: بورس ارز راه نیفتد، بازار سیاه ایجاد میشود
یک اقتصاددان میگوید: دولت چارهیی جز آنچه در مورد ارز تصمیم گرفت و اعمال کرد، نداشت ولی اکنون باید حلقه نقص سیاستگذاری خود را تکمیل کند.
اکنون میزان ارزی که در اختیار متقاضیان قرار میگیرد در شأن مردم نیست و پیشنهاد من این است که دولت بورس ارز راه بیندازد تا مردم بتوانند ارز مورد نیاز خود را از آن محل تامین کنند.
حیدر مستخدمینحسینی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: به نظر من تصمیم دولت درباره ارز لازم ولی کافی نبود. حتما باید حلقه نقص در حوزه سیاست ارزی هرچه سریعتر کامل شود. برای دولت در این مقطع راهی جز تصمیمی که برای آن گرفت، وجود نداشت. ناگزیر باید تصمیم آنی میگرفت و فرصتی مییافت که حلقه سیاستهای ارزی را کامل کرده و نقصی که اکنون وجود دارد را برطرف کند.
این اقتصاددان ادامه داد: اکنون برای سرمایهگذار داخلی و خارجی این شبهه وجود دارد که چه برنامهیی برای وضعیت ارز مد نظر دولت خواهد بود؟ اکنون درباره وضعیت ارز دو دیدگاه وجود دارد؛ ابتدا اینکه ارزی که در اختیار دولت است و از محل فروش نفت به دست میآید، باید برای فعالیتهای زیربنایی کشور لحاظ شده و این نفت نباید وارد حیطه بازار و توزیع بین فعالان اقتصادی شود. طبق این دیدگاه این ارز باید صرف جادهها، سیستمهای ریلی کشتیرانی و... هزینه شود. این دیدگاه همچنین مخالف ارز مسافرتی و دانشگاهی و... است.
او افزود: یک دیدگاه دیگر هم وجود دارد که میگوید ارزی که به دست دولت آمده باید در تامین کالاهای اساسی کشور و همچنین واردات کالاهای واسطهیی و سرمایهیی به کار رود. در کنار این، نظر دیگری هم وجود دارد مبنی بر اینکه بورس ارز شکل بگیرد و ارز مورد نیاز جامعه که ضروری نیست در آن بورس عرضه شود و تابع عرضه و تقاضا برای مصارف مردم برقرار شود.
مستخدمینحسینی بیان کرد: دقیقا حلقه نقص تصمیمات ارزی در کشور همین است. بانک مرکزی اخیرا گفته است مسافران مسافرت خود را عقب بیندازند؛ از نظر من این حرف درست نیست. چطور کسانی که از قبل تدارک سفر دیدهاند و ویزا گرفتهاند مسافرت خود را عقب بیندازند تا بانک مرکزی تصمیم بگیرد؟! دولت و بانک مرکزی نباید زمینهیی فراهم کنند که ایرانیانی که به سفر میروند با کمبود ارز روبهرو شوند. باید تصمیماتی گرفته شد که شأن مردم در شرایط فرامرزی حفظ شود. اکنون ارزی که تخصیص داده میشود، ممکن است برای هزینه هتل مسافران هم کافی نباشد؛ این مسافران چه باید بکنند؟ طبیعتا به بازار سیاه روی میآورند.
معاون وزیر اقتصاد اسبق توضیح داد: به نظر من با توجه به اینکه دولت نفت میفروشد و ارز آن را در اختیار دارد، میتواند آن را با هر قیمتی که میخواهد عرضه کند، اما در کنار آن برای ارزهای متفرقه که ضروری نیست، به جای اینکه مردم را به سمت فعالیتهای زیرزمینی بکشاند و به این ترتیب نیروی انتظامی را هم وارد عرصه کرده که با مردم درگیر شوند، بهترین کار این است که بورس ارز محدود راه بیندازد.
وی در ادامه سخنانش بیان کرد: اکنون گفته میشود حدود ۲۰میلیارد دلار ارز در خانهها وجود دارد؛ اگر بورس ارز ایجاد شود این ارز در آنجا ارائه شده و مردمی که به آن نیاز دارند از آن استفاده میکنند. اکنون میبینیم که سیاست سپردهگذاری ارزی مردم در بانکها چندان موفقیتآمیز نبوده است چون مردم هنوز به برنامههای اقتصادی دولت و بانک مرکزی اعتماد ندارند، بنابراین خوب است که دولت با ایجاد بورس ارز زمینه افزایش اعتماد را فراهم کند.
وی گفت: لازم است، تاکید کنم که اقدام دولت یکسانسازی نرخ ارز نبود. همین حالا ارز به صورت زیرزمینی با قیمتهای بالا عرضه میشود، در صورتی که در شرایط یکسانسازی چنین اتفاقی نمیافتد. مثل وضعیت ارز از سال ۱۳۸۱ تا۱۳۹۰ که در این سالها مردم به میزانی که نیاز داشتند با یک قیمت واحد ارز میگرفتند.
به گزارش ایسنا، به دنبال نوسانات شدید ارز در ابتدای سال ۱۳۹۷ دولت برای ارز نرخ ۴۲۰۰تومانی تعیین کرد، تصمیمی که رییسجمهور از آن ابراز ناخرسندی کرده و گفت به دنبال راه سوم برای حل مشکل ارز است.