آغاز معامله اظهار‌نامه صادراتی

۱۳۹۷/۰۴/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۴۵۲۵
آغاز معامله اظهار‌نامه صادراتی

گروه بورس|

 معاملات روز شنبه بورس تهران با توجه به اعلام قبلی وزیر اقتصاد طی چند روز گذشته مبنی بر اینکه صادرکنندگان صنایع مشخص شده(به غیر از پتروشمی و فلزات) می‌توانند اظهارنامه صادراتی خود را در بورس تهران عرضه کنند و واردکنندگان نیز می‌توانند با خرید آن برگه‌ها ارز مورد نیاز خود را به قیمت بازار آزاد و عرضه و تقاضا در بورس از بانک مرکزی تحویل بگیرند، شروع شد. بر این اساس درخصوص سازوکار دستورالعمل جدید معاملاتی می‌توان بیان کرد که صادرکنندگان پس از ثبت در سامانه با دلار 4200تومانی گواهی صادر خواهد شد. این درحالی است که چنین گواهی قابلیت انجام معامله را داراست و خریدار یا واردکننده می‌تواند با مراجعه به سامانه نیما دلار 4200تومانی دریافت ‌کند. این اتفاق درحالی کلید خورد که به عقیده کارشناسان با شروع معاملات اظهارنامه صادراتی در بورس تهران از امروز می‌توان شاهد اتفاق خوشایندی در بازار‌‌های مالی کشور بود چراکه با افزایش اقبال در بازار سرمایه و حرکت به سمت رشد شفافیت سایر بخش‌های اقتصادی به واسطه این بازار، چشم‌انداز شفافی برای داد و ستد‌های داخلی با مکانیسم بورس متصور می‌شود و این رویداد می‌تواند آغازی برای تحول بازار‌‌های مالی به واسطه بورس کشور در نظر گرفته شود. از طرفی، افزایش عرضه‌های متفاوت از طریق بورس می‌تواند جدا از اینکه یک تغییر بزرگ محسوب شود بلکه می‌تواند در جهت توسعه بازار‌ها و افزایش ابزار‌های مالی نیز نقش پررنگ‌تری را ایفا کند. به هر حال شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران طی 2روز پایانی هفته گذشته با ریزش بیش از 3800واحدی همراه شد که برآیند هفتگی دماسنج بازار سهام افزایش بیش از 2450واحدی را نشان می‌دهد. بر این اساس یکی از دلایل اساسی ریزش بورس تهران طی چند روز اخیر را می‌توان رشد بیش از 15000واحدی دماسنج بازار با توجه به استارت افزایشی که در روز بیست و سوم خرداد ماه در بازار سهام زده شد در نظر گرفت چراکه به طور معمول سهامداران پس از هر روند افزایشی، اقدام به فروش سهام در جهت شناسایی سود می‌کنند و برخی از صاحب‌نظران بورسی چنین بازه‌های زمانی را بهترین فرصت در راستای خرید سهام شرکت‌ها عنوان می‌کنند و بر این ‌باورند که افزایش عرضه در چنین شرایطی می‌تواند پالسی مثبت برای خرید سایر افراد به دلیل کاهش قیمتی سهام شرکت‌ها در بازار محسوب شود. چرا‌که اغلب 39صنعت موجود در بازار سهام پتانسیل افزایش قیمتی را دارند و طبق آمار منتشر شده طی یک هفته گذشته 27صنعت بازدهی مثبت و در نقطه مقابل 10صنعت بازدهی منفی را در جریان داد و ستد‌ها به ثبت رساندند. در همین حال با نگاهی به شاخص‌های جهانی نیز مشاهده می‌شود که ارزش سهام کشور‌های آسیایی‌ در پی افزایش تنش‌ها میان ایالات متحده امریکا و چین روز به روز درحال کاهش است و این روند طی حداقل 9ماه گذشته در این بازار‌ها بی‌سابقه بوده است.

  رشد اقتصادی در پی صعود بورس

از این رو بهروز خدارحمی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه رشد بازار سرمایه همیشه با تاخیر نسبت به سایر بازارهای رقیب رخ می‌دهد نیز عنوان کرد: کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز اتفاق مهمی برای بازار سرمایه بود. به گزارش سنا، وی با اشاره به اینکه دارایی‌های بازار سرمایه غیرپولی است، گفت: به همین دلیل ارزش دارایی‌های بازار سرمایه با کاهش و افزایش ارزش ریالی‌اش تغییر می‌کند. به عنوان مثال بازار انتظار دارد، سهمی که در زمان دلار ۳هزار و ۵۰۰ تومانی ۱۰۰تومان بوده در شرایط امروز و با دو برابر شدن قیمت دلار رشد کند و بر همین اساس بازار سرمایه همچنان پتانسیل رشد را دارد. وی با اشاره به اینکه همیشه بازار سرمایه با تاخیر نسبت به تورم و رشد سایر بازارها واکنش نشان می‌دهد، افزود: به همین دلیل پس از رشدهای پر سرعت بازارهای رقیب، رشد پر سرعت بازار سرمایه نیز آغاز شد. این کارشناس بازار سرمایه معتقد است مردم تا زمزمه‌های تورم را می‌شنوند در قدم اول به سمت بازارهایی می‌روند که به سرعت نسبت به تورم عکس‌العمل نشان می‌دهند مثل بازارهای ارز و طلا اما پس از یکی دو ماه که این بازارها رشد می‌کنند و در یک رقم مشخص متوقف می‌شوند و نقدینگی‌ها به سمت بازار سرمایه حرکت می‌کنند. وی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاران با چنین رفتاری از رشد قیمت و سود چند بازار منتفع می‌شوند، گفت: البته این رفتار سرمایه‌گذاران تا حدودی برای حداکثری کردن منافعشان، رفتاری عقلایی است چراکه از افزایش قیمت چند بازار منتفع می‌شوند. در کوتاه‌مدت از بازارهای غیرمولد سود می‌کنند و می‌دانند که بازار سرمایه با تاخیر در شرایط رشد قرار می‌گیرد بنابراین به این سمت حرکت می‌کنند. البته سرمایه‌گذارانی که دوراندیش ترند، سریع‌تر وارد بازار سرمایه می‌شوند.

