ترکیه با تجارت تهاتری به جنگ دلار می‌رود

۱۳۹۷/۰۵/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۷۰۳۸
ترکیه با تجارت تهاتری به جنگ دلار می‌رود

گروه جهان|

 با ادامه سقوط ارزش لیر در برابر دلار، دولت ترکیه تجارت تهاتری با سایر کشورها را آغاز می‌کند و با اجرای سیاست جدید، درصدد است تا تقاضای خرید ارز در بازار را کاهش و صادرات را افزایش دهد.

به گزارش بلومبرگ، در پی آغاز تحریم‌های دو وزیر ترک روند سقوط ارزش لیر در برابر دلار امریکا تشدید شده است. ارزش لیر در برابر دلار در سال جاری 30 درصد کاهش یافته است، روندی که بالا گرفتن تنش‌های آنکارا ـ واشنگتن آن را تشدید کرده است. دولت ترکیه اندرو برانسون کشیش امریکایی که ۲۰ سال در ترکیه مقیم بوده را به حمایت از گروه تروریستی که در ۲۰۱۶ کودتا کرده بود و همچنین جاسوسی متهم کرده است. آنکارا با رد درخواست واشنگتن برای آزادی برانسون، او را حبس خانگی کرده است. امریکا با تحریم دو وزیر ترک به این اقدام واکنش نشان داد. آنکارا نیز در مقابل دارایی‌های دو وزیر امریکایی در این کشور را تحریم کرد، اقدامی که بازارهای متلاطم ترکیه را بیش از پیش ناآرام کرده است.

تورم در ترکیه ماه گذشته افزایش یافته و تنها در جولای ۱۵درصد بوده است. با وجود اینکه بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره در این کشور را ۱۷.۷۵ درصد ثابت نگه داشته، اردوغان گفته این رقم همچنان بالاست. رییس‌جمهوری ترکیه با هشدار درباره اینکه کشورش درگیر جنگ تجاری تمام‌عیار است از مردم خواسته تا ارز و طلای خود را به لیر تبدیل کنند.

در همین حال ایرنا نوشته، ترکیه که سیاست جایگزینی پول ملی در تجارت خارجی به جای دلار با سایر کشورها را از سال گذشته به صورت جدی دنبال می‌کند، در کنار این هدف راهبردی اقتصادی، سیاست جدیدی را برای مقابله محکم‌تر با افزایش نرخ دلار آغاز کرده و در این راستا قصد دارد تا تجارت تهاتری خود با سایر کشورها را گسترش دهد. معاملات تهاتری یا به عبارتی مبادله کالا به کالا که در دوره جدید دولت این کشور مدنظر قرار گرفته، می‌تواند تقاضای ارز در بازار داخلی ترکیه را به صورت قابل توجهی کاهش دهد و در حمایت از صادرکنندگان این کشور موثر واقع شود.

در برنامه یکصد روزه اجرایی اردوغان، سیاست جدید تجارتی پیش‌بینی شده که با اجرای آن، نیاز ترکیه به ارز خارجی کاهش و صادرات به کشورهایی که مشکل مالی دارند، افزایش خواهد یافت. در این راستا، وزارت بازرگانی ترکیه برای تحقق این هدف، وظیفه سنگینی در مذاکرات تجاری بر دوش دارد. البته ترکیه در تجارت تهاتری با سایر کشورها دارای تجارب گرانبهایی است چرا که پیش از این با روسیه در دوران تحریم امریکایی‌ها به انجام این مدل از تجارت اقدام کرده بود. تجارت تهاتری با کشورهای آفریقایی و آسیای میانه از دیدگاه دولت ترکیه بسیار جذاب

به‌نظر می‌رسد و در این زمینه مذاکرات و تلاش‌ها برای آغاز این روش تجاری با کشورهای آفریقایی از طریق بانک ایکزیم انجام شده است.

شبکه خبر7 ترکیه نزدیک به اردوغان گزارش داده، تجارت تهاتری از سوی چند کشور در حال حاضر انجام می‌شود که می‌توان از چین نام برد که مبادلات تجاری خود با بعضی کشورهای آفریقایی را با این روش انجام می‌دهد بطوری که شرکت‌های عمرانی چینی در این کشورها به ساخت راه، سد و زیرساخت‌ها مشغول هستند و دولت چین نیز در قبال این خدمات عمرانی، منابع معدنی و طبیعی از این کشورها دریافت می‌کند.

چینی‌ها در بازار آفریقا برای انجام 200 میلیارد دلار تجارت تهاتری، شرکت تاسیس کرده‌اند. ترکیه نیز با هدف کاستن از وابستگی به ارز خارجی، در عوض وارد کردن انواع کالا از خارج، پول ملی یا کالا به طرف مقابل می‌دهد یا در قبال این واردات، خدمات عمرانی در کشور صادرکننده کالا انجام خواهد داد.

ماه گذشته میلادی، اردوغان از آغاز فرایند عملیاتی تجارت با پول ملی بین ترکیه، روسیه، ایران و چین خبر داد و هدف از این اقدام را مقابله با اثرات نامطلوب نوسانات نرخ ارزهای مرجع تجارت بین الملل در کشور خود اعلام کرد. رییس‌جمهوری ترکیه گفته: «نوسانات نرخ ارز تنها مساله ترکیه نیست و یک معضل بین‌المللی به شمار می‌رود و انجام تجارت با ارزهای ملی بین کشورها یکی از بهترین راهکارهای مقابله با این نوسان نرخ ارز است. نرخ دلار و یورو در کشورها بطور مستمر دچار نوسان شده و صادرکنندگان و وارد کنندگان را دچار مشکل و سردرگمی می‌کند و بر این اساس مذاکره با روسیه در خصوص اجرای توافق تجارت با پول ملی جریان دارد و این اقدام با طرف ایرانی هم در حال اجراست. اردوغان با اشاره به مذاکره کشورش با چین برای تجارت با پول ملی گفته: «تجارت با پول ملی اثر نوسانات نرخ ارز را به کمترین حد ممکن می‌رساند.»

ترکیه سالانه حدود 160 میلیارد دلار صادرات و حدود 200 میلیارد دلار واردات دارد و از شرکای مهم تجاری ایران، روسیه و چین به شمار می‌رود. ثبات در بازار ارز و جلوگیری از نوسان نرخ ارز در ترکیه از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در سال 2002 از جمله دستاوردهای دولت و حزب کنونی ترکیه بوده ولی در یک سال گذشته با افزایش نرخ ارز، این دستاورد به چالش کشیده شده است. گفته شده، بهای هر دلار امریکا در اوایل سال جاری میلادی 3.7 لیر و قیمت هر یورو نیز 4.5 لیر بود و مقایسه آمار اخیر نشان می‌دهد که لیر ترکیه در برابر دلار 33 درصد و در برابر یورو 27 درصد از ارزش خود را در سال جاری میلادی از دست داده است. این در حالی است که اردوغان در اعلام برنامه‌های دولتش وعده داد که ظرف 100 روز کاری بیش از یک هزار پروژه به بهره‌برداری خواهد رسید. رییس‌جمهوری ترکیه گفته: «400 پروژه به ارزش 46 میلیارد لیر در 100روز آینده اجرا و به نیروی محرکی برای ترکیه تبدیل خواهند شد. اهمیت خاصی به صنایع دفاعی می‌دهیم. 48 مورد از 400 پروژه مورد نظر مربوط به صنایع دفاعی است. تحت هر شرایطی، در بخش طرح‌های صنایع دفاعی کوتاهی نخواهیم کرد.»