پیشنهاد اعلام میزان مصرف آب به شهروندان

۱۳۹۷/۰۴/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۵۵۴۶

آرش حسینی‌میلانی رییس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به معضل کم آبی در کشور به ویژه شهر تهران به شرکت آب و فاضلاب استان تهران پیشنهاد کرد که دو شاخص مصرف روزانه آب شرب و تغییرات هفتگی مخازن سدهای شهر تهران را به صورت برخط به شهروندان اطلاع‌رسانی کند.

وی در این باره گفت: حدود سه ماه پیش برای نخستین بار برای شهری بین‌المللی و با جمعیت چهار میلیون نفر روز صفر در حال رخ دادن بود. روز صفر روزی است که همه برای زندگی آب بسیار کمی معادل 25 لیتر در روز خواهند داشت.

بارش‌های معجزه‌آسا در شهر ما از روز صفر رهایی داشت. تجربه شهر کیپ پان زنگ خطر آثار تغییر اقلیم در منابع آبی شهرهای بزرگ را به صدا درآورد.

میلانی با بیان اینکه سال‌هاست که شهر تهران با معضلات و بحران‌های نام آشنایی روبه‌روست، تاکید کرد: همه شهروندان تهرانی با بحران آلودگی هوا، تخریب باغات، ترافیک و... آشنا هستند، اظهار کرد: در همه این بحران‌ها هر چند در مقاطعی گام‌هایی برای کاهش آن آلام بر تن شهر رنجور شهر تهران برداشته شده اما به دلیل مقطعی بودن اقدامات، به کارگیری روش‌های ناکارآمد و دیرهنگام بودن روش‌های پیشگیری، نتیجه اقدامات چندان چشمگیر نبوده است. مساله آب در تهران به گونه‌یی است که ما برای تامین منابع آب شرب شهروندان حفظ میراث طبیعی شهر و صیانت و ماندگاری فضای سبز شهری چاره‌یی جز جراحی‌های بزرگ نداریم تا بتوانیم ضمن کنترل وضعیت به تثبیت حداقل‌های موجود بپردازیم.

میلانی با تشریح وضعیت کنونی آب در تهران ادامه داد: 87 سال پیش پایتخت شهری بود با 300 هزار نفر جمعیت که 48 رشته قنات، آب آن را به میزان 31.5 میلیون مترمکعب تامین می‌کرد اما در سال گذشته مصرف آب شرب شهر 8.5میلیون نفری تهران، یک میلیارد مکعب فراتر رفته است. در سال‌های نرمال 70 درصد این حجم از پنج سد واقع در شعاع 150 کیلومتری تامین می‌شود. وسعت حوزه آبخیز این سدها مجموعا بالغ بر 4847 کیلومتر مربع با بیش از 6 برابر وسعت شهر تهران است.

این عضو شورای اسلامی شهر تهران افزود: اگر به ظرفیت بناهای قدیمی تهران ظرفیت مجاز برداشت از آب‌های زیرزمینی به میزان 250 میلیون متر مکعب را بیفزاییم شهر تهران بر اساس پتانسیل طبیعی خود می‌توانست حداکثر پذیرای سه میلیون نفر باشد.

وی با تاکید بر اینکه میانگین مصرف آب شرب هر تهرانی 91 مترمکعب در سال یا معادل 250 لیتر در روز است و تقریبا دوبرابر نرم جهانی است، افزود: حدود 10 درصد شهروندان تهرانی از آب شرب تسویه شده برای پر کردن استخرهای خود استفاده می‌کنند. همچنین همپای توسعه پایتخت رشد سالانه تقاضای آب شرب خانگی در دو دهه گذشته به‌طور میانگین 3درصد در سال بوده و در حال حاضر شتاب این رشد به شهرهای مجاور تهران تسری پیدا کرده است.

وی با تاکید بر اینکه بر اساس برآوردهای مقدماتی از مجموع 147 میلیون مترمکعب نیاز آبی فضای سبز تهران، حدود 33 درصد یعنی معادل 49 میلیون مترمکعب به چمن اختصاص دارد، افزود: وسعت چمن کاری در تهران 10 درصد وسعت فضای سبز درون‌شهری است و هنوز برنامه هدفمندی برای کاهش طرح چمن کاری در جایگزینی گیاهان بومی به شورای شهر تهران ارائه نشده است.

پیشنهاد می‌شود برای آگاهی بخشی گسترده‌تر، دو شاخص «مصرف روزانه آب شرب شهر تهران» و «تغییرات هفتگی مخازن سدهای تهران» همچون شاخص کیفیت هوا به صورت برخط و مستمر توسط شرکت آب و فاضلاب استان تهران اطلاع‌رسانی شود.