چرخش برقی بغداد به سوی ریاض
گروه انرژی|
عربستان سعودی با احداث یک نیروگاه خورشیدی و صادرات برق به عراق با قیمتی ارزانتر از قیمت ایران، موافقت کرد.
سخنگوی وزارت برق عراق به بلومبرگ گفت: این توافق که هنوز از سوی مقامات عراقی تایید نشده است، شامل احداث یک نیروگاه ۳۰۰۰ مگاواتی در عربستان سعودی در مدت یکسال از امضای توافق است. عراق برق را به قیمت ۲۱ دلار به ازای هر مگاوات ساعت یا معادل یک چهارم پولی که برای واردات به ایران پرداخت میکرد از عربستان سعودی خریداری خواهد کرد.
عراق ماه جاری شاهد اعتراضات مردمی بود که نسبت به بیکاری و خدمات عمومی نامناسب از جمله کمبود برق و آب از زمان تهاجم امریکا در سال ۲۰۰۳ ناراضی بودند.
از سوی دیگر عراق در ماه جاری خرید برق از ایران را متوقف کرد و به این ترتیب شکاف میان تامین برق و مصرف این کشور افزایش یافت که به قطعیهای مکرر منجر شد.
حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، یکشنبه هفته جاری قاسم فهداوی، وزیر برق عراق را از سمت خود تعلیق کرد تا دولت درباره علت ضعیف بودن خدمات برقرسانی تحقیق کند.
دو هفته قبل عراق کمیتهیی را برای طرح برنامههایی برای رسیدگی به نگرانیهای مردم معترض تشکیل داد و ۳. ۵ تریلیون دینار (سه میلیارد دلار) برای حمایت از خدماتی که این مشکلات را برطرف میکند، اختصاص داد.
ایران هم قراردادی برای صادرات مستقیم «برق» به عراق دارد و هم 2 قرارداد که بر اساس آنها قرار بوده است گاز طبیعی به 2 نیروگاه عراق صادر شود. بغداد اما نزدیک به 2 میلیارد دلار بدهی برقی به ایران دارد. پس از آنکه سفر یک روزه وزیر نیروی عراق به ایران و دیدارهای سهگانهاش با بیژن زنگنه، رضا اردکانیان وزرای نفت و نیرو و ولیالله سیف رییس کل سابق بانک مرکزی نتوانست گره از مشکل برق عراق بگشاید، عراق در حال تلاش برای استفاده از برگ نزدیکی به عربستان برای فشار به ایران است. به نظر میرسد خبر منتشر شده در روز گذشته نیز در همین راستا قرار بگیرد.
چندی پیش، جنوب و مرکز عراق به عرصه اعتراض مردم نسبت به ضعف خدماترسانی و در راس آنها کمبود برق تبدیل شد. طبق بررسی «تعادل» عراق برای 2 دهه اخیر همواره در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکل کمبود برق بوده است. دیوان محاسبات ایالات متحده ماه میسال 2007 در گزارشی تاریخچهیی از برق در عراق را منتشر کرده و نوشت: «همزمان با درگیری عراق در جنگ با کویت، در سال 1990 ظرفیت نصب شده برق در این کشور 9.295 مگاوات بود، تقاضا در آن زمان در حالت پیک خود به حدود 5 هزار مگاوات میرسید. قریب به 87 درصد مردم عراق در آن زمان به برق دسترسی داشتند. جنگ، تحریم، وندالیسم و مواردی از این دست زیرساختهای برق عراق را به درجه شدیدی تخریب کرد.»
این تخریب به حدی رسید که در سال2010 کل عراق و همچنین بغداد در فوریه این سال بهطور متوسط در روز 15.5 ساعت به برق دسترسی داشتهاند. این در حالی است که بغداد قبل از جنگ روزانه بهطور متوسط 16 الی 24 درصد به برق دسترسی داشت.
طبق تازهترین آمارها تولید برق عراق در حال حاضر حدود 15 هزار و 700 مگاوات است و تقاضا به بیش از روزانه 23 هزار مگاوات رسیده است.