در شدیدترین دوره خشکسالی نیم قرن اخیر قرار داریم وزارت نیرو نمی‌تواند آب تولید کند، بلکه تنها می‌تواند آن را مدیریت و توزیع کند

۱۳۹۷/۰۱/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۰۰۶۹
در شدیدترین دوره خشکسالی نیم قرن اخیر قرار داریم
 وزارت نیرو نمی‌تواند آب تولید کند، بلکه تنها می‌تواند آن را مدیریت و توزیع کند

معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: با توجه به منابع آبی موجود، در حال تجربه کردن شدیدترین و نادرترین دوره خشکسالی نیم قرن اخیر هستیم.

به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، «هوشنگ حسونی‌زاده» سه‌شنبه 21 فروردین، در سالن جلسات هتل بوستان اهواز در جمع خبرنگاران رسانه‌های محلی و سراسری افزود: آخرین خشکسالی در سال 87-86 بوده که در آن سال 40درصد کاهش بارش داشتیم، امسال 50درصد کاهش بارش داریم. این کاهش بارش در استان‌های چهارمحال‌وبختیاری، لرستان، کهگیلویه‌وبویراحمد و مرکزی که برای ما تولید آب می‌کنند، 60درصد است.

وی تصریح کرد: 10 سال است که با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کنیم و سال به سال میزان بارش‌ها و آوردها به شدت کاهش پیدا کرده است.

حسونی‌زاده ادامه داد: در کنار این کمبودها، به‌دلیل تغییر اقلیم، گازهای گلخانه‌ای و... در جهان یک درجه سانتی‌گراد و در ایران دو درجه سانتی‌گراد افزایش دما رخ داده که در نتیجه هم تبخیرها زیاد شده و هم مصارف بالاتر رفته است.

وی خاطرنشان کرد: ما بایستی یک بازنگری اساسی در استفاده از منابع آب داشته باشیم و این تنها وظیفه وزارت نیرو و سازمان آب و برق خوزستان نیست. باید همه مصرف‌کننده‌ها از مردم تا دستگاه‌های مرتبط همکاری کنند.

معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان افزود: امسال میزان بارش‌ها در استان خوزستان با احتساب بارش‌های اخیر 147 میلی‌متر بوده، در حالی که براساس میانگین سال آبی نرمال می‌بایست این رقم در زمان کنونی به 291 میلی‌متر برسد. در مدت مشابه سال قبل میزان بارندگی در استان 203 میلی‌متر بوده است.

حسونی‌زاده اظهار داشت: میزان ورودی به مخازن سدها برای تامین آب مورد نیاز مصارف، 5.6میلیارد مترمکعب معادل 35درصد بوده که نسبت به طول آمار (16.5 میلیارد مترمکعب) 65درصد کاهش داشته است.

وی با بیان اینکه از مهرماه سال 1396 تاکنون به‌رغم کاهش ورودی‌ها سعی کرده‌ایم وضعیت کشت فعلی را مدیریت و تامین آب کنیم، خاطرنشان کرد: تمام تلاش‌ها در سازمان آب و برق خوزستان انجام شد تا به کشت‌ها از این حیث لطمه‌ای وارد نشود.

معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان با تاکید بر اینکه امسال حدود 12 میلیارد مترمکعب از حجم مفید مخازن سدهای استان خالی است، در رابطه با اولویت تامین آب بخش‌های مختلف گفت: در نیمه دوم سال آبی (فروردین تا پایان شهریور) اولویت‌ها بر تامین 100درصدی آب شرب مردم، تامین آب کشت‌های دائم مثل نخیلات، باغات و یونجه و تامین آب صنایع مرتبط با آب شرب و تولید مواد غذایی است.

تصمیم‌گیری برای آب باقی‌مانده از طریق تعیین اولویت‌ها از سوی جهاد کشاورزی و تصمیمات ستاد خشکسالی استان خواهد بود.

 وزارت نیرو نمی‌تواند آب تولید کند

 بلکه تنها می‌تواند آن را مدیریت و توزیع کند

«مصطفی شبه» معاون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نیز گفت: منابع آبی ما در سدها کفاف انرژی موردنیاز برنامه‌ریزی شده در شرایط عادی را نمی‌دهد و احتمالا امسال با کاهش تولید انرژی روبه‌رو می‌شویم.

وی افزود: خشکسالی در همه حوضه‌ها تاثیر گذاشته ولی در حوضه‌های کارون و دز در بخش‌های مختلف بسیار تاثیرگذارتر و شدیدتر بوده است.

شبه ادامه داد: هم‌اکنون در سد آسک که محل برداشت آب برای شهر هندیجان در انتهای حوضه زهره به‌شمار می‌آید، EC بالای 7000 میکروموس بر سانتی‌متر را تجربه می‌کنیم.

معاون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان، با اشاره به اینکه پارسال 320 میلیون مترمکعب به نخیلات شادگان آبرسانی شد، گفت: هم‌اکنون تنها 120 میلیون مترمکعب در مخزن سد مارون آب وجود دارد و دغدغه بزرگ کنونی سازمان آب و برق تامین آب نخیلات شادگان است؛ به شکلی که حتی اگر کشت در این منطقه طبق پیشنهاد ما به صفر برسد، باز هم نگران تامین آب هستیم.

وی با بیان اینکه در حوضه مارون نیز به شدت مشکل تامین آب وجود دارد، افزود: در بهبهان نیز بیش از 3000هکتار کشت دائم یونجه داریم که برای تامین آب آن هم با مشکل روبه‌رو می‌شویم.

معاون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان تاکید کرد: بیشتر این مشکلات در پایین‌دست به این دلیل است که در شهرستان‌های میانی، افراد و مسئولان تنها به منافع خود فکر می‌کنند و توجهی به شهرهای پایین‌دست نمی‌شود.

شبه، درخصوص بحث بیکاری کشاورزان و شاغلان در صنایع مختلف اظهار کرد: وزارت نیرو نمی‌تواند آب تولید کند، بلکه تنها می‌تواند آن را مدیریت و توزیع کند.

معاون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان در پاسخ به این شائبه که آب در مخازن سدها موجود است، اما سازمان آب و برق خوزستان از ارائه آن امتناع می‌کند، گفت: منابع آبی در عین حال که مصرف‌کنندگان و مشتریان سازمان آب و برق خوزستان را منتفع می‌کند، برای این سازمان درآمدزایی داشته و از محل آن درآمدها برای به‌روزرسانی، توسعه و سایر فعالیت‌های بخش آب و منابع آبی در استان هزینه می‌کند. بنابراین اگر آبی در دسترس باشد بهتر است آن را به مصرف برسانیم تا از عایدی آن بتوانیم برنامه‌های توسعه‌ای استان را به پیش ببریم.