این کارشناس بازار سرمایه به آغاز رشد صنایع خوش پتانسیل بازار اشاره کرد و افزود: در این بازار با افزایش ارزش جایگزینی دارایی‌های شرکت‌ها، سرمایه‌های مردم در شرایط پایدارتری قرار می‌گیرد و ریسک سرمایه‌گذاری آنها کاهش می‌یابد. خدارحمی درخصوص صنایع برتر بازار در شرایط صعودی گفت: با توجه به آغاز روند رشد بازار اکثر صنایع به دلیل افزایش ارزش جایگزینی از این محل با رشد همراه هستند اما برخی سریع‌تر و برخی با تاخیر شاهد این صعود هستند. وی شرکت‌های صادرات محور را با توجه به رشد قیمت دلار گزینه‌های مناسب سرمایه‌گذاری دانست و گفت: این شرکت‌ها علاوه بر رشد از محل ارزش جایگزینی شاهد افزایش حاشیه سود نیز هستند. این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه سرمایه‌گذاران برای ورود به بازار هیجانی و احساسی تصمیم‌گیری نکنند، گفت: ورود در برخی صنایع باید با احتیاط بیشتری صورت بگیرد؛ به خصوص صنایعی که مواد اولیه و برخی قطعاتشان وارداتی است. این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه هدایت نقدینگی‌ها به بازار سرمایه مزیت‌های زیادی برای اقتصاد دارد، افزود: این درحالی است که ورود به بازار سکه و ارز هر چند باعث سودهای کوتاه‌مدت گروهی از افراد می‌شود اما به بدنه اقتصاد صدمه می‌زند. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: رشد بازار سرمایه و تزریق نقدینگی‌های سرگردان جامعه به این بازار باعث ورود سرمایه‌ها به بخش مولد و رونق تولید و صنایع می‌شود که در نهایت رشد اقتصادی را به همراه خواهد داشت.

  نگاهی به شاخص‌های جهانی

از سویی دیگر درحالی که سهامداران و سرمایه‌گذاران در دنیا نگران آسیب رساندن اقدامات تجاری دولت ترامپ به رشد اقتصادی جهان هستند، سهام آسیایی به پایین‌ترین سطح خود طی ۹ماه گذشته سقوط کرد. هر چند به نظر می‌رسد مواضع امریکا در مورد سرمایه‌گذاری چینی‌ها در شرکت‌های تکنولوژیکی امریکا نرم‌تر شده است. به گزارش رویترز، گسترده‌ترین شاخص سهام آسیا- اقیانوسیه در خارج از ژاپن ام‌اس‌سی‌آی تا ۰.۵۲ درصد افت کرد تا به پایین‌ترین رکورد ۹ماهه اخیر برسد. شاخص نیکی ژاپن افت‌های اوایل روز خود را جبران کرد و در پایان بدون تغییر نسبت به روز گذشته به کار خود پایان داد. همچنین معاملات روز ماقبل در وال‌استریت، اس‌اند پی با ۵۰۰ با ۰.۶۰ درصد کاهش به کمترین سطح یک ماهه خود رسید. براساس این گزارش، شاخص گسترده سهام جهان ام‌اس‌سی‌آی هم به پایین‌ترین میزان خود در 3‌ماه گذشته سقوط کرد. این درحالی است که به نظر می‌رسد این شاخص چهارمین ماه متوالی ضرردهی خود در ۵ ماه اخیر را طی ماه جاری ثبت خواهد کرد. بخش بازارهای درحال ظهور این شاخص به ضعیف‌ترین سطح خود از اواسط آگوست تاکنون رسید. با این حال در بورس چین پس از یک دوره افت اولیه، نرخ سهام تثبیت شد اما با تداوم نگرانی‌ها در مورد یوآن درحال افت و مناقشات تجاری با امریکا، وضعیت همچنان شکننده باقی مانده است. حالا سرمایه‌گذاران خود را برای یک نیمه دوم سخت در امسال آماده می‌کنند. افزون بر این شاخص کامپوزیت شانگهای به پایین‌ترین سطح ۲۵ماهه خود سقوط کرد و هر دو شاخص شن‌زن و شانگهای به نقطه تحمل تکنیکی خود افت کردند هر چند در نهایت با 0.21درصد رشد نسبت به روز ماقبل بسته شدند. شاخص بورسی کاسپی کره‌جنوبی تا 0.97درصد از ارزش خود را از دست داد و به پایین‌ترین سطح قیمتی طی ۱۰ماهه اخیر رسید. همچنین در بازارهای ارز شرق آسیا، یوآن(واحد پولی چین) به پایین‌ترین سطح طی ۶ ماهه گذشته رسید چراکه بانک مرکزی این کشور نقطه میانگین یوآن را در پایین‌ترین سطح آن از ۲۰دسامبر ۲۰۱۷ تاکنون تعیین کرد. از سوی دیگر دلار با اندکی افزایش در مقابل پول ژاپن به 110.32ین رسید. یورو در نرخ 1.1565دلار ایستاد و به نرخ 1.1508دلار که پایین‌ترین سطح ۱۱ماهه آن است و در هفته گذشته ثبت شد، نزدیک شد.