بیش از هر زمان دیگری به گفتوگو نیاز داریم
دوسالانه «اقتصاد کشاورزی» کشور و بحث درباره اقتصاد و کشاورزی، که چالش عمده دولت است، بهانه معاون اول رییسجمهوری برای طرح «گفتوگو» بهمنظور حل چالشهای کشور بود: «به اعتقاد من کشور امروز بیش از هر زمان دیگری برای حل چالشها به گفتوگو نیاز دارد، باید با گفتوگو افقهای تازهیی در مسائل آنی و روزمره و آتی و بلندمدت بازکنیم.»
اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور با تاکید بر اینکه کشور بیش از هر زمان دیگری برای حل چالشها به گفتوگو نیاز دارد، گفت: امیداریم کنفرانس اقتصاد کشاورزی برای کشور دستاوردهای خوبی داشته باشد. چراکه در آن برای اقتصاد گفتوگو میشود.
او افزود: سه نهاد که امروز در این جمع حضور دارند یکی نمادی از تسریع در پیشرفت کشور یعنی دانشگاه به عنوان مغز متفکر و مسوول اصلی توسعه علم و تربیت نیروی انسانی است. در طرحهای توسعه کشور باید به دانشگاه توجه شود.
جهانگیری ادامه داد: نهادهای مدنی بدون تردید پای ثابت هر اقدام برای توسعه هستند و دولت و دستگاههای اجرایی.
معاون اول رییسجمهور افزود: گاهی ممکن است در نقش دولت برای توسعه زیادهروی شود به دلیل نقش پررنگ دولت این تصور ایجاد شود که دولت همهکاره است، اما واقعیت این است که دولت، نهادهای تخصصی و دانشگاهها به همراه یکدیگر باید یه چالشهاس پیش رو بپردازند. این مسوول با بیان اینکه در این راستا گفتوگو مهمترین راه پرداختن به این مسائل است، افزود: مهمترین پیام این کنفرانس هم این باید باشد که برای اقتصاد کشاورزی گفتوگو میشود و امیدواریم نتیجه آن در قالب یک تفاهم به اطلاع جامعه برسد.
جهانگیری اظهار کرد: به اعتقاد من کشور امروز بیش از هر زمان دیگری برای حل چالشها به گفتوگو نیاز دارد، باید با گفتوگو افقهای تازهیی در مسائل آنی و روزمره و آتی و بلندمدت بازکنیم.
او افزود: به همین دلیل تشکیل جلسات هم اندیشی علمی و تخصصی مانند امروز از جمله ضرورتهای حیاتی کشور است.
جهانگیری در ادامه با بیان اینکه امروز باید با همفکری به راهحلهای نو در حل مشکلات برسیم گفت: این بایدها، بایدهایی دلسوزانه از طرف کسی است که در جریان مسائل کشور است و میداند چه چالشهای بزرگی پیش روی کشور است. معاون اول رییسجمهور ادامه داد: امروز مسائل کشور دیگر تکبعدی نیست، برخی از مسائل به دلیل طولانی شدن پیچیده و چندوجهی شده است. جهانگیری اضافه کرد: مثلا اینگونه نیست که به مساله آب فکر کنیم که این مساله فقط یه یک بخش تعلق دارد.
او افزود: در این وضعیت وقتی به مسائل اصلی نگاه میکنیم متوجه میشویم که برجستهترین مسائل کشور سیاسی است. جهانگیری با بیان اینکه برای حل مشکلات باید به فهمی درست از مسائل و تفاهمی مشترک برای حل آن برسیم ادامه داد: در این مسیر حتما ابعاد سیاسی بیش از بقیه خود را نشان خواهد داد. معاون اول رییسجمهور اظهار کرد: در بخش اقتصادی نیز ما باید فهرستی از مسائل و مشکلات داشته باشیم، ما در این بخش چالشهایی جدی همچون بیکاری، سرمایهگذاری، معیشت مردم و... داریم.
آب و ریزگرد، مسائل جدی محیط زیست
وی افزود: در حوزه محیط زیست هم امروز ریزگردها و مساله آب به مسالهیی جدی تبدیل شده است. جهانگیری با اشاره به تهدیدهای جدید منطقهیی و بینالمللی تصریح کرد: هیچ کدام از این مسائل راهحل تک بعدی ندارد و برای حل آنها باید گفتوگو کرد تا راهحلی مورد اتفاق همه بخشها برای آن یافت. این مسوول با بیان اینکه سیاست یعنی افق جدیدی پیش روی جامعه باز کنیم اظهار کرد: با جامعهیی مایوس نسبت به آینده نمیتوان به سمت پیشرفت حرکت کرد.
جهانگیری در ادامه با بیان اینکه امروز عدهیی در کشور تلاش میکنند، شرایط و آینده کشور را بحرانی جلوه دهند، گفت: این مساله هم به اقتصاد هم به سیاست و هم به اجتماع لطمه وارد میکند و هزینه حل مشکلات را بالا میبرد.
او ادامه داد: کشورها تلاش دارند مشکلات بزرگ خود را کوچک کنند، اما در کشور ما برخی به خاطر رقابت سیاسی سعی میکنند مشکلات کوچک را بزرگ جلوه دهند. این مسوول افزود: امروز جریان مخالف نظام جمهوری اسلامی که همواره به دنبال براندازی بودهاند سعی دارد به جامعه این موضوع را القا کند که جامعه دولت ندارد و بیدولتی را به مردم القا کند.
