ورود محموله جدید داروی «وارفارین»؛ به زودی
کمبود داروی وارفارین که کاربرد ضد انعقاد خون در بیماریهای قلبی دارد اخیرا در میان داروهای کمیاب قرار گرفته و برخی نگرانیها را برای بیماران ایجاد کرده است.
طبق اعلام سخنگوی سازمان غذا و دارو قرار است محموله جدید داروی وارفارین به زودی از فنلاند وارد کشور شود تا شرایط نامساعد تامین این دارو به وضعیت عادی بازگردد.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو در این باره دلیل ایجاد این کمبود را ذخیرهسازی دارو توسط بیماران و زنجیره تامین دارو میداند و میگوید: با وجود اینکه موجودی وارفارین در کشور حدود ۷۰ تا ۷۵ روز بود، اما در مناطق مختلف کمبود این دارو اعلام شد. زمانی که بحثهای روانی در بازار ایجاد میشود، از مصرفکننده تا سایر زنجیرههای تولید، ممکن است دارو را ذخیره کنند. بیشتر داروهایی که به صورت مزمن و مادامالعمر استفاده میشوند از سوی مصرفکننده ذخیره میشوند. آنها گاهی نیز سعی میکنند این ذخیره را افزایش دهند؛ به همین دلیل دارو از روند مصرف عادی خارج میشود.
او درباره علت توزیع محدود این دارو نیز توضیح میدهد و میگوید: با توجه به این موضوع، داروخانهها اعلام کردند که وارفارین را تا سقف نسخه تحویل نمیدهند و درایت به خرج دادند که نیاز بیماران را در روزهای کمبود برطرف کنند تا زمانی که محموله اصلی وارد و برچسبگذاری شود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو همچنین به ایسنا میگوید: وارفارین از دو کشور کانادایی و فنلاندی وارد ایران میشد، اما محصولی که بیشتر توصیه و استفاده میشد مربوط به کشور فنلاند بود. در حال حاضر نیز این محصول ثبت سفارش شده است. به دلیل تغییرات ارزی کمی تاخیر داشته، اما در حال ورود به ایران است. این دارو از کانادا نیز فعلا وارد نمیشود. جهانپور با اشاره به قرار گرفتن وارفارین در لیست تسریع و تسهیل واردات اقلام دارویی، میافزاید: این دارو در لیست ۲۲۰ قلم دارویی که واردات آنها تسریع و تسهیل شده، وارد و اعلام شده شرکتهایی که مایل باشند میتوانند به صورت موازی وارفارین یا مشابه آن را وارد کنند. همچنین میتوانند این دارو را نیز تولید کنند؛ چون این امکان از مسیر تسهیل شده برای آنها فراهم میشود تا واردات آن از حالت تک شرکتی خارج شود.
او ادامه میدهد: هنوز عملا وارفارین نایاب نیست و در زنجیره توزیع وجود دارد، اما با توجه به اینکه میزان مصرف از روند گذشته بیشتر شده بود، بلافاصله در دستور کار واردات مجدد قرار گرفت. قبلا وقتی ذخیره دارو به کمتر از سه ماه میرسید، مجوز واردات یا تولید آن صادر میشد. میزان ذخیره نیز همیشه بین سه تا هشت ماه در کشور بود، اما با توجه به مشکلاتی که در ماههای آینده ممکن است ایجاد شود، تصمیم بر این است میزان ذخیرهسازی داروها یا مواد اولیه به سمت یک تا یک و نیم سال پیش رود. جهانپور تاکید میکند: اقدامات لازم برای ورود محموله داروی وارفارین انجام شده و تنها روند ارسال و ترخیص و برچسبگذاری باقی مانده است. سخنگوی سازمان غذا و دارو افزود: توزیع این دارو تا زمانی که محموله اصلی برسد، قطره چکانی انجام میشود. با وجود این به اندازهای که نیاز فعلی برطرف شود، دارو پیدا میشود. افزون بر این گاهی قابلیت تبدیل به داروهای دیگر این گروه وجود دارد که با نظر پزشک انجام میشود. او با بیان اینکه با توجه به فضای پیش آمده توزیع کل موجودی وارفارین در شبکه منطقی نیست، ادامه میدهد: ممکن است نسخههای جدیدی داشته باشیم که به خاطر آنها باید توزیع حتی قطره چکانی را حفظ کرد تا محموله جدید برسد. شرکتهای پخش توزیع دارو را بر عهده دارند و این دارو با اولویت بیمارستانها توزیع میشود. مردم میتوانند این دارو را از داروخانههایی که موجودی دارند، تهیه کنند. زمانی که محموله جدید وارد شود نیز میتوان آن را از همه داروخانهها تهیه کرد.