کیفیت، رقابت و قیمت؛ پازل حمایت از تولید ملی
تولیدکنندهیی که محصول باکیفیتی را تولید میکند باید از فروش محصول خود با قیمتی واقعی و به دور از قیمتگذاری دستوری اطمینان داشته باشد، در غیر این صورت انگیزه او برای تولید بیشتر و باکیفیتتر کاهش مییابد و از این رو یکی از مسیرهای اصلی برای حمایت از کالای ایرانی به بورس کالا ختم میشود. به گزارش میزان، سید راضی نوری عضو کمیسیون کشاورزی عنوان کرد: با توجه به نامگذاری امسال به عنوان حمایت از کالای ایرانی از سوی مقام معظم رهبری، باید زمینهها را برای اقبال عمومی به سمت محصولات ایرانی مهیا کنیم؛ در این بین یکی از موارد اصلی در این زمینه، توجه به کیفیت است تا جایی که در صورت حمایت و برنامهریزی درست از تولید کشور، باید شرایطی مهیا شود که طی چند سال آینده تولیدکنندگان ایرانی از فروش سریع محصولات خود با قیمتی رقابتی مطمئن باشند. عضو کمیسیون کشاورزی عنوان کرد: در این زمینه دولت و مجلس باید مسیر را برای تولید بیشتر و باکیفیتتر هموار کنند که در این حوزه نیز جلوگیری از واردات کالاهای مشابه که تولید آنها در کشور مطلوب و باکیفیت است از مولفههای اصلی به شمار میرود.
نوری ادامه داد: موضوع بعدی، بحث قیمت محصولات است. اگر تولیدکننده ایرانی محصول با کیفیتی را تولید کند اما از فروش محصول خود با قیمتی واقعی و به دور از قیمتگذاری دستوری اطمینان نداشته باشد، بدون شک انگیزه او برای تولید بیشتر و باکیفیتتر کاهش مییابد؛ در این شرایط استفاده بیشتر از ظرفیتهای بورس کالا به میان میآید که دولت باید با ارائه مشوقهایی، نسبت به عرضه همه تولیدات قابل عرضه در بورس و حضور مصرفکنندگان در این بازار اقدام کند.
این نماینده مجلس گفت: بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ و کوچک امروز در بورس کالا اقدام به عرضه محصولاتشان میکنند که این محصولات، مواد اولیه برای تولید کالاهای نهایی و مورد مصرف جامعه است. از این رو کشف قیمتها در بورس کالا که بازاری شفاف و قابل رصد است، از ملزومات حمایت از تولید و کالای ایرانی به شمار میرود. به گفته وی، محصولاتی که در بورس کالا عرضه و معامله میشود، از نظر کیفیت دارای استانداردهای مشخصی هستند از این جهت نیز مصرفکنندگان از خرید و مردم از تولید کالاهای باکیفیت اطمینان پیدا میکنند. وی افزود: در همین راستا موضوع «رقابت» نیز در کشف واقعی قیمتها نهفته است به این ترتیب هموار کردن مسیر تولید کشور با مدیریت واردات کشور، جلوگیری از قاچاق و سوق تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به سمت بورس کالا برای معامله کالاها براساس منطق اقتصادی یعنی برمبنای عرضه و تقاضا و وجود رقابت و کیفیت، میتواند از مولفههای مهم تحقق شعار امسال باشد. این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در پایان به بحث عرضه پر حجم محصولات کشاورزی در بورس کالا اشاره کرد و گفت: طی چند سال اخیر رفته رفته شاهد شکلگیری مفهوم بورس کشاورزی در استانها هستیم که پس از عرضههای ذرت و جو کل کشور، از امسال گندم نیز با حجمی بالا در بورس عرضه خواهد شد. در واقع با توجه به شفافسازی قیمت، کوتاه شدن دست واسطهها و به نوعی نظارت بر روند عرضه و تقاضای محصولات، عرضه محصولات در بورس به نفع کشاورزان است و دولت نیز با حمایت از این موضوع میتواند به تدریج بر تعالی اقتصاد کشاورزی کمک نماید.