کشور ظرفیت اصلاح اشتباهات دولت را دارد
تسنیم| طهماسب مظاهری اظهار کرده است: وظیفه بانک مرکزی این است که باید نگران نوسانات و تحولات بازار باشد و آنها را رصد کند و هر اتفاق غیرطبیعی و غیرمنتظرهیی را برایش پیشگیری کند و در غیر این صورت برایش درمانی را به دست بیاورد.
وی ریشه تحولات اخیر را نقدینگی بیش از حد رشد تولید ناخالص ملی دانست و یادآور شد: در طول 12 سال گذشته دولتها با بیتوجهی اجازه دادند تا ما رشد حدود بالای 20درصد در سال نقدینگی داشته باشیم در کنار اینکه رشد تولید ناخالص 3 تا 4درصد را داشته باشیم و این تبدیل به افزایش نرخ تورم، افزایش نرخ همه کالاها و خدمات از جمله ارز شد.
مظاهری اظهار کرد: این تذکرات را با چنین تشبیهاتی به دولتها گفتیم اما توجهی نکردند و اگر این نقدینگی شروع به حرکت کند، دیگر نمیتوان جلودارش شد و همانند سدی است که آب پشت آن جمع شده و سد قدرت توان نگهداری آن آب را ندارد.
وی به عامل دوم این بیثباتی و تحولات و نگرانی که برای مردم به وجود آمده، اشاره کرد و گفت: دولت مفاهیم فنی اقتصادی و تکنیکی که در بحثهای اقتصادی اینچنینی باید ملاحظه کند، نادیده میگیرد و دلیلش را نمیدانم که چرا مفاهیم را عوض میکند.
مظاهری متذکر شد: نقدینگی بعد از تحولاتی که به وجود آمد، یکبار با کاهش نرخ سود بانکی و بعد دوباره افزایش آن و بعد هم با یکسری بیاناتی که آقای سیف در بانک مرکزی و رییسجمهور مطرح کردند، دلداریها و اطمینانهایی را به مردم دادند که برمبنای اصول اقتصادی نبود و به فاصله چند روز بعد از مصاحبه هر کدام از این بزرگواران اتفاقات برعکس آنچه وعده داده بودند، پیش آمد اعتماد مردم از بین رفت. طبیعیترین اتفاقی که در چنین شرایطی پیش میآید، میتوان منتظر بود هر کسی در هر حدی که وسعش میرسد و دارایی دارد و سرمایهیی دارد فکر کند، ببیند که چگونه میتواند با ابزارهای مختلف
در اختیارش داراییاش را حفظ و ارزش داراییاش را حفظ کند. وی قبول اشتباهات توسط تیم اقتصادی دولت را تنها راه مدیریت گرانیهای اخیر دانست و گفت: دولت بهطور مشخص آقای رییسجمهور، آقای نوبخت، آقای جهانگیری، آقای سیف و آقای مسعود کرباسیان باید با اجتماع نظرات خودشان، قبول کنند تصمیماتی که گرفتند قابل تجدیدنظر است و اشتباهاتشان را قبول کنند. سپس از اصول علمی و نظرات کارشناسان و تجارب کشور بهرهمند شوند. رییس اسبق بانک مرکزی افزود: در این صورت اگر با نهایت صداقت و شهامت اصلاحات را انجام دهند و به مردم بگویند این اشتباهات را کردیم و اکنون داریم اینها را اصلاح میکنیم در بحرانی که وجود دارد، کشور این ظرفیت را دارد که بتواند اصلاح کند و اگر مردم هم احساس کنند با آنها صادقانه برخورد میشود، همراهی لازم را میکنند.