جهانگیری اظهار کرد: من با صراحت میگویم امروز کشور بیش از آنکه با مشکلات روبرو باشد با بزرگنمایی مشکلات روبروست و بزرگنمایی مشکلات به دستور کار همه کسانی که میخواهند به ایران ضربه بزنند و از حاکمیت قانون نگران هستند، تبدیل شده است.
معاون اول رییسجمهور ادامه داد: هیچ کشور مقتدری نیست که در مقطعی با مشکلات مواجه نباشد، امریکا، اروپا و شرق آسیا هم در مقاطعی مشکلات داشتهاند. او افزود: بنابراین مشکلات اجتماعی و اقتصادی هیچ ملتی را متزلزل نمیکند آن هم ملتی چون ایران که از حوادث بزرگ سربلند بیرون آمده است. جهانگیری اضافه کرد: آن چیزی که موجب آسیب زدن به یک ملت میشود تخریب و تضعیف سرمایههای اجتماعی و امید مردم نسبت به آینده است. او اظهار کرد: ما برای عبور از چالشهای پیش رو باید با وحدت و انسجام با مشارکت همه ذینفعان برای یافتن راهحل گفتوگو کنیم.
جهانگیری با بیان اینکه امروز کشور قادر است مسائل و مشکلات خود را حل کند، گفت: عملکرد چند سال اخیر نشان از ظرفیت بالای کشور برای حل مشکلات دارد.
او از فضایی که پیشتر علیه ایران و ایرانی در جهان درست شده بود گفت و اظهار کرد: در چنین شرایطی ما پشت میز مذاکره نشستیم و در مقابل همه قدرتها از منطق خود دفاع کردیم.
برجام نمایانگر قدرت ایران بود
جهانگیری افزود: برجام از این منظر نمایانگر قدرت ایران بود، حال هم که امریکا میگوید در این توافق کلاه سر ما رفته است. معاون اول رییسجمهور ادامه داد: ما به توافقی رسیدیم که حز افتخارات دیپلماسی دنیاست و امروز بزرگترین قدرت دنیا فریاد میزند که آن را قبول ندارد، اینکه آنها با این توافق چه کار کنند با خودشان است ولی کشوری که اینگونه عمل کند باید افراد سادهلوحی باشند که بپذیرند با چنین کشوری وارد گفتوگو شوند. جهانگیری افزود: ما برای اداره کشور در همه شرایط آمادگی و برنامه داریم، این شعار نیست و این برنامههای تنظیم شده را اجرا خواهیم کرد ولی برای آنها روسیاهی در تاریخ ثبت خواهد شد. او اظهار کرد: ما در دوران تحریم یک میلیون و در برخی مواقع کمتر از یک میلیون بشکه نفت در روز میفروختیم اما در همان زمان موفق شدیم رشد اقتصادی را مثبت کنیم و تورم را کاهش دهیم.
وی افزود: در آن شرایط جهتگیری توسعه اقتصادی را در مسیر درست قرار دادیم. جهانگیری با بیان اینکه امروز هیچکدام از شاخصهای اصلی اقتصاد کشور نگرانکننده نیست افزود: ما در سال ۹۶ پس از یک دوره پنج ساله رشد منفی سرمایهگذاری این رشد را مثبت کردیم، در این سال رشد اقتصادی کشور نیز به مثبت چهار و نیم درصد رسید.
او ادامه داد: در میزان برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی امروز ما کمی بیشتر از قطر برداشت میکنیم. جهانگیری با بیان اینکه ما در بخش آب و خاک هم کارهای مهمی انجام دادهایم گفت: با یک تصمیمگیری در بخش آب استانهای غربی هشت میلیارد دلار سرمایهگذاری کردیم، تونلی به طول ۴۵ کیلومتر را تکمیل کردیم که با آن چند وقت دیگر دشتهای کرمانشاه و ایلام زیر کشت خواهد رفت. وی افزود: کار بزرگ دیگر سرمایهگذاری یک و نیم میلیارد دلاری براب تسطیح و آبرسانی به ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان است، در دشت سیستان به ۴۶ هزار هکتار از اراضی با سیستمهای مدرن آبرسانی شده است.
جهانگیری گفت: اینها نشان میدهد که کشور ظرفیت انجام کارهای بزرگ را دارد فقط برای انجام آنها به اتحاد نیاز است.
اودر بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع کشاورزی اشاره و اعلام کرد: طی شش دهه گذشته اهدافی که برای بخش کشاورزی تعیین شده تکرار شده است. جهانگیری افزود: افزایش بهره وری که امروز هم مهمترین مساله در دستور کار است و ارتقاء امنیت غذایی از جمله این اهداف است. او ادامه داد: در بحث امنیت غذایی خوشبختانه ما در تولید گندم خودکفا شدهایم در تولید شکر نیز امسال به واردات نیازی نخواهیم داشت یا اگر نیاز داشته باشیم بسیار اندک خواهد بود.
جهانگیری در پایان به مشکلاتی که در روستاهای کشور وجود دارد نیز اشاره و اعلام کرد: ما در دولت یازدهم به ۱۱ هزار و ۵۰۰ روستا گازرسانی کردیم تا جمعیت روستایی برخوردار از گاز از ۵۵ درصد به ۸۶ درصد برسد اما با وجود این جمعیت همواره از روستا به سمت شهر میآید.