راهاندازی اورژانس تخصیص عضو در کشور
رییس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماریهای وزارت بهداشت از راهاندازی اورژانس تخصیص عضو در کشور خبر داد و گفت: در عین حال در حال تدوین پروتکلهای مربوط به ترابری عضو هستیم و امیدواریم به زودی اجرایی شود.
مهدی شادنوش با اشاره به وضعیت ایران در حوزه اهدای عضو، گفت: در دنیا با شاخصی به نام PMP نسبت اهداکنندگان عضو در میلیون را میسنجد که در کشور ما این شاخص در سال ۹۶ نزدیک به 10.8 بوده است. البته ما نسبت به برخی از کشورهای آسیایی مانند چین و روسیه آمار بالاتری را به خود اختصاص دادهایم و در این حوزه در سالهای گذشته رشد خوبی را داشتیم، اما سرعت رشدمان نسبت به برخی کشورها کمتر بوده است. به هرحال سرعت رشدمان در حوزه اهدای عضو باید بیشتر شود و باید فرهنگسازی در این زمینه ادامه یابد، زیرا یک اهدای عضو هم میتواند آرامشی را به یک خانواده اهدا کند. او با بیان اینکه تیمهای پیوند در کشور ما به صورت شبانهروزی فعالیت میکنند، به ایسنا گفت: به زودی قرار است اورژانس تخصیص عضو را در وزارت بهداشت راهاندازی کنیم. اورژانس تخصیص عضو مجموعهیی است که در ۲۴ ساعت شبانهروی در کل کشور رصد میکند و در هر نقطهیی از کشور که اهداکنندهیی وجود داشته باشد، شناسایی و او را به دریافتکننده عضو مرتبط میکند. هدف از راهاندازی این اورژانس این است که فرایند اهدا با سرعت بیشتری اتفاق افتد. به عبارتی اورژانس تخصیص، یک اتاق رصد عضو است که به صورت شبانهروزی فعالیت میکند.
تدوین پروتکل مربوط به ترابری اعضای اهدایی
شادنوش درباره وضعیت ترابری اعضا از شهرهای مختلف نیز گفت: در این زمینه در حال تدوین پروتکلهای مربوط به ترابری عضو هستیم و امیدواریم به زودی هم اجرایی شود. در گذشته تفاهمنامهیی در زمینه ترابری هوایی اعضا با سپاه پاسداران بسته شده است و چند عملیات هم در این زمینه با سازمان هوا و فضای سپاه پاسداران انجام شد. در حال حاضر هم با این تجربه قبلی، با مجهز شدن سازمان اورژانس کشور به امکانات هوایی و با همکاری پلیس راهور، قرار است پروتکلی درباره زنجیره کامل حملونقل در زمینه اهدای عضو تدوین شود و امیدواریم در آینده در این حوزه اقدامات خوبی انجام دهیم.
او با بیان اینکه در برخی اهدای عضوها مانند اهدای قلب، یک زمان طلایی وجود دارد و کل این عملیات اهدا باید زیر سه ساعت انجام شود، ادامه داد: حال با توجه به گستردگی کشور ما باید از نیروهای هوایی، سیستمهای ترافیک زمینی و... در این زمینه کمک بگیریم تا با فعال شدن همه این بخشها بتوان یک قلب را در زمان مناسب بهگیرنده رساند.