نگاهی به صنایع پیشرو بورسی

۱۳۹۷/۰۵/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۶۶۱۶

 

گزارش‌های میان‌دوره‌یی صنایع مختلف نشان می‌دهد که سود عملیاتی سه‌ماهه شرکت‌های پالایشی، فولادی، معدنی فلزی، شرکت‌های پتروشیمی و فلزات رنگی متاثر از افزایش قیمت‌های جهانی و افزایش نرخ ارز، رشد مناسبی نسبت به دوره مشابه سال قبل تجربه کرده و سود عملیاتی اکثر این گروه‌ها علاوه بر افزایش نسبت دوره مشابه سال قبل، نسبت به فصل گذشته نیز با بهبود همراه بوده‌ است. به گزارش سنا، سید شهرام صفوی سهی، کارشناس بازار سرمایه ضمن بیان مطلب فوق به بررسی اجمالی صنایع مختلف بورسی پرداخت.

صنعت فولاد

صفوی سهی در ادامه با اشاره به صنعت فولاد گفت: نظارت‌های محیط زیستی چین در سال گذشته باعث شد تا 100 میلیون تن از ظرفیت تولید فولاد آلاینده این کشور مانند واحدهای تولید فولاد از قراضه که ارزش‌افزوده کمی ایجاد می‌کردند، از چرخه تولید خارج شوند. وی افزود: با کاهش ظرفیت تولید فولاد چین، قیمت جهانی شمش از کمتر از 400 دلار به حدود 500 دلار افزایش یافت. همچنین شرکت‌های فولادی ایران مانند فولاد مبارکه علاوه بر رشد قیمت جهانی از مزیت افزایش قیمت ارز در بازار داخل نیز برخوردار شدند و باعث شد تا روند سودآوری این گروه طی یک ‌سال گذشته با افزایش مواجه شود. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه سود عملیاتی شرکت فولاد مبارکه در سه‌ماهه اول سال 97 نسبت به دوره مشابه سال گذشته 56 درصد و نسبت به فصل گذشته 15. 5 درصد افزایش‌یافته است، گفت: سودآوری شرکت‌های صنعت فولاد در سه‌ماهه دوم سال به قیمت‌های جهانی فولاد و احتمال صدور مجوزهایی که برای صادرات با ارز ثانویه صادر می‌شود، بستگی دارد. وی افزود: همان‌طور که قبلا اعلام‌ شده است، تحریم‌های یک‌جانبه امریکا در مورد فولاد، فلزات رنگی و خودرو از اواسط ماه جاری آغاز می‌شود و موفقیت شرکت‌های صنعت فولاد درفروش و سودآوری به چگونگی برنامه‌ریزی برای عبور از تحریم‌های یک‌جانبه امریکا نیز بستگی دارد. صفوی سهی ادامه داد: صادرات شرکت‌های فولادی با چالش دیگری نیز مواجه است، زیرا به علت بالاتر بودن قیمت شمش فولاد در بورس کالا (حدود دو هزار و 450 تومان به ازای هر کیلوگرم) و صادرات محصولات بر مبنای دلار نیمایی حدود کیلویی 2150، قیمت تمام شده مواد اولیه و سنگ‌آهن افزایش‌یافته و حاشیه سود صادرات کاهش قابل‌ملاحظه‌یی می‌یابد. چگونگی حل چنین تناقض‌های قیمتی که شکاف نرخ ارز در بازار آزاد، بورس کالا و نرخ دلار نیمایی ایجاد کرده، نیز بر سودآوری این گروه تاثیرگذار است.

صنعت کانی‌های فلزی

این کارشناس بازار سرمایه سپس با نگاهی به وضعیت صنعت کانی‌های فلزی اظهار داشت: شرکت‌های معدنی فلزی همچون پالایشی‌ها جزو معدود صنایعی هستند که مواد اولیه داخلی و فروش محصولات نیز با قیمت‌های جهانی به بازار داخل عرضه می‌شود. این گروه که قیمت کنسانتره و گندله آنها به ترتیب 12درصد و 21.5درصد میانگین قیمت فروش داخلی شمش فولاد خوزستان تعیین می‌شود، با افزایش قیمت فولاد و قیمت ارز در سال گذشته با رشد قیمت فروش محصولات مواجه شده‌اند. صفوی سهی خاطرنشان کرد: سود عملیاتی شرکت گل‌گهر در سه‌ماهه اول سال 97 نسبت به دوره مشابه سال گذشته 96 درصد و نسبت به فصل گذشته 161 درصد افزایش‌یافته است. به گفته این کارشناس بازار سرمایه، افزایش 200 هزار تنی مقدار فروش گندله و افزایش 50 هزارتومانی قیمت فروش آن و همچنین بالا بودن هزینه‌ها در فصل چهارم سال 96 منجر به بهبود قابل‌توجه سود عملیاتی سه ماهه اول سال 97 نسبت به فصل گذشته شده است. وی با اشاره به اینکه بهبود فروش و سودآوری شرکت‌های معدنی فلزی مستقیما به قیمت فروش شمش فولاد خوزستان در بازار داخل بستگی دارد، افزود: قیمت هر کیلوگرم شمش فولاد خوزستان در سه‌ماهه اول سال 97 حدود 2120 تومان و در تیرماه کیلویی 2450 بوده است؛ بنابراین با افزایش قیمت فروش شمش روند بهبود سودآوری این گروه در فصل دوم سال جاری نیز ادامه خواهد یافت.

 صنعت پتروشیمی متانول و اوره

صفوی سهی کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه افزایش قیمت‌های جهانی متانول و اوره در سال گذشته و افزایش قیمت ارز سودآوری این گروه را طی یک سال اخیر بهبود بخشیده است، گفت: سود عملیاتی شرکت پتروشیمی زاگرس در سه‌ماهه اول سال 97 نسبت به دوره مشابه سال قبل 60 درصد افزایش ولی نسبت به فصل گذشته حدود 50 درصد کاهش‌یافته است. کاهش فروش تقریبا 290هزار تنی متانول و کاهش 34 دلاری قیمت جهانی آن باعث تضعیف سودآوری فصلی آن شده است. وی افزود: سود ناخالص شرکت پتروشیمی خراسان در سه‌ماهه اول سال 97 نسبت به دوره مشابه سال قبل 16.5 درصد افزایش، ولی نسبت به فصل گذشته حدود 30 درصد کاهش‌یافته است. به گفته این کارشناس بازار سرمایه، علت کاهش سود فصلی شرکت نسبت به فصل گذشته کاهش 20 هزار تنی مقدار فروش و تاثیرات دلار نیمایی نسبت به دلار آزاد در نرخ فروش محصولات بوده است. صفوی سهی اظهار داشت: تغییرات سودآوری این گروه مستقیما به قیمت‌های جهانی آن بستگی دارد، ولی افزایش قیمت دلار نیمایی یا دریافت مجوزهایی برای صادرات بخشی از محصولات پتروشیمی به نرخ ارز بازار ثانویه می‌تواند تاثیر مثبت بر سودآوری صنعت بگذارد.