعلی و مقدار افزایش قیمتی که ارز داشته است، میتوان گفت که این افزایش قیمت هیجانی است و در واکنش به نگرانی مردم نسبت به آینده اقتصادی کشور است که تصمیم گرفتند با خرید ارز نقدینگی خود را حفظ کنند؛ این یعنی بخش عمدهیی از تقاضا اکنون توسط مصرفکنندگان غیر مولد ایجاد شده است. سلطانی همچنین در خصوص رویه به وجود آمده گفت: با توجه به اینکه جو روانی یکی از عوامل جدی رشد قیمت ارز است قطعا در صورتی که مردم نسبت به اتفاقات اقتصادی و وضعیت کشور نگاه مثبتتری پیدا کنند، از این واکنش هیجانی کم خواهد شد و بازار شرایط مشخصتری پیدا خواهد کرد. این فعال حوزه بازرگانی در خصوص واکنشهایی که بازار داخلی میتواند نسبت به پدیده افزایش قیمت ارز داشته باشد، گفت: قطعا اجناسی که وابستگی ارزی دارند افزایش قیمت خواهند داشت که موجه است و در مواردی دیگر نیز اجناسی که چندان وابستگی ارزی ندارند نیز به خاطر شرایط بازار اقدام به افزایش قیمت میکنند و در این فضا انبارش کالا با رشد مواجه خواهد شد.