افزایش میزان شیوع ایدز نداریم

۱۳۹۷/۰۵/۲۴ - ۰۰:۳۰:۱۱
کد خبر: ۱۲۷۶۹۳

آخرین آمارها درباره شیوع ایدز در ایران رقم ۳۶ هزار و ۵۷۱ مورد را اعلام می‌کند؛ آماری که الگوی انتقال آن امروز تغییر کرده و شکل دیگری به خود گرفته است. حالا بحث بر سر میزان رشد این بیماری ویروسی است؛ آیا شیوع ایدز در ایران افزایش داشته است؟

هفته گذشته از دو منطقه در جنوب کشور آمارهایی درباره ابتلا به ایدز منتشر شد؛ یکی از مناطق هرمزگان بود. معاون امنیتی و سیاسی استاندار هرمزگان میزان شیوع ایدز در هرمزگان را دو برابر میانگین کشوری اعلام کرده و گفته بود که «وقت آن رسیده است مردم را نسبت به این موضوعات آگاه کنیم تا شاهد افزایش آمار ایدز در استان نباشیم.» به گفته بهروز اکرمی «انتقال ایدز از طریق موارد جنسی در هرمزگان نسبت به کشور دو برابر است و پیش‌بینی می‌شود تعداد موارد ناشناخته عدد قابل توجهی باشد.»

همچنین حسن تاوانه، رییس اداره بهزیستی چابهار، اعلام کرد که در روستای درگز چابهار آمار ابتلای ۷۸ نفر به ایدز تایید شده‌ است؛ خبری که البته از سوی وزارت بهداشت تکذیب شد. محمدمهدی گویا - رییس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره این خبر توضیح داد و گفت: براساس گزارشی که در این رابطه منتشر شده باید اعلام کرد که تعداد موارد ذکر شده در رابطه با موارد ابتلا از صحت برخوردار نیست و آمار مبتلایان کمتر از تعداد منتشر شده است.

پرسشی که در این میان مطرح می‌شود این است که آیا می‌توان با استناد به آمارهای جزئی اعلام کرد که شیوع ایدز در ایران افزایش پیدا کرده است؟ سید احمد سیدعلی‌نقی- عضو مرکز تحقیقات ایدز ایران تاکید می‌کند که ما در حال حاضر با افزایش شیوع ایدز در کشور روبرو نیستیم و باید در این مورد علمی و قابل اطمینان صحبت کرد. او با تاکید بر اینکه در حال حاضر با افزایش شیوع ایدز روبرو نیستیم، به ایسنا گفت: طبق آخرین آمارها ابتلا به این بیماری در معتادان تزریقی از ۲۵ تا ۳۰ درصد به ۱۳ درصد رسیده است. آمار ابتلا به ایدز زمانی در زندانیان چهار درصد بود که الان به ۰.۸ درصد رسیده است. در زنان آسیب پذیر نیز این رقم ۲.۱ درصد و در مردان آسیب پذیر کمتر از پنج درصد گزارش شده است. در ترنس جندرها- افرادی که جنسیت مبهمی دارند- نیز آمار ابتلا به ایدز ۱.۹ درصد است. شیوع این بیماری افزایش پیدا نکرده است، گاهی شیوع به این معنی است که بیماریابی ما دقیق‌تر شده است و موارد را بهتر پیدا کرده‌ایم. با یک عدد نمی‌توان به این نتیجه رسید که وضعیت بدتر شده است.

او با بیان اینکه وزارت بهداشت باید بیماریابی را بهتر و بیشتر انجام دهد، ادامه داد: شناسایی بیشتر به این معنی است که آمار 38 هزار مورد بیمار ثبت شده به آمار تخمینی ۶۰ هزار مورد نزدیک شود. بهبود پیدا کردن بیماریابی به نفع کشور است و شناسایی و برنامه‌های پیشگیری به این واسطه بیشتر می‌شود. همچنین موارد شناسایی شده نیز به سمت درمان هدایت می‌شوند و انتقال بیماری کاهش می‌یابد.

علی‌نقی همچنین اضافه کرد: در حال حاضر اقدامات وزارت بهداشت در این حوزه باعث شده است که انجام تست اچ‌ای وی بیشتر و در مراکز گسترده‌تری انجام شود. افزون بر آن تعداد کیت‌های این تست نیز بیشتر شده و پوشش درمان بالاتر رفته است. این اقدامات باعث شناسایی بیشتر بیماران می‌شود و آنها را به مراکز بهداشتی پیوند می‌دهد تا بتوانند خدمات رایگان دریافت کنند. اینکه بگوییم در منطقه‌ای تعدادی بیمار شناسایی شده و این موضوع نشان‌دهنده بدتر شدن اوضاع است، قابل تعمیم به کل کشور نیست. عضو مرکز تحقیقات ایدز ایران در ادامه با بیان اینکه تخمین‌هایی که درباره تعداد احتمالی بیماران مبتلا به ایدز وجود دارد، طبق فرمول سازمان بهداشت جهانی است، افزود: بین موارد ثبت شده و موارد تخمینی کمی فاصله است.