اروپا، میزبان جدید «یوآن»
گروه گوناگون
در هفته گذشته، صندوق بینالمللی پول هشدار داد، جنگ تجاری امریکا با شرکای تجاری خود، پیامدهای بسیار سنگین جهانی بههمراه خواهد داشت. این در حالی گفته شده که از مدتها قبل، ترامپ با افزایش تعرفهها بر کالاهای وارداتی از چین، آغازگر تنش میان کشورش و چین شده بود. چین نیز، در اقدامی تلافیجویانه، تعرفه خود را بر بسیاری از کالاهای وارداتی از امریکا افزایش داد. دونالد ترامپ نیز هشدارها را جدی نگرفت و به افزایش تعرفهها بر کالاهای چینی ادامه داد؛ چرا که رییسجمهوری امریکا بر این باور است که افزایش تعرفهها بر کالاهای وارداتی، منجر به حمایت از تولید ملی شده و دوباره امریکا را به اقتصاد برتر جهان تبدیل خواهد کرد. بر این اساس، روابط تجاری میان امریکا و چین بسیار متشنج شد و مذاکرات صورت گرفته نیز، به این بازار نابسامان کمکی نکرد.
طبق گزارش موسسه سرمایهگذاری بیکر مکنزی، از آغاز سال 2018، چین بطور قابلتوجهی، سرمایهگذاری مستقیم خود را در امریکای شمالی کاهش داده و بر بازارهای اروپا تمرکز کرد. کارشناسان اقتصادی معتقدند یکی از دلایل کاهش سرمایهگذاری چین در امریکا تشدید تنشها در روابط دوجانبه این دو کشور بوده است. بر این اساس، چین تصمیم گرفت روابط تجاری و اقتصادی خود را با کشورهای اروپایی افزایش دهد تا از این طریق علاوه بر جبران کاهش روابط با امریکا، جایگاه و نفوذ خود در سطح جهانی بهبود بخشد.
آنطور که آمارها نشان میدهد، در اواسط سال میلادی جاری، ارزش مالکیتهای جدید و ادغام شرکتها توسط چین در اروپا، حدود 12 میلیارد دلار اعلام شده است. طبق بررسیهای صورت گرفته، در میان کشورهای اروپایی، سوئد، بهترین مقصد سرمایهگذاری چینیها بوده و در نیمه اول 2018، بیش از 3.6 میلیارد دلار، سرمایه از چین، به سوئد سرازیر شده است. همچنین گفته شده که پس از سوئد، بریتانیا با 1.6 میلیارد دلار، آلمان با 1.5 میلیارد دلار و فرانسه با 1.4 میلیارد دلار دیگر میزبانهای مهم سرمایههای چینی هستند. نکته جالب توجه اینکه بخش قابل توجهی از سرمایهگذاری خارجی چین در اروپا در سه کشور بزرگ و مهمتر این قاره یعنی بریتانیا، آلمان و فرانسه انجام گرفته است. در واقع چین قصد دارد در کشورهایی سرمایهگذاری کند که نه تنها از نظر اقتصادی چشمانداز مناسبی پیش روی آنهاست، بلکه از نظر سیاسی نیز جزو کشورهای پیشرو محسوب میشوند. همچنین گفته شده که سرمایهگذاری چین در کشورهای اروپایی اغلب در بخشهای صنعتی و حوزههایی همچون تاسیسات، حمل و نقل، زیرساخت، ماشین آلات صنعتی، انرژی و محصولات مصرفی بوده است. در سال ۲۰۱۶ میلادی رشد سرمایهگذاری چین در این بخشها از اقتصاد کشورهای اروپایی هرکدام بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصد در مقایسه با سالهای قبل از آن رشد داشته است. همانطور که گفته شد، نیمه نخست سال 2018، با افزایش 4 درصدی سرمایهگذاریهای خارجی چین در اروپا همراه بود. این در حالی است که طبق گزارش شرکت حقوقی چندملیتی بیکر مکنزی، سرمایهگذاری مستقیم چین در امریکای شمالی در نیمه اول سال جاری میلادی ۹۲ درصد کاهش یافته است. در واقع میتوان گفت که در نیمه اول سال 2018، چین ۹ برابر بیشتر از سرمایهگذاری خود در امریکای شمالی، در اروپا سرمایهگذاری کرده است. آنطور که گفته شده، سرمایهگذاری از ۲۴ میلیارد دلار به ۲ میلیارد دلار رسیده است. آنطور که گفته شده، سیاستگذاریهای تجاری اخیر امریکا و چین، باعث این تغییر رویه بوده است. طبق این گزارش چینیها به سرعت سرمایههای خود را از شرکتهایشان در امریکای شمالی بیرون میکشند. در نیمه اول ۲۰۱۸ بیش از ۹. ۶ میلیارد دلار سرمایه چینی از امریکای شمالی خارج شد و ۵ میلیارد دلار دیگر هم در انتظار خروج است.
به گفته تحلیلگران، از مهمترین دلایل رونق سرمایهگذاریهای خارجی چین، کاهش نرخ برابری یوآن، در مقایسه با دیگر ارزهای خارجی است. از طرف دیگر بسیاری از شرکتهای چینی در مرحلهیی هستند که قصد دارند با ورود به عرصه جهانی سطح فعالیتهای خود را ارتقا دهند. در چنین شرایطی یکی از اقدامات مناسب برای این شرکتها همکاری یا حتی خرید شرکتهای معتبر اروپایی است.