ورود صرافی‌ها به بازار ارز ثانویه

۱۳۹۷/۰۴/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۵۳۲۳
ورود صرافی‌ها به بازار ارز ثانویه

افت ۱۱۵ هزار تومانی قیمت سکه در بازار

گروه بانک و بیمه| محسن شمشیری|

 صرافی‌ها می‌توانند با توجه به درخواست‌های خرید ارز موجود بابت واردات ثبت سفارش شده با اولویت سوم، به خرید ارز با نرخ اعلام شده اقدام کرده و پس از خرید و تسویه با صادرکننده، باید به فروش ارز خریداری شده به متقاضی خرید ارز (واردکننده) برای واردات ثبت سفارش شده اولویت سوم اقدام کنند. این امکان نیز در سامانه نیما فراهم شده است.

به گزارش «تعادل»، بانک مرکزی در این زمینه اعلام کرد: ساز و کار لازم برای انجام معاملات ارز بین صادرکنندگان گروه ۲۰درصدی براساس تقسیم‌بندی وزارت صنعت، معدن و تجارت، صرافان مجاز و واردکنندگان کالاهای دارای اولویت سوم وزارت صمت نهایی شده و فعالیت بازار دوم ارز آغاز شده است.

این معاملات به دو طریق قابل انجام است: خرید و فروش ارز و امتیاز واردات به صورت توافقی و خرید و فروش ارز و امتیاز واردات در سامانه نیما.

در روش اول که خرید و فروش ارز و امتیاز واردات به صورت توافقی است صادرکننده به صورت توافقی، ارز و امتیاز واردات خود را با استفاده از سامانه جامع تجارت ایران به واردکننده واگذار می‌کند و واردکننده کالاهای اولویت سوم پس از طی مراحل ثبت سفارش، تشکیل پرونده در بانک عامل و اظهار کالا به گمرک، نسبت به واردات اقدام می‌کند. این روش از روز چهارشنبه ۱۳ تیرماه اجرایی شده است.

در روش دوم که خرید و فروش ارز و امتیاز واردات در سامانه نیماست صادرکننده به عرضه ارز حاصل از صادرات خود در سامانه نیما اقدام می‌کند و در طرف مقابل، صراف باتوجه به درخواست‌های خرید ارز موجود بابت واردات ثبت سفارش شده با اولویت سوم، به خرید ارز با نرخ اعلام شده اقدام می‌کند. پس از خرید و تسویه با صادرکننده، صراف باید به فروش ارز خریداری شده به متقاضی خرید ارز (واردکننده) برای واردات ثبت سفارش شده اولویت سوم اقدام کند. این امکان نیز از امروز در سامانه نیما فراهم شده است.

بازار ثانویه ارز روز سه‌شنبه با مجوز بانک مرکزی فعالیت خود را به صورت رسمی کلید زد و بر همین اساس ۱۰ هزار درهم حاصل از صادرات غیرنفتی با نرخ ۲۰۵۰ تومان (معادل دلار ۷۵۲۳ تومان) در سامانه جامع تجارت معامله شد.

نرخ دلار همزمان با دومین روز از راه‌اندازی بازار ثانویه در بازار آزاد روند کاهشی را آغاز کرده و به گفته صرافان نرخ دلار حتی در کوچه پس کوچه‌های چهارراه استانبول نیز روندی کاهشی دارد. نرخ دلار در بازار سیاه که در هفته‌های گذشته ارقامی بالاتر از ۸ هزار تومان را لمس کرده بود، هم‌اکنون با رقمی معادل ۷ هزار و ۷۴۰ تومان در حال انجام است. در همین حال صرافان بازار می‌گویند که نرخ دلار در بازار اصلی ارز و چهارراه استانبول روند نزولی را همچنان طی می‌کند و پیش‌بینی می‌شود ریزش قیمت‌ها ادامه داشته باشد. البته نرخ دقیق این بازار با توجه به آغاز معاملات هنوز قطعی نشده است.

اما در این میان نخستین خریدار بازار ثانویه که روز گذشته معاملات این بازار را آغاز کرد، اظهار داشت: باتوجه به اینکه بازار ثانویه ارز بدون سقف و کف قیمتی و به‌طور کاملا توافقی است، بدون دامنه نوسان به فعالیت خود ادامه می‌دهد و منافع صادر‌کنندگان غیرنفتی را تضمین می‌کند و در عین حال نیاز واردکنندگان گروه کالایی سه را تامین می‌کند و باعث ثبات نرخ ارز خواهد شد.

این صراف که نخستین معامله در بازار ثانویه را به نام خود ثبت کرده در پاسخ به این سوال که آیا امکان مصرف ارز در این بازار برای گروه‌های دیگر هم وجود دارد، گفت: قطعا خیر. در بازار ثانویه تامین ارز توسط صادرکنندگان غیرنفتی (گروه کالایی ٣) انجام می‌شود و برای وارد‌کنندگان گروه کالایی سه هم مصرف می‌شود، سایر گروه‌ها هم ارز خود را دارند. برای مثال گروه کالایی دو از ارز پتروشیمی‌ها استفاده می‌کنند و گروه کالایی یک هم از ارز نفتی. در همین حال صرافان بازار می‌گویند هر چند در روز گذشته تنها یک معامله در بازار ثانویه ارز انجام شده، اما همین امر محرکی برای تشویق بازار سیاه دلار برای کاهش قیمت‌ها شده و حتی می‌توان گفت بازار آرام شده است.

 افت ۱۱۵ هزار تومانی قیمت سکه در بازار

به‌دنبال اعلام ورود صرافی‌ها به خرید و فروش ارز توافقی صادرکنندگان، بازار طلا و سکه واکنش نشان داده و در شرایطی که اونس جهانی به نرخ 1250 دلار اعلام شده، قیمت سکه با ۱۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش ۲ میلیون و ۷20 هزار تومان به فروش رسید.

چهارشنبه بیستم تیر ماه ۹۷ در بازار تهران هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم بدون تغییر قیمت به ارزش ۲ میلیون و ۶۵۴ هزار تومان داد و ستد شد. هر قطعه نیم سکه بهار آزادی با ۳۰ هزار تومان افت یک میلیون و ۳۵۳ هزار تومان و هر قطعه ربع بهار آزادی نیز با ۲۰ هزار تومان کاهش به ارزش ۶۹۷ هزار تومان معامله شد. براساس این گزارش، هر قطعه سکه گرمی بدون تغییر قیمت ۳۹۶ هزار تومان معامله شد و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با افت ۶ هزار و ۷۰۰ تومانی به ارزش ۲۲۶ هزار و ۸۰۰ تومان فروخته شد.

در بازار رسمی نیز هر دلار امریکا با ۹ تومان رشد ۴هزار و ۳۱۰ تومان قیمت خورد. همچنین هر یورو با ۲ تومان کاهش نسبت به روز گذشته ۵ هزار و ۵۴تومان و هر پوند نیز با ۱۵ تومان افزایش ۵ هزار و ۷۱۵ تومان ارزش‌گذاری شد.

به گفته فعالان بازار، نرخ ارز در حاشیه بازار نیز کاهش قابل‌توجهی داشته و نرخ‌هایی که قبلا تا 9هزار تومان بالا رفته بود اکنون به زیر 8 هزار تومان رسیده و برخی از نرخ 7740 تومان خبر داده‌اند و پیش بینی می‌شود که با ورود صرافی‌ها به بازارثانویه، بخش عمده‌یی از تقاضای ارز برای واردات کالاهای گروه سوم تامین شده و در نتیجه فشار بر حاشیه بازار ارز کاهش یابد و در نتیجه می‌توان انتظار داشت که حداقل تا 15 مرداد و شروع تحریم‌های ارزی و طلا، نرخ دلار و ارز روند کاهشی یا با ثبات نسبی داشته باشد.

ازسوی دیگر، سازمان توسعه تجارت نیز در اطلاعیه‌یی از مهیا شدن امکان خرید و فروش ارز به نرخ توافقی از طریق صرافی‌های دارای مجوز از بانک مرکزی در سامانه جامع تجارت از چهارشنبه

۲۰ تیرماه خبر داد.

واردکنندگان لازم است با ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت با ویژگی‌های نوع عملیات ارزی بانکی؛ -محل تامین ارز: از محل صادرات؛ انتخاب کالاهای گروه ۳ و مراجعه به بانک عامل و ثبت درخواست گواهی ثبت آماری از نوع «ارز اشخاص از محل صادرات» در پرتال ارزی توسط بانک عامل، ارائه وثایق و تعهد لازم به بانک عامل پس از تایید گواهی ثبت آماری در بانک مرکزی و تایید دریافت تعهد توسط بانک عامل در پرتال ارزی، مراجعه به سامانه جامع تجارت، بخش خرید ارز و طی کردن فرآیند خرید ارز از صرافی اقدام کنند.

مسیر دسترسی به بخش خرید ارز شامل عملیات ارزی، مدیریت عملیات ارزی بانکی و خرید ارز است. فرآیند خرید ارز در سامانه جامع تجارت همچون گذشته است؛ درخواست واردکنندگان از طریق سامانه نیما برای صرافی‌های مجاز ارسال می‌شود و آنها می‌توانند پیشنهادهای خود را روی درخواست ثبت کنند، سپس واردکننده با انتخاب یکی از پیشنهادها فرآیند خرید ارز را طی می‌کند. تنها تفاوت در توافقی بودن نرخ ارز است.

 برای تعیین نرخ ارز باید صبر کرد

 نایب‌رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران با استقبال از راه‌اندازی ثانویه ارز از روز گذشته گفت: با این حال هنوز برای تعیین قیمت ارز در این بازار باید صبر کرد.

سیدحسین سلیمی در گفت‌وگو با ایبِنا درباره راه‌اندازی بازار ثانویه گفت: روز گذشته تنها یک معامله با درهم امارات در بازار ثانویه ارز انجام شد و در حال حاضر نمی‌توان براساس یک معامله درباره نرخ ارز در این بازار اظهارنظر کرد.

وی تصریح کرد: دست‌کم باید ۱۰ معامله با ارزهای مختلف در این بازار توسط صادرکنندگان و واردکنندگان انجام شود تا بتوان به قیمتی برای نرخ ارز در آن دست یافت. عضو هیات‌مدیره بانک خاورمیانه گفت: راه‌اندازی بازار ثانویه ارزی از سوی بانک مرکزی اقدام درستی بود زیرا در شرایط موجود خریدار و فروشنده ارز می‌توانند در آن داد و ستد کنند.

نایب‌رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران اظهارداشت: راه‌اندازی بازار ثانویه قطعا به از بین رفتن حباب در نرخ ارز کمک می‌کند؛ با این حال بخش خصوصی معتقد بود که بازار ثانویه باید در بورس باشد و صادرکننده به عنوان فروشنده و واردکننده به‌عنوان خریدار در بورس به قیمت توافقی برای ارز دست پیدا کنند.

سلیمی درباره قیمت ۷ هزار و ۵۲۳ تومانی درهم معامله شده در روز گذشته در بازار ثانویه نیز اظهارداشت: به‌دلیل آنکه تنها یک معامله با این ارز در بازار ثانویه انجام شده نمی‌توان درباره نرخ ارز صحبت کرد زیرا رقابتی برای آن انجام نشده و برای تعیین قیمت همچنان باید صبر کرد.

وی ادامه داد: راه‌اندازی بازار ثانویه ارزی اقدام درستی بود زیرا روش قبلی که دولت در پی اجرای آن بود، با مخالفت بخش خصوصی روبه‌رو بود؛ صادرکنندگان با نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی ارز خود را وارد بازار نمی‌کردند و از طرف دیگر واردکنندگان نیاز به ارز برای تامین مواد اولیه و کالاهای خود داشتند.

سلیمی خاطرنشان کرد: استفاده از سامانه نیما نیز از آنجا که نیاز به ثبت‌نام و نوبت‌گیری دارد، زمان‌بر است و برخی واردکنندگانی که به ارقام کوچک برای تامین مواد اولیه مورد نیاز خود احتیاج دارند می‌توانند از بازار ثانویه استفاده کنند. روز گذشته بازار ثانویه ارزی برای فروش ارز صادراتی صادرکنندگان به واردکنندگان کالاهای دارای اولویت سوم راه‌اندازی شد.