اقتصاد‌هایی بر پایه توریسم

۱۳۹۷/۰۲/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۱۸۴۳

گروه گوناگون|

در سال‌های اخیر، اقتصاد گردشگری رشد جهانی قابل‌توجهی داشته است؛ این در حالی است که با توجه به افزایش حملات تروریستی، بی‌ثباتی سیاسی، بلایای طبیعی و... نگرانی‌های بسیاری برای صنعت گردشگری ایجاد شده بود. با این‌حال، با توجه به میزان تاثیر گردشگری بر اقتصاد جهانی، سازمان ملل سال ۲۰۱۷ را به عنوان سال جهانی گردشگری پایدار برای توسعه معرفی کرده است. آنطور که گفته شده تاکنون حدود 300 میلیون شغل مرتبط به گردشگری در جهان ایجاد شده و تا سال 2027، به 400 میلیون شغل خواهد رسید.

آنطور که در تازه‌ترین گزارش‌های کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی منتشر شده، صنعت گردشگری، علاوه بر ایجاد اشتغال، درصد قابل‌توجهی از تولید ناخالص داخلی کشورها را نیز به خود اختصاص داده است. طبق آمار منتشر شده، بیشترین سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی، به اسپانیا اختصاص دارد. آنطور که گفته شده، در این کشور حدود 11درصد از GDP مربوط به صنعت گردشگری است. براساس بسیاری از گزارش‌های منتشر شده، درآمد اسپانیا از بخش گردشگری، به‌طور سالانه در حال افزایش است. در سال 2017، حدود 82 میلیون گردشگر جذب اسپانیا شده و این موضوع، اسپانیا را به دومین کشور پربازدید در جهان تبدیل کرده است. گردشگری در پرتغال نیز اهمیت قابل‌توجهی دارد. آنطور که گفته شده، در این کشور، صنعت گردشگری، حدود 9.2 درصد از GDP را به خود اختصاص داده است.

طبق بسیاری از گزارش‌های منتشر شده، جاذبه‌های طبیعی و تاریخی، مکزیک را نیز به یکی از مقاصد محبوب گردشگری تبدیل کرده است. طبق گزارش‌های منتشر شده، صنعت گردشگری در مکزیک، یکی از عوامل مهم در اقتصاد به شمار می‌رود. براساس آمار، سالانه حدود 8.6 درصد از تولید ناخالص داخلی در این کشور، به صنعت گردشگری اختصاص دارد. همچنین، گردشگری در ایسلند، حدود 8.4 درصد از GDP را به خود اختصاص داده است. هرچند که طبق بسیاری از گزارش‌ها، فرانسه یکی از جذاب‌ترین مقاصد گردشگری به‌شمار می‌رود اما در میزان سهم گردشگری در GDP رتبه پنجم را به خود اختصاص داده است. طبق تازه‌ترین آمار، در سال گذشته میلادی، سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی فرانسه، حدود 7.1 درصد اعلام شده است. آنطور که گفته شده، با توجه به حملات تروریستی پاریس در سال 2015، آمار ورود گردشگران خارجی به فرانسه، همچنان سیر صعودی داشته و در حال افزایش است. هرچند که طبق گزارش‌های منتشر شده، در سال 2015، تعداد گردشگران فرانسه با 2میلیون نفر کاهش به 83میلیون نفر رسید که تاثیر اقتصادی ملموسی را به فرانسه وارد کرد.

یونان، ایتالیا و ترکیه نیز در فهرست کشورهایی با بیشترین سهم گردشگری بر GDP، رتبه‌های ششم تا هشتم را به خود اختصاص داده‌اند. این در حالی است که در سال‌های اخیر بحران اقتصادی گریبانگیر یونان بوده و ترکیه نیز، دچار ناآرامی‌های داخلی بسیاری شده است. آنطور که در این گزارش گفته شده، در کشورهایی مانند آلمان و ژاپن که به تولید و صنعت متکی هستند، گردشگری تاثیر محسوسی بر اقتصاد آنها ندارد. طبق گزارش‌های منتشر شده، سهم گردشگری آلمان در GDP، حدود 3.9 درصد بوده و در ژاپن نیز، این سهم به 1.9 درصد می‌رسد.

بسیاری از گزارش‌ها در سال گذشته میلادی، حاکی از آن بود که حمله تروریستی در لندن می‌تواند شمار گردشگران خارجی این شهر را تا ۳۰ درصد کاهش دهد. به گفته بسیاری از تحلیلگران در سال 2016، لندن پس از حملات تروریستی در «وست‌مینستر» همچنان عملکرد خوبی در جذب گردشگر خارجی داشت، چرا که این سفرها از پیش رزرو شده بود، اما حمله اخیر در لندن می‌تواند تا ۴ و ۵ ماه آینده گردشگری پایتخت را با افول مواجه کند. هرچند که به‌طور کلی، سهم گردشگری در تولید ناخالص ملی این کشور قابل‌توجه نیست.

 در استرالیا، امریکا و کانادا نیز، گردشگری

3.2 تا 2 درصد از GDP را به خود اختصاص داده است. سهم صنعت گردشگری لهستان نیز در GDP این کشور، حدود 1.2 درصد اعلام شده است.