بدرقه عزت سینمای ایران
با بوسه پرویز پرستویی بر تابوت عزت الله انتظامی و با زمزمه آواز حُزنانگیز علی نصیریان و فریاد تسلیت مردم به مجید انتظامی، عزت سینمای ایران بدرقه شد.
جمعی از هنرمندان و مردم علاقهمند صبح 28 مرداد ماه ساعتی قبل از آغاز مراسم تشییع پیکر زنده یاد عزت الله انتظامی در تالار وحدت و خیابان اطراف آن برای خداحافظی با این بازیگر جمع شدند.
ساعت 9:35 مراسم رسمی بدرقه عزت الله انتظامی با پخش تلاوت آیاتی از قرآن کریم و نیز آهنگ سریال «هزاردستان» آغاز شد.
پرویز پرستویی که اجرای برنامه را برعهده داشت در ابتدای سخنانش بیان کرد: همیشه سخنرانی برایم سخت بود چون آدم حرافی نیستم اما امروز روز دیگری است و من هستم و یکسینه حرف. مگر این سینما چند عزت الله انتظامی داشت که داریم او را راهی میکنیم؟ مگر در تمام این سینما چند بازیگر هست که بتواند «مش حسن» را بازی کند که رخت بر بستن «مش حسن» را تماشا کنیم؟ پس امروز روز تریبون و سخنرانی است.
او گفت: از خواب که بیدار شدیم دیدیم «عزت سینما» رفته است؛ عزتی که هر چقدر «قدر» بودی به پای او نمیرسیدی. ما دیروز بعد از بیداری، خواب دیدیم پیر دِیر، بار سفر بسته و گذاشتیم او مثل آب از میان انگشتان ما بگذرد. خواب دیدیم سینمای کم جان ما یتیم شده است. امروز مناسبترین زمان برای سخن گفتن از پدر سینما است و وای که چقدر دلم پُر است.
پرستویی ادامه داد: او با طنازی مختص خودش مرام و مسلکش را از جان و دل آموزش میداد. برای شخص من عزت الله انتظامی مُرادی بود که کلمانش را سُرمه چشم میکردم پس برای من شاگرد، استادی رفته است که دیگر کسی همانند او را نخواهم شناخت. او افزود: به یادش که میافتم حیرت میکنم از اینهمه صبوری ولی حتما به خاطر همراهی عزیزانش بوده است.
پرستویی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جمشید مشایخی و محمد علی کشاورز و آرزوی سلامتی برای آنها گفت: خاک استاد انتظامی را بقای عمر استاد نصیریان میکنم و از ایشان میخواهم به جایگاه آمده و صحبت کنند.
علی نصیریان با تشکر از حضور مردم بیان کرد: او متعلق به مردم است و این روح و جانی که در نقشهایش بود بر دل مردم نشست. او نمرده، زنده است، آن هم با کارهایی که کرد. آقای انتظامی انتظار نداشتم، اینجا (تالار وحدت) برای تشییع بیایم. میخواستم اینجا با هم یک بار دیگر کار کنیم. او یادآور شد: یک شبی با هم بودیم و من آوازی خواندم، او گفت که وقتی مُردم میخواهم تو سر قبرم آواز بخوانی. حالا من هم میخوانم: دلُم تنگ و آسمان تنگ و...
نصیریان پس از آواز کوتاهی که با صدایی حُزنانگیز خواند، افزود: عزت جان من به عهدم وفا کردم اما تو بدجور ما را تنها گذاشتی. او در ادامه به شروع همکاری و سابقه فعالیت عزت الله انتظامی در تئاتر اشاره کرد. نصیریان با تاکید براینکه حس خاصی به این هنرمند داشته، اظهار کرد: به نظر من عزت الله انتظامی یکی از رکنهای اصلی سینمای جدید بود و امیدوارم نسلهای بعد از ما موفق شوند؛ هر چند کسی نمیتواند جایگزین کسی شود ولی به لحاظ فرهنگی این اتفاق میتواند، بیفتد.
پس از بدرقه پیکر عزت الله انتظامی از تالار وحدت، پیکر این هنرمند با همراهی خانواده، بستگان، هنرمندان و دوستدارانش در قطعه هنرمندان و در کنار مرحوم خسرو شکیبایی به خاک سپرده شد که نزدیک این مقبره، قبرهای داود رشیدی و علی معلم نیز قرار دارد. کثرت جمعیت باعث شد که پیکر این هنرمند با مشقت فراوانی وارد خانه ابدیاش شود.
رضا رویگری، ابوالحسن داودی، هوشنگ گلمکانی، مهدی فقیه و... ازجمله سینماگران حاضر در بهشت زهرا بودند. عزت الله انتظامی ۲۶ مرداد ماه در سن ۹۴ سالگی از دنیا رفت.