بازنشستگان تامین اجتماعی سهامدار میشوند
شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، قصد دارد با ایجاد یک صندوق سرمایهگذاری بازنشستگان تامین اجتماعی را سهامدار کند و با کسر مبلغی از حقوق آنها بخشی از سبد سهامی که از سوی این شرکت تعریف میشود به بازنشستگان تعلق گیرد.
مرتضی لطفی، مدیرعامل این شرکت در نشست خبری که روز گذشته داشت، درباره این صندوق، گفت: « از طریق این صندوق، بازنشستگان تامین اجتماعی را سهامدار میکنیم؛ در واقع پس از طی مراحل مربوطه، سبد سهامی را تعریف خواهیم کرد که به صورت اقساط در اختیار بازنشستگان قرار میگیرد و ارزش آن از حقوقشان کسر خواهد شد. برای آن که متناسب با مسوولیت و ماموریتها که حفظ ذخایر بیمهشدگان است، حرکت کنیم، ایجاد یک صندوق سرمایهگذاری را در دستور کار قرار دادیم و مراحل اولیه آنکه ثبت شرکت است را انجام دادهایم و قرار است سهامی از تعدادی از شرکتها در این صندوق تجمیع و در بورس عرضه شود. از طریق این صندوق بازنشستگان تامین اجتماعی را سهامدار میکنیم، در واقع پس از طی مراحل مربوطه، سبد سهامی را تعریف خواهیم کرد که به صورت اقساط در اختیار بازنشستگان قرار میگیرد و ارزش آن از حقوقشان کسر خواهد شد.»
او بیان کرد: «رقمی معادل بیش از ۳۰۰۰ میلیارد در برخی صنایع سهام مازاد داریم که قبلا به صورت خرد از طریق بورس ارایه میشد و در واقع امسال این شرکت سرمایهگذاری تاسیس و ثبت شد و سهام شرکت از طریق بازار بورس ارایه میشود. بیش از ۱۰۰ نوع سهم در حوزه نفت، گاز، سیمان و ... وجود دارد و بخشی از این سهام متناسب با تقاضای همکاران و بازنشستگان تامین اجتماعی به صورت اقساط واگذار میشود. این سهام در بازار سرمایه رشد ارزش دارد و قابل تبدیل به ریال است. سعی میکنیم سبد سهام خوبی عرضه شود که این یک نوع خروج از بنگاه داری هم خواهد بود.»
مدیرعامل شستا با بیان اینکه سهامداری استراتژی اصلی ماست، از ادغام یا انحلال سه هلدینگ زیرمجموعه شستا خبر داد و گفت: از ۹ هلدینگ که در گذشته داشتیم اکنون ۶ هلدینگ داریم. البته به این معنا نیست که درآمدهای حاصله از محل فروش و تبدیل ریالی داراییها صرف پرداخت حقوق و مستمری شود. طبق یک برنامه آینده پژوهانه ۴۰ تا ۲۰ شرکت در بورس را بررسی کردیم که به لحاظ سودآفرینی در رتبه اول قرار دارند. قرار است درآمد حاصل از فروش داراییها را در این شرکتها سرمایهگذاری کنیم. لطفی افزود: البته بنگاهداری نمیکنیم و ۴۰ درصد سهم در این شرکتها خواهیم داشت و به دنبال ارزش آفرینی هستیم. این شرکتها در حوزههایی چون صنعت مس، فولاد، نفت و گاز هستند.
وی با بیان اینکه با ادغام تعدادی از شرکتها ساختمانهایی آزاد شدند و تعدادی از نیروها کاهش پیدا کردند، گفت: منابع حاصله صرف مشارکت در پروژههای ملی میشود و برنامهریزیهایی در این خصوص در حال انجام است. با توجه به تاکید رییسجمهور وزیر رفاه سابق و سرپرست فعلی وزارتخانه در حال برنامهریزی در این خصوص هستیم و اقتضای زمانی شستا هم همین است.
لطفی با بیان اینکه همه سهم ما از بازار سرمایه ۸ تا ۹ درصد است گفت: تلاش میکنیم از این سرمایه با توجه به مسوولیتی که داریم حفاظت کنیم.
مدیرعامل شستا در پاسخ به پرسشی درباره قانون منع به کارگیری بازنشستگان و اینکه آیا آقای ترکان که رییس هیات مدیره است با ابلاغ این قانون از شستا خارج خواهد شد؟، گفت: هر قانونی در کشور تصویب شود همه اجزای شستا تمکین میکنند. قانون قبلی اجازه استفاده به عنوان مشاور و عضو غیرموظف را مجاز دانسته بود که ما رعایت کردیم اما در قانون جدید این موضوع نیست که البته پس از تایید شورای نگهبان و ابلاغ آن جاری و ساری خواهد شد. به قانون مداری اهمیت میدهیم. آقای ترکان هم در جلسات هیات مدیره به این موضوع تاکید کردهاند.
وی همچنین در پاسخ به اینکه در حال حاضر آقای محمدرضا رستمی هم مدیرعامل هلدینگ نفت صندوق بازنشستگی و هم عضو هیات مدیره شماست و آیا این قانونی است یا خیر؟ گفت: اعضای هیات مدیره توسط هیات مدیره تامین اجتماعی منصوب میشوند. آقای رستمی هم خودش استعفاء داده و منتظریم مراجع مربوط در این خصوص تصمیمگیری کنند.
مدیرعامل شستا در ادامه با بیان اینکه صادرات سال قبل کشور یک میلیارد و 200 میلیون دلار بود، گفت: سهم ما از این صادرات 4 درصد است. در خصوص آمار پایین صادرات دارو از شرکتهای دارویی تحت پوشش باید گفت که هنوز نتوانستیم استاندارد بینالمللی داروها را دریافت کنیم که برای این منظور امسال 200 میلیارد تومان اعتبار تخصیص دادیم که امیدواریم با توجه به اقدامات در حال انجام بتوانیم استاندارد بینالمللی لازم را برای صادرات کسب کنیم.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره ادغام هلدینگ تاپیکو و خلیج فارس گفت: سیاست کلی این است که همه حوزههای فعالیت در پتروشیمیها ادغام شوند. یک بررسی کارشناسی دو سه ماهه انجام دادیم و نهایتا به این نتیجه رسیدیم که با این اقدام منافع ذینفعان بیشتر تامین میشود. با هلدینگ خلیج فارس تفاهمنامهای امضاء و تلاش میکنیم عملیاتی شود.
لطفی افزود: نیت دولت این است که همه سهامداران پتروشیمی در بخشهای مختلف به یکدیگر بپیوندند. این ادغام میتواند منافع جامعی داشته باشد زیرا ارزشگذاری بر اساس یک مبنا و سیاست انجام میشود و تفاهمنامهای نیز میان چهار وزیر دفاع، کار، نفت و آموزش و پرورش برای این منظور منعقد شده است.
مدیرعامل شستا در ادامه با بیان اینکه قبل از شرایط جدیدی که خروج یکجانبه امریکا از برجام رقم زد در عرصه بینالملل فعالیت گستردهای داشتیم، ادامه داد: با دو کشور آذربایجان و عراق هم وارد تفاهم شدیم و برای جذب سرمایه و مشارکت خارجی اعلام عمومی صورت گرفت. در مجامع بینالمللی نیز حاضر و شستا را معرفی کردیم. اکنون آمادگی برای سرمایهگذاری و سرمایه پذیری داریم. هر چند تا قبل از اتفاق جدیدی که در حوزه اقتصاد به علت خروج امریکا از برجام رخ داد پیشنهادات فراوانی داشتیم که مسکوت مانده است.
وی همچنین در توضیح ماجرای واردات گوشی آیفن توسط شستا و احضارش برای توضیحات بیشتر گفت: بانک مرکزی لیستی را منتشر و به اشتباه اسم شرکت بازرگانی ما را هم به عنوان دریافت کننده ارز 4200 تومانی درج کرده بود . شرکت بازرگانی ما در اساسنامهاش فعالیت در بخشهای مختلف را مجاز دانسته است ضمن آنکه اپراتور سوم نیز متعلق به ماست. با همه اینها اساسا استفاده از ارز دولتی را برای واردات گوشی آیفن را تکذیب میکنم.
لطفی افزود: اسناد رسمی در اختیار داریم که ارایه شده است. بانک مرکزی اعلام کرده نیم درصد از گوشیهای وارداتی هم سهم ما نبوده است. این شرکت سال گذشته 366 هزار یورو و معادل 6000 دستگاه گوشی وارد کرده بود که 400 دستگاه در گمرک باقی مانده بود و به امسال موکول شد و در آن زمانی که گشایش اعتبار برای آن انجام شد نیز چیزی به نام ارز 4200 تومانی مطرح نبود. ما مستندات مربوط را در این خصوص ارایه کردهایم.