220 صندوق با ارزش 146 هزار میلیارد تومان
بر اساس رویهها و قوانین بازار سرمایه، ایجاد چتر حمایتی برای فعالیت سرمایهگذاران به ویژه تازه واردین به بورس در شمول وظایف سازمان بورس و اوراق بهادار است. مهرداد فرح آبادی، رییس اداره بازرسی نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در این خصوص گفت: حمایت از سرمایهگذاران و صیانت از حقوق آنها همواره رسالت سازمان بورس بوده و در این مسیر مهمترین موضوع کنترل ریسکهای بازار سرمایه است. به گزارش سنا، رییس اداره بازرسی نهادهای مالی سازمان بورس ادامه داد: اولین راهکار کنترل ریسک بازار سرمایه، تسهیل دسترسی به ساز و کار سرمایهگذاری غیر مستقیم از طریق انواع نهادهای مالی جدید مانند صندوقهای سرمایهگذاری است. وی با تاکید بر اینکه صندوقهای سرمایهگذاری کمک میکنند، ریسکهای بازار سرمایه به نحو قابل توجهی مدیریت شود، گفت: صندوقهای سرمایهگذاری نهادهای اقتصادی تخصصی تحت نظارتی هستند که زیر نظر مدیران حرفهای در چارچوب قوانین و مقررات فعالیت میکنند و این نشانهها در کنار هم فضای مدیریت کنترل ریسک در بازار سرمایه را فراهم میکند. وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 220 صندوق سرمایهگذاری در بازار سرمایه فعال است، افزود: پس از یک دهه تلاش سازمان بورس اکنون ارزش این صندوقها به 146 هزار میلیارد تومان رسیده و بیش از 2 میلیون و 200 هزار نفر واحد سرمایهگذاری این صندوقها را خریداری کردهاند که از این میزان نزدیک به 93 درصد آنها سرمایهگذاران حقیقی و 7 درصد آنها سرمایهگذاران حقوقی هستند. فرح آبادی با اشاره به اینکه طی یک ماه اخیر شاهد ثبت رکوردهای تاریخی بازار سرمایه بودیم و رشد این بازار مشوقی برای ورود سرمایهگذاران جدید به بورس است، گفت: ما این روز را پیش بینی میکردیم. بنابراین سازمان بورس فضای فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری را توسعه داد تا سرمایههای جدید به راحتی وارد بازار سرمایه شود.
از طریق صندوقها و مشاوران وارد شوید
رییس اداره بازرسی نهادهای مالی سازمان بورس با بیان اینکه ورود به بازار سرمایه مستلزم دانش و تخصص است، گفت: در حال حاضر ظرفیت پذیرش سرمایههای جدید در صندوقهای سرمایهگذاری بیش از 55 هزار میلیارد تومان است و ما به سرمایهگذاران توصیه میکنیم برای کاهش ریسک از طریق صندوقهای سرمایهگذاری و مشاوران مجاز حرفهای به بازار سرمایه وارد شوند. وی افزود: زمانی که شاخصهای بازار سرمایه روندی مثبت دارند، تعداد زیادی از سرمایهگذاران غیر حرفهای که عمدتا با مکانیزم خرید و فروش، قوانین بازار سرمایه و ریسکهای آن نا آشنا هستند به این بازار وارد میشوند. معمولا تازه واردین به جای تشکیل سبدی از سهام روی یک سهم تمرکز میکنند. این موضوع ریسک فعالیت در بازار سرمایه را افزایش میدهد. بنابر این اکیدا به سرمایهگذاران تازه وارد به ویژه آن دست از سرمایهگذارانی که از درجه ریسک پذیری کمتری برخوردارند، توصیه میکنیم از طریق مشاورین حرفهای یا صندوقهای سرمایهگذاری به بازار سرمایه وارد شوند.
بازدهی بیشتر از شاخص
رییس اداره بازرسی نهادهای مالی سازمان بورس با اشاره به اینکه بعضا بازدهی برخی صندوقها از شاخص نیز فراتر رفته ادامه داد: میتوان گفت اغلب صندوقها در دوره سه ماهه گذشته اصطلاحاً بازار را بیت (Beat) کردهاند. یعنی بازدهی آنها بالاتر از بازدهی شاخص بوده و دلیل آن این است که پرتفویهای خود را به خوبی مدیریت میکنند. کارشناسان فعال در صندوقها به خوبی آگاه هستند که به چه صنایعی ورود پیدا کنند و روندها و جهتهای حرکتی بازار را میتوانند به خوبی پیش بینی کنند و سهام مناسب را زودتر از بازار شناسایی و خریداری کنند به نحوی که بعضی از صندوقها چندین برابر بازده بازار بازدهی داشتهاند. وی با اشاره به انواع صندوقهای سرمایهگذاری عنوان کرد: سرمایهگذارانی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند میتوانند بر اساس درجه ریسکپذیری از صندوقهای سهام، با درآمد ثابت یا مختلط استفاده کنند. رییس اداره بازرسی نهادهای مالی سازمان بورس ادامه داد: به سرمایهگذاران توصیه میشود که حتماً از کانال صندوقهای سرمایهگذاری مبادرت به سرمایهگذاری کنند تا ریسکها مدیریت شود و دچار ضرر و زیان غیر قابل جبرانی نشوند. علاوه بر این، فرح آبادی از روند جدید نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری خبر داد و گفت: سازمان بورس همواره به دنبال ارتقای نظام انضباط مالی در صندوقها بوده و به زودی نظام نظارتی جدیدی اعمال میشود که به افزایش شفافیت عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری کمک میکند.