مجلس از سیاست ارزی دولت حمایت می‌کند

۱۳۹۷/۰۵/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۷۹۲۰

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس به ویژه کمیسیون اقتصادی، سیاست جدید ارزی دولت را حمایت می‌کند.

به گزارش ایبنا، محمدرضا پورابراهیمی در همایش توسعه اقتصادی در کیش افزود: در زمینه وضعیت کلان کشور با شرایطی مواجه هستیم که التهاب‌هایی را در مجموعه اقتصاد داخلی ایجاد کرده که ریشه اصلی آن به سیاست‌های ارزی بر می‌گردد.

در ماه‌های پایانی سال 96 شاهد رخدادهایی در وضعیت ارز بودیم که بطور طبیعی متناسب با این شرایط و حالت انتظار می‌رفت که دولت تصمیم‌هایی را در حوزه سیاست‌های ارزی اتخاذ کند تا با تجربه سال‌های گذشته به نحوی عمل کنیم که خروجی آن کمترین هزینه برای کشور و بیشترین سود برای فعالیت اقتصادی داشته باشد.

در چهار دهه پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون چندین بار با شوک ارزی مواجه شدیم و این نخستین بار نیست که اقتصاد کشور با شوک ارزی مواجه می‌شود.

شاید سنگین‌ترین شوک ارزی در اقتصاد ایران به دولت مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برمی‌گردد که در آن زمان تغییرات نرخ ارز شرایط خاصی را در اقتصاد ایران به وجود آورد. اما در سال 80 تا 90 این اتفاق نیفتاد و در سال 90 که مواجه شدیم با جریان تحریم‌ها این فنر آزاد شد و ارزش پول ملی ما به یک سوم کاهش پیدا کرد.

اغلب تغییرات ارزش پول ملی و شوک ارزی در دوره‌های دوم دولت‌ها اتفاق می‌افتاد که این بار در سال اول دوره دوم دکتر روحانی رخ داد و شرایط را کمی متفاوت کرد.

طولانی شدن تصمیم‌هایی که دولت باید در این حوزه اتخاذ می‌کرد اثرهای منفی در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور گذاشت.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: در هفته‌های پایانی سال 96 پیشنهاد طرح دو فوریتی ساماندهی بازار ارز را به دولت ارایه کردیم و در ابتدای سال 97 این طرح ارایه شد که در نشست مشترک بانک مرکزی و وزیر اقتصاد و دارایی تصویب شد. محورهای اصلی، سیاست‌های مشخصی بود که هم بر اساس تجارب گذشته و هم مبتنی بر رویکردهای متناسب با شرایط کنونی کشور بایستی اتخاذ می‌شد.

اما ناگهان با تصمیمی مواجه شدیم تحت عنوان نرخ ثابت و عدد اعلامی به عنوان عددی که تامین‌کننده تمامی نیازهای جامعه است آن هم با عدد 42 هزار ریال که تقریبا 20 فروردین تصمیم‌گیری شد و روز بعد هم قرار بر اجرایی شدن آن بود. شاید غیر‌تخصصی‌ترین تصمیمی که در تاریخ اقتصاد ایران در حوزه سیاست‌های ارزی می‌توانست اتخاذ شود این تصمیم نرخ ثابت بود، چیزی که چالش‌های بعد از آن را در طول ماه‌های اخیر شاهد بودیم و پیش‌بینی می‌کردیم. هر کشوری که با محدودیت‌های ارزی مواجه می‌شود اگر تقاضا و مدیریت عرضه را در دستور کار قرار ندهد و سیاست‌های متفاوتی را در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور تعریف نکند این محدودیت‌ها اثرات خود را در بخش‌های سیاست‌های ارزی خواهد گذاشت.