آغاز عملیات اجرایی ۳۸۲ پروژه بازآفرینی شهری

۱۳۹۷/۰۳/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۲۴۰۳

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با تشریح جزئیات مصوبه ۲۳ ماده‌یی ستاد ملی بازآفرینی شهری که شامگاه یک‌شنبه در هیات دولت به تصویب رسید، اعلام کرد که طی سه ماه اخیر قرارداد ۳۸۲ پروژه بازآفرینی شهری در نقاط مختلف کشور امضا و آغاز شده است.

به گزارش ایسنا، هوشنگ عشایری دیروز در یک نشست خبری اظهار کرد: خوشبختانه جریان‌سازی در خصوص بازآفرینی شهری آغاز شده است. مسوولان هم به جهت اقبال عمومی، بیشتر مورد توجه قرار داده‌اند. روحانی از روزی که به این موضوع ورود کردند، تاکید بر این داشتند که مساله بافت‌های ناکارآمد شهری به خصوص در بحث مسکن حل و فصل شود. وی افزود: بعد از نشست خبری چند روز گذشته که موضوع بازآفرینی شهری تبیین شد، تاکید بر این بود که ابزارهای مالی این طرح تهیه شود. در روزهای اخیر موضوع بازآفرینی شهری در ستاد ملی بازآفرینی شهری مطرح شد. تیمی که برای این منظور تشکیل شده منسجم است و بزرگ‌ترین مزیت این بخش آن است که همگرایی خوبی در کارگروه شکل گرفته است. خواسته‌های ما شاید خیلی ایده‌آل‌گرایانه بود ولی به خوبی استقبال شد. رویکرد اصلی این برنامه مردم‌محوری است.

عشایری با اعلام این خبر که ظرف سه ماه مصوبه ۲۳ ماده‌یی تدوین و به دولت تقدیم شد، گفت: نزدیک به ۶۰۰-۷۰۰ نفر ساعت روی این موضوع بحث و تبادل نظر صورت گرفت. خروجی‌های اصلی این ۲۳ ماده تاکید بر مشارکت مردم است. موضوع دیگر اینکه طرح و برنامه از طرف تسهیل‌گرانی از جنس مردم انجام شود. متولی اصلی اجرای برنامه، توسعه‌گران هستند. مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، ارکان دیگر را دولت و شهرداری دانست و افزود: وظیفه این دو رکن آن است که خدمات روبنایی و زیربنای را بر عهده بگیرند. در این خصوص مصوبه‌یی گرفته شد که ۱۵۰۰میلیارد تومان از محل بودجه عمومی دولت برای تامین خدمات عمومی روبنایی و زیربنایی در اختیار برنامه قرار گیرد. در خصوص شهرداری‌ها هم مصوب شد اگر شهرداری‌ها ۳۰درصد روی معابر هزینه کنند ۷۰ درصد دولت ورود خواهد کرد. البته دولت نمی‌تواند به شهرداری تکلیف کند بلکه ابزار تشویقی ارائه می‌کند. این ۷۰درصدی که دولت می‌آورد در واقع همان مشوق است. وی ادامه داد: بخش دیگر به شتاب‌دهی برنامه مربوط می‌شود. برای اینکه برنامه سرعت بگیرد تمام اراضی دولتی واقع در بافت در اختیار مردم قرار می‌گیرد. به گفته عشایری، اگر توسعه‌گران وارد این برنامه شدند همه دستگاه‌های دولتی باید اراضی خود را در اختیار برنامه قرار دهند. نامه‌یی که آقای جهانگیری به همه وزرای کابینه ابلاغ کردند که زمین‌های خود را در اختیار بگذارید از تهران شروع شده و به تمام استان‌ها ابلاغ شده است. بنده هم هر هفته به استان‌ها سفر می‌کنم و گزارش می‌دهم که کدام استان در کدام محله اراضی خود را در اختیار این برنامه قرار داده است. مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری تصریح کرد: توسعه‌گران اگر وارد این موضوع شوند ما در حمایت از این قضیه دو نوع تسهیلات در اختیار قرار می‌دهیم؛ یکی در مدل تقاضاست که در تسهیلات مسکن یکم سود تسهیلات را به ۸درصد رساندیم. دیگری در خصوص عرضه است که از تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۳۹۷ و صندوق توسعه ملی منابعی تجمیع می‌شود و در اختیار بانک قرار می‌دهد. بانک نیز به همان میزان در این موضوع سرمایه‌گذاری می‌کند و سرجمع بابت هر واحد ۵۰ میلیون تومان در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهد تا ظرف مدت حداکثر دو سال اقدام به ساخت و ساز کنند. وی گفت: بانک عامل برای خرید، بانک مسکن است ولی بانکی که تسهیلات توسعه‌گران را پرداخت می‌کند هنوز توسط بانک مرکزی مشخص نشده که در آینده اعلام می‌شود. عشایری، بزرگ‌ترین حسن این طرح را یارانه‌های مستقیم دانست و گفت: طی ۱۵ سال گذشته چه در مسکن مهر و چه در بافت‌های فرسوده ما وام با یارانه مستقیم می‌دهیم. اشتباه قبلی این بود که یارانه مستقیم در اختیار افراد قرار می‌گرفت و باعث سوءاستفاده می‌شد اما حالا وام را به سپرده گذاران می‌دهیم. الان در مسکن یکم بیش از ۴۰۰ هزار نفر سپرده‌گذاری کرده‌اند و سودی هم دریافت نمی‌کنند. یعنی برای این موضوع ترغیب شده‌اند. یکی از ابزارهای تشویقی آن است که تمام معافیت‌ها و شرایط ویژه‌یی که در قوانین کشور طبق مصوبه مجلس مشمول مناطق محروم می‌شود در طرح بازآفرینی هم شامل می‌شود. وی خبر داد: در حال حاضر قرارداد ۳۸۲ پروژه را منعقد کرده‌ایم و این فعالیت طی سه ماه اخیر آغاز شده است. بخش واگذاری اراضی دولتی هم در ۲۱ شهر کلید زده شده که شامل ۲۱ محله می‌شود و به‌طور نسبی در تمام استان‌ها اجرا می‌شود.

عشایری 7منطقه شهر تهران از جمله ۱، ۱۲، ۱۳، ۱۶، ۱۸ و ۱۹ را هدف برنامه ملی بازآفرینی شهری عنوان کرد.