راهاندازی سامانه مذاکره ادغام و تملیک
مراسم راهاندازی سامانه «مذاکره ادغام و تملیک» با هدف واگذاری سهام شرکتهای دولتی و خصوصی در فرابورس ایران برگزار شد. بر این اساس این سامانه به تازگی در بازار سوم فرابورس ایران راهاندازی شده و اطلاعات 64شرکت اعم از شرکتهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی نفت، بنیاد تعاون ناجا، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی(شستا) و بانک سپه برای واگذاری سهام روی این سامانه قرار گرفته است. به گزارش سنا به مناسبت راهاندازی سامانه «مذاکره ادغام و تملیک» با هدف واگذاری سهام شرکتهای دولتی و خصوصی نشستی با حضور امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران و مرتضی لطفی، مدیرعامل شرکت شستا در فرابورس ایران برگزار شد. این سامانه به عنوان یک بازار مذاکره و بازاریابی میان خریداران عمده و فروشندگان سهام شرکتها شرایطی را فراهم کرده تا توسط آن سازمانهایی از قبیل سازمان خصوصیسازی، بانکها، موسسات و نهادهای عمومی، سازمان تامین اجتماعی و... کل فهرست قابل واگذاری سهام شرکتهای زیرمجموعه خود را با مشخصات آنها در اختیار فرابورس ایران قرار دهند تا پس از آنکه خریداران احتمالی آنها مشخص شد، امکان آگهی و در نهایت عرضه آن وجود داشته باشد و در کل فرآیند واگذاری سهام شرکتها از این طریق بیش از گذشته تسهیل شود.
امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران در این نشست گفت: اکنون شاخص فرابورس به عدد ۱۱۰۷ رسیده و در هفتههای اخیر آیفکس 5/۳درصد رشد داشته است. از ابتدای سال تاکنون نیز ۷۳۰۰میلیارد تومان معامله داشتهایم و ۲درصد رشد ارزش معاملات را نسبت به سال گذشته شاهد بودهایم. مدیرعامل فرابورس ایران به راهاندازی سامانه «مذاکره ادغام و تملیک» اشاره کرد و ادامه داد: سامانه مذاکره ادغام و تملیک بروکراسی ندارد و به ارتقای شفافیت کمک خواهد کرد. طبق دستور وزیر اقتصاد قصد داریم با استفاده از این سامانه بروکراسی، فرآیند عرضه سهام در فرابورس را حذف کنیم. وی افزود: در این سامانه اهلیت خریداران بسیار مهم و حیاتی است و خریدارانی که سابقه محکومیت مالی و فساد اقتصادی یا بدهی معوق دارند، اجازه ورود به شرکتها را نخواهند یافت. هامونی به شرکتهای ثبت شده در این سامانه اشاره و بیان کرد: بنیاد تعاون ناجا ۲۱شرکت را وارد سامانه مذاکره ادغام و تملیک کرده و تاکنون ۵ شرکت آن وارد قرارداد شده است. مدیرعامل فرابورس ایران درخصوص بازار سوم فرابورس که بستر سامانه مذاکره ادغام و تملیک است، گفت: بازار سوم، بازار عرضههای عمده و یکجای شرکتهاست و سهامداران خرد در این بازار حضور ندارند؛ بر این اساس خریداران از مشاورههای حقوقی، مالی و اقتصادی بهرهمند خواهند شد. وی افزود: قرار است سامانه مذاکره ادغام و تملیک به نحوی توسعه یابد که در نهایت تحت عنوان یک تابلو مستقل عمل کند.
خروج از 95 شرکت در سال 97
در ادامه مرتضی لطفی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی(شستا) که اطلاعات 38شرکت زیرمجموعه خود را برای واگذاری سهام روی این سامانه قرار داده است، عنوان کرد: برنامهریزی کردهایم که از حدود ۹۵شرکت کم بازده، زیانده و کوچک مقیاس شستا در سال ۹۷ خارج شویم. وی با بیان اینکه درآمد حاصل از فروش بنگاههای تامین اجتماعی در توسعه طرحهای بزرگ به کار گرفته خواهد شد، گفت: تا سقف ۴۰درصد به طرحهای پتروشیمی و آزادراهی که توجیه اقتصادی دارند، ورود و در آن مشارکت خواهیم کرد. مدیرعامل شستا افزود: اراده شستا این است که به جای عرضه کاغذی از طریق فرابورس اقدام و اعتماد خریدار را بیش از گذشته جلب کنیم. درحال حاضر بین ۷تا ۱۰درصد ارزش بازار سرمایه در اختیار شستاست و برنامهیی هم برای عرضههای خارج از فرابورس نداریم.