معاملات آتی سکه به بازار نقد جهت نمی‌دهد

۱۳۹۷/۰۵/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۶۷۷۸

مدیرعامل بورس کالای ایران معتقد است، بازار آتی بورس، ابزاری برای مهار قیمت سکه به شمار می‌رود و از مزایای راه‌اندازی آن، دور نگه داشتن افراد سفته باز از بازار نقد خواهد بود. به گزارش ایرنا، پس از نوسان شدید قیمت سکه و عبور از مرز چهار میلیون تومان، با این تصور که معاملات بازار آتی سکه در بورس کالا، عامل جهت‌دهی به بازار نقد است، محدودیت‌هایی برای معاملات آتی سکه در نظر گرفته شد. در معاملات آتی، کالایی مانند سکه را اکنون و با قیمت مشخصی خریداری می‌کنند اما تحویل و پرداخت وجه آن در آینده (به عنوان مثال آبان یا دی 1397) انجام می‌شود، که باید توجه داشت بخش قابل توجهی از معاملات قرارداد آتی به تحویل سکه منجر نمی‌شود. با توجه به اینکه در معاملات روزهای گذشته نرخ سکه «تحویل دی ماه» در بازار آتی بورس کالا حدود 300 تا 400 هزار تومان بالاتر از قیمت نقد سکه بود، این تصور ایجاد شد که قیمت‌های آتی باعث گرانی سکه در بازار نقد می‌شود و بر این اساس، معاملات متوقف شد. در واکنش به این ادعاها، برخی کارشناسان تاکید می‌کنند معاملات آتی سکه تاثیر چندانی بر بازار نقد نمی‌گذارد و در صورت توقف معاملات سکه در تالار شفاف بورس، سفته‌بازی در بازار نقد سکه افزایش یافته و روند معاملات به صورت مبهم و غیر قابل رصد می‌شود. در همین رابطه مدیرعامل بورس کالا تاکید کرد این ادعا که معاملات آتی سکه بورس کالا باعث افزایش قیمت سکه و خط دهی به بازار نقد شده است، از لحاظ نظری و عملی درست نیست. حامد سلطانی‌نژاد افزود: مطالعات علمی دانشگاهی نشان می‌دهد بازار نقد به بازار آتی جهت می‌دهد. سلطانی نژاد یادآوری کرد: بازار آتی و مشتقه در امریکا بیش از 150 سال قدمت دارد و سایر کشورها نیز بازارهای آتی با عمر طولانی دارند که نشان‌دهنده اهمیت آن در عرصه اقتصاد است. وی با رد تاثیرپذیری بازار نقد سکه از بازار آتی در بورس کالا گفت: باید توجه داشت که ساعت کار بازار آتی سکه در ایران پس از بازگشایی بازار نقد است، بنابراین نمی‌تواند بر بازار نقد تاثیرگذار باشد.

مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: مجموع فعالان بازار آتی بیش از 24 هزار نفر است که موقعیت‌های محدود خرید یا فروش می‌گذارند؛ اما شمار زیادی از افراد در بازار نقد سکه فعالیت داشته و سکه معامله می‌کنند. سلطانی نژاد بازار آتی و نقد سکه را به دریاچه و دریا تشبیه و اضافه کرد: مشخص است که بازار نقد بزرگ‌تر است و بر بازار آتی تاثیر می‌گذارد. به گفته وی، بخش قابل توجهی از افرادی که دنبال سفته بازی هستند، در بازار آتی فعالیت می‌کنند که باعث می‌شود وارد بازار نقد نشوند. سلطانی نژاد افزود: تجربه نشان داده هر جا کالا در مقابل حجم پول قرار گرفته است، کالا بازنده شده و پول همه کالا را بلعیده است که نتیجه آن افزایش بی‌رویه قیمت می‌شود. اکنون نیز حجم عظیم نقدینگی را در کشور داریم که در مقابل هر کالایی قرار گیرد آن را می‌بلعد و راهکار دنیا برای رفع این مشکل، راه‌اندازی بازار مشتقه و آتی است. مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: در بازار آتی، کالا را در مقابل پول قرار نمی‌دهیم، بلکه به تعبیری می‌توان گفت از قدرت پول در مقابل پول، بهره می‌گیرد که باعث کاهش نیاز به کالای واقعی می‌شود.

سلطانی‌نژاد ادامه داد: همچنین باید توجه داشت در بازار مشتقه، بسیاری از قراردادها به تحویل کالا منجر نمی‌شوند. وی بیان داشت: این تصور کارساز نیست که با هدف مدیریت بازار و اشباع بازارهایی مانند طلا و سکه، آنقدر سکه و طلای فیزیکی به بازار عرضه کنیم تا همه تقاضاها پاسخ داده شود. تجربه ثابت کرده است هر چه کالا به بازار عرضه شود، پول و نقدینگی موجود در جامعه آن را می‌خرد و می‌بلعد؛ حتی اگر کالا زیر قیمت بازار نیز عرضه شود، باز پول آن را می‌بلعد. سلطانی‌نژاد به تجربه چین اشاره کرد و ادامه داد: زمانی که رشد اقتصادی چین زیاد شد، مسوولان این کشور به توسعه بازارهای مشتقه کالاهای مختلف توجه نشان دادند، زیرا می‌دانستند زمانی که رشد اقتصادی آنها رونق بگیرد، این بازارهای مشتقه به مدیریت بازار کمک می‌کنند.