افزایش سود بانکی در راه است
عباس آرگون در گفتوگو با اگزیم نیوز در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه نرخ بازدهی واقعی در اقتصاد کشور کمتر از نرخ بازدهی سود سپردهها ست، آیا کاهش نرخ سود بانکی درچنین شرایطی توصیه میشود، اظهار داشت: رابطه مستقیمی بین تورم و نقدینگی وجود دارد که با یک تاخیر زمانی تورم تاثیر خود را بر بازار خواهد گذاشت. هماکنون نیز به دلیل حجم بالای نقدینگی، زمزمه افزایش نرخ سود بانکی هم مطرح است که این حجم نقدینگی تورم را به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: تنها بخشی که به دلیل سرکوب قیمتی در این سالها با رشد همراه نبود، نرخ ارز است که همسو با سایر بازارها افزایش نداشت اما اکنون شاهد رها شدن فنر ارز هستیم که مهار شدن آن و ثبات در بازار به سختی امکان پذیر است.
رییس کمیسیون پول وسرمایه اتاق تهران با اشاره به اینکه تک نرخی شدن ارز یکی از مهمترین مطالبههای فعالان اقتصادی است، یادآور شد: البته تک نرخی شدن ارز در شرایطی میتواند پاسخگو باشد که اقتصاد از ثبات لازم برخوردار باشد که این امر حضور دلالان را کمرنگ میکند آما اینکه چرا دلالان بازارهای مالی را زیرنظر قرار داده و در وقت مقتضی با ورود به آن، شرایط را دستخوش تغییر میکنند، را باید در این نکته جستوجو کرد که وقتی قیمت کالایی کمتر از ارزش واقعیاش باشد، دلالان این بازار را زیرنظر میگیرند تا در موقع مناسب برای کسب سود راهی آن شوند. درخصوص بازار ارز نیز همین اتفاق افتاد زیرا تمامی احتمالات نشان میداد که ارز در کمین جهش قیمتی است که اجرای قانون کاهش سود سپردههای بانکی نیز در بروز این اتفاق بسیار تاثیرگذار بود. عضو اتاق بازرگانی با تصریح بر اینکه در سالهای گذشته تورم کشور در برخی اوقات به بالای 40 درصد میرسید، گفت: اما نرخ ارز به اندازه تورم افزایش پیدا نکرد که در نتیجه تولیدکنندگان داخلی نتوانستند در بازارهای جهانی رقابت کنند زیرا هزینه تولید کالا به موازات تورم بالا میرفت اما نرخ فروش در بازارهای صادراتی همان قیمت سال گذشته بود. پس عملا صادرکنندگان در این بین ضرر میکردند که این ضرر ناشی از سرکوب نرخ ارز بود.
رییس کمیسیون پول وسرمایه اتاق تهران عنوان کرد: عدم تعادل نرخ ارز و تورم سبب شد واردات توجیه اقتصادی پیدا کند زیرا قیمت تولید داخل با تورم افزایش پیدا میکرد اما دلار ثابت ماند که تبعات این امر تعطیلی کارخانجات و افزایش بیکاری است. بر این اصل درخواست بخش خصوصی همواره این بوده که نرخ ارز با تورم هماهنگ شود تا تولیدکنندگان بتوانند با برنامهریزی صحیح بازار داخل و خارج را پوشش دهند. عضو اتاق بازرگانی تهران وجود نقدینگی بالا را علت نوسان در سایر بازارهای مالی عنوان کرد و افزود: آنچه که امروز در بازار ارز، طلا، خودرو، مسکن و اخیرا بورس شاهد آن هستیم بخشی منبعث از خروج سرمایه از بانکها به دلیل کاهش نرخ سود است که با ورود به هر بازار التهاب و نوسان را به دنبال داشت. آرگون اعمال مجدد تحریمها را نیز در نوسانات بازارهای مالی موثر دانست و گفت: اعلام سیاستهای جدید دولت امریکا در بحث تحریمها موجب شد تا حجم بالای نقدینگی که در دست مردم است به سمت بازارها روانه شود که در این مورد بازار طلا و ارز بیشتر مورد اقبال قرار گرفت. اما باید توجه داشت که با وجود میزان معینی از ذخیره مسکوکات و ارز در کشور، پاسخگویی به تمام درخواستها غیر ممکن و برای کنترل آن نیاز به اتخاذ یک سیاست مناسب از سوی دولت